Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er to av tre ansatte funksjonshemmede

86.000 vil ut i jobb. - En enorm ubenyttet ressurs, sier konsernsjef Vibeke Marøy Melstrøm.

SJEFEN: Vibeke Marøy Melstrøm er konsernsjef for 6000 mennesker i Uloba, som går i bresjen for å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SJEFEN: Vibeke Marøy Melstrøm er konsernsjef for 6000 mennesker i Uloba, som går i bresjen for å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Hun vet hva hun snakker om. I Ulobas administrasjon har 60 av 96 ansatte funksjonsnedsettelse.

- Vi tenker aldri på det. De gjør selvfølgelig en like god jobb som våre øvrige ansatte, sier Vibeke Marøy Melstrøm.

Selv er hun lam fra halsen og leder en bedrift med 6000 ansatte og 700 millioner kroner i omsetning.

Uloba er et samvirkeforetak av mennesker med assistansebehov og samtidig en ideell organisasjon som jobber for likestilling av funksjonshemmede.

Utløse kraften I lyse, tiltalende kontorlokaler i Drammen sentrum tar Melstrøm imot oss sammen med Ulobas politiske rådgiver Tove Linnea Brandvik.

- Landet vårt har behov for å bruke alle gode krefter. På samme måte som vi la til rette for at kvinners inntreden i arbeidslivet, burde vi nå gjøre det samme i forhold til funksjonshemmede.

Norge må utløse denne verdifulle arbeidskraften, sier Brandvik.

Ikke syke Statistikken viser at 17 prosent av befolkningen i Norge er funksjonshemmet. Av 324.000 ikke-sysselsatte funksjonshemmede oppgir 86.000 at de ønsker seg ut i arbeidslivet.

- De utgjør en enorm ubenyttet ressurs som Norge trenger. Det er viktig å minne arbeidsgivere på at nedsatt funksjonsevne og nedsatt arbeidsevne ikke er det samme.

Vi er ikke syke personer, men mennesker med kompetanse. Vi trenger bare litt praktisk tilrettelegging for å gjøre jobben, sier Vibeke Marøy Melstrøm.

Nei til intervju Hennes erfaring er at ansatte med nedsatt funksjonsevne ikke har høyere sykefravær enn staben for øvrig.

- Det er en myte, slår konsernsjefen fast.

Når det lyses ut ledige jobber i Uloba, oppfordrer Melstrøm funksjonshemmede til å søke.

- Men kompetansen teller alltid mest. Det burde det også gjøre når de søker andre steder også. Vi kjenner dessverre alt for mange eksempler på at mennesker med nedsatt funksjonsevne bare kalles inn til intervju hvis de unnlater å nevne det, forteller Uloba-sjefen.

Presset til trygd Under halvparten av landets funksjonshemmede er i arbeid, andelen har siden 1990 ligget stabilt, upåvirket av svingningene i sysselsettingen.

De siste årene har andelen funksjonshemmede utenfor arbeidslivet sunket, fra 46 prosent på det høyeste til 42,7 prosent i dag. Norge er dårligst i Norden på å integrere funksjonshemmede i arbeidslivet, viser tall fra OECD.

 - Veldig mange funksjonshemmede føler seg presset av Nav til uføretrygd. Den gjengse historien blant funksjonshemmede er at hvis du ikke vil ha trygd må du kjempe med nebb og klør for å få noe annet, opplyser Tove Linnea Brandvik.

Hele Norges coronakart