- Her er tyrannen Kadhafis leiesoldater filmet i skjul

Rekrutterer leiesoldater i blant annet Nigeria og Chad, ifølge Al Jazeera.

DREPER SINE EGNE: Muammar Kadhafi kjemper desperat for å beholde makta i Libya. Foto: Reuters/Ismail Zitouny/Scanpix
DREPER SINE EGNE: Muammar Kadhafi kjemper desperat for å beholde makta i Libya. Foto: Reuters/Ismail Zitouny/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Al Jazeera henviser til flere kilder i Libyas hovedstad Tripoli, som melder at gatene fylles opp av soldater fra andre land - som kjemper for tyrannen Kadhafi for penger.

Annonserer Leiesoldater annonseres ifølge den vanligvis velinformerte kanalen fra blant annet Nigeria, Chad, Niger og Guinea; land med stor tilgang på våpen, ekstrem fattigdom og høy arbeidsløshet blant unge menn.

Ubekreftede meldinger går på at det henger flere plakater der leiesoldatene tilbys 2000 dollar dagen av despotens pengereserver.

Våpenmennene blir angivelig hyret av myndighetene for å slå ned på opptøyene som har spredt seg i Tripoli. Minst 233 mennesker er hittil drept - også av landets egne militære styrker, som bombet sitt eget folk i går.

Flere videoer lagt ut på Youtube viser også de angivelige leiesoldatene, som cruiser gatene i åpne pickuper - iført kamuflasjeklær og AK-47.

Innrømmer Privatengasjerte soldater opererer også i sivile klær, ifølge flere øyenvitneskildringer. Noe av årsaken kan være at deler av hæren ikke ønsker å drepe sine egne, tross kommandoen fra landets sterke mann.

Samtidig innrømmer Libyas tidligere India-ambassadør at kampfly ble tatt i bruk for å bombe demonstrantene i Tripoli.

Ambassadør Ali al-Essawi, som mandag hoppet av som følge av volden mot de regimekritiske demonstrantene, ba tirsdag de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd om å beskytte folket i Libya.

Sikkerhetsrådet skal møtes senere tirsdag for å diskutere krisen i landet, skriver NTB.

Essawi tror flere diplomater vil gå av. Den libyske ambassaden i Malaysia kom tirsdag med en uttalelse der den fordømmer president Kadhafi for den «barbariske, kriminelle massakren og den totale elimineringen av uskyldige sivile».

TRAKK SEG: Libyas ambassadør til India, som bodde i dette huset i New Delhi. Foto: Reuters/Parivartan Sharma/Scanpix
TRAKK SEG: Libyas ambassadør til India, som bodde i dette huset i New Delhi. Foto: Reuters/Parivartan Sharma/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer