Her er tornadoen som kan velte republikanernes valgseier

Uavhengige Greg Orman kan bli senator fra Kansas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TOPEKA (Dagbladet): En sur vind blåser over Kansas, men den styrtrike forretningsmannen Greg Orman (45) smiler som bare det der han går i mørk genser og khakibukser fra hus til hus i et nabolag i Topeka for å kapre velgere. Han kan bli senator fra delstaten uten å ha verken demokratene eller republikanerne i ryggen.

- Folk av alle politiske overbevisninger i Kansas ønsker å se en slutt på den fastlåste situasjonen i Washington. De vil at Washington skal fungere igjen på tvers av partilinjer. Vi er den eneste staten i USA som får sjansen til å vise det i dette valget. Jeg tror folk fra Kansas kommer til å foreta en historisk beslutning, sier Orman til Dagbladet og et lite knippe andre pressefolk.

I dag går velgerne i USA til urnene, og aller størst spenning er det knyttet til om republikanerne skal klare å kapre flertallet i Senatet fra demokratene. De må vinne minst seks plasser, og helt overraskende har erkerepublikanske Kansas blitt et problem.

Rystet republikanerne Kansas har ikke sendt en ikke-republikansk senator til Washington D.C. på 82 år, og republikanernes senator, Pat Roberts (78) hadde regnet med gjenvalg uten vanskeligheter. Så trakk demokratenes kandidat seg, og både demokratiske og uavhengige velgere sluttet opp om uavhengige Orman.

Situasjonen har rystet det republikanske partiet, som har sendt en armé av medarbeidere til delstaten for å hjelpe Roberts. Samtidig har penger fra partiets støttespillere flommet inn.

Shaun Kelly i Topeka har for lengst satt opp reklameskilt for Orman i hagen. I går fikk hun Orman på døra.

- Jeg vil se noen som samarbeider med begge partier. Og jeg synes vi trenger en forandring her i Kansas. Økonomien er i virkelig dårlig stand, og jeg vil veldig gjerne se at situasjonen snur. Jeg mener han har en plan for det, sier Kelly til Dagbladet etter Orman-besøket.

RYSTET: Den republikanske senatoren Pat Roberts hadde regnet med å vinne lett i erkerepublikanske Kansas. I stedet har han havnet i et av de jevneste racene i det amerikanske mellomvalget. Foto: AP Photo/Charlie Riedel
RYSTET: Den republikanske senatoren Pat Roberts hadde regnet med å vinne lett i erkerepublikanske Kansas. I stedet har han havnet i et av de jevneste racene i det amerikanske mellomvalget. Foto: AP Photo/Charlie Riedel Vis mer

Hun mener også at Roberts, som har vært kongressmedlem og senator siden 1981, har sittet lenge nok.

- Han har gjort en god jobb for eldre, men det er omtrent alt. Jeg synes det er på tide med en forandring og få inn en som forstår det nåværende klimaet her i Kansas langt bedre, sier Kelly.

Prøvde begge partier Orman beundret president Ronald Reagan på 1980-tallet og var medlem av Princeton College Republicans da han studerte ved eliteuniversitetet. I 1988 var han frivillig valgkampmedarbeider for republikanske George H.W. Bush, men ved neste presidenvalg støttet han uavhengige Ross Perot. I 2007 var han imidlertid ifølge The Atlantic så desillusjonert med det republikanske partietat han planla å stille til valg som demokrat. Han har også donert penger til begge partier, men klart mest til demokratene.

I valgkampen sier han at han har prøvd begge partier, men at begge har skuffet ham. Han har lovet at dersom han blir valgt, skal han sitte sammen med det partiet som får flertall i Senatet. I ytterste konsekvens kan han imidlertid havne på vippen.

- Jeg har sagt fra begynnelsen av at jeg ikke drar dit for å representere demokratene eller republikanerne. Jeg drar dit for å representere innbyggerne i Kansas. Jeg tror folk forstår det, sier kandidaten.

Styrtrik Før årets valgkamp har han gjort stor suksess i næringslivet. Ifølge avisa Kansas City Star er han god for mellom 21,5 millioner (om lag 140 millioner kroner) og 86 millioner dollar (om lag 559 millioner kroner). Pengene har han tjent etter at han grunnla Environmental Light Concepts i 1992. I 2002 forlot han selskapet, og har siden investert i en rekke selskaper. I valgkampen gjør han det klart at hans rasjonelle vurderingsevne i forretningslivet er noe han vil ta med seg inn i politikken.

Mens motstanderen  Roberts har fått store summer fra særinteressegrupper og såkalte super-PACs, mener Orman, som har brukte mange millioner fra egen lomme på valgkampen, at han står langt friere.

- Vi har ikke tatt imot en dollar  fra PACs. Vi har ikke tatt en dollar fra særinteresser. Når de pengene kommer inn, sender vi dem tilbake. Det betyr at jeg kan gå til Washington utelukkende på vegne av velgerne i Kansas, sier Orman.

«Skap-demokrat» Roberts har ikke vært vant til å møte noen motstand i sine gjenvalg tidligere. Derfor har han ikke en spesielt godt oppbygd valgkamporganisasjon. Det er imidlertid et utbredt syn i Kansas at han har tilbrakt så mye tid i Washington D.C. at han ikke lenger er i god nok kontakt med hva som rører seg i hjemstaten, skriver Washington Post.

VIL HA FORANDRING: Velger Shaun Kelly fikk senatskandidat Greg Orman på døra. Hun er ikke tvil om at hun vil stemme på ham. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
VIL HA FORANDRING: Velger Shaun Kelly fikk senatskandidat Greg Orman på døra. Hun er ikke tvil om at hun vil stemme på ham. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Selv gjentar Roberts stadig budskapet om at velgerne i Kansas er nødt til å stemme på ham dersom republikanerne skal kapre flertallet i Senatet. Samtidig forsøker han å tegne et bilde av Orman som «skap-demokrat». Trolig har støtten fra republikanerne sentralt hjulpet Roberts betydelig. Like etter at demokratenes kandidat trakk seg, ledet Orman med et tosifret antall prosentpoeng på meningsmålingene over Roberts. Nå er det er helt åpent hvem som faktisk vinner.

- Det handler mye om penger utenfra. Det vært en betydelig sum med penger som har strømmet inn til den andre siden.Men jeg er trygg på at vi vinner, sier Orman før han haster videre fra Topeka til Kansas City for å banke på flere dører.

Mellomvalg i USA

• I dag går amerikanske velgere til urnene.

• Alle de 435 representantene i Representantenes hus er på valg. 36 av de 100 setene i Senatet er på valg. I tillegg er det en rekke delstatsvalg.

• Størst spenning i år er knyttet til om republikanerne klarer å kapre flertallet i Senatet fra demokratene.

• 21 av senatsplassene som er på valg, er i dag fylt av demokrater, mens 15 er fylt av republikanere. Republikanerne må vinne seks plasser for å kapre flertallet.

• Foreløpige prognoser viser at republikanerne ligger godt an til å vinne årets valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer