Her er «trusselbrevet»

Osloordfører Per Ditlev-Simonsen vil legge fram det han mener er et trusselbrev fra sine tidligere svigersønner for Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet bringer i dag utdrag fra det Per Ditlev-Simonsen oppfatter som et trusselbrev fra hans tidligere svigersønn, Endre Rangnes.

Ditlev-Simonsen sa i går at han følte seg truet av Rangnes og den andre tidligere svigersønnen, Pehr-Olav Skogseth.

– De har bevisst drevet mediekampanje i forbindelse med skilsmisseoppgjøret. De har kommet med trusler mot meg og brukt kontoen mot meg, sa Ditlev-Simonsen.

Skogseth og Rangnes slo i går kveld tilbake mot Ditlev-Simonsens påstander.

«La mitt være i fred»

I brevet som Dagbladet trykker i dag heter det blant annet:

«Som du vil se har jeg, på samme måte som Pehr-Olav i sin tid gjorde trukket inn Cecilie’s morsarv i utlandet. (…) Det kunne kanskje være en fordel om du, på samme måte som ved delingen med Pehr-Olav, kunne klargjøre for Cecilie at hun enten må få alle faktum på bordet og «krige» om alt, eller la mitt være i fred dersom hun ønsker at det ikke skal graves i Sveits m. v. (…)»

Brevet er håndskrevet og datert 5. september 2005, og underskrevet med fornavnet Endre. Per Ditlev-Simonsen overfor Dagbladet at han oppfatter brevet som direkte trusler fra sine to tidligere svigersønner.

TRUET?: Per Ditlev-Simonsen mener han ble truet av Endre Rangnes. Rangnes slår tilbake mot osloordførerens påstander. Foto: Scanpix
TRUET?: Per Ditlev-Simonsen mener han ble truet av Endre Rangnes. Rangnes slår tilbake mot osloordførerens påstander. Foto: Scanpix Vis mer

– Må kunne føre beviser

Ifølge Dagsavisen vil Per Ditlev-Simonsen legge fram brevet for Oslo tingrett.

Til avisa sier advokat Per Danielsen, ekspert på injuriesaker, at å hevde seg utsatt for trusler er en svært alvorlig anklage å komme med.

– Ditlev-Simonsen må kunne føre bevis for at disse truslene er reelle, sier Danielsen til Dagsavisen.

Tok selv ut pengene

Dagens Næringsliv skriver i dag at Ditlev-Simonsen selv reiste til Sveits og tok ut til sammen 1,5 millioner kroner som han hentet hjem til Norge.

Han tok ut pengene fra kontoen i Zürich som reisesjekker og vekslet dem inn i norske kroner da han kom tilbake til hjemlandet. På den måten hindret han norske skattemyndigheter å få kjennskap til pengene, skriver avisa.

Under redegjørelsen i går sa osloordføreren at han i forbindelse med arveoppgjøret etter sin kone, Benedicte Werring, mottok rundt 1,5 millioner kroner som ble videreført i den sveitsiske banken Credit Suisse på en konto i hans navn.

Her er «trusselbrevet»

– Tidlig på 80-tallet opprettet min kone en konto etter at hennes far døde. Vi hadde særeie. Min kone døde i 1990. Jeg mottok halvannen million kroner i 1991. Det var på dette tidspunkt at jeg skulle innrapportert. Det skulle jeg selvfølgelig gjort, og jeg beklager, forklarte han.


«Tantene i Sveits»

Kontoen ble opprettet i 1991 og pengene ble i hovedsak brukt til å ferdigstille byggearbeidene på ei hytte på Gålå.

I hytteboka skal familien ha takket «tantene i Sveits» for hyttebygget. «Tantene i Sveits» skal ha vært familiens kodenavn på de hemmelige kontoene i Sveits.

Per Ditlev-Simonsens barn, Cecilie Ditlev-Simonsen og Sverre Ditlev-Simonsen, innrømmet begge i går at de hadde hatt hemmelige kontoer i Sveits, på 750000 kroner hver.