Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er tyvene som bryter seg inn mens du sover

Norsk politi frykter ny innbruddsbølge.

TAR SEG INN OM NATTA: Tyvene dirker opp låser eller bruker såkalt «underboring», der tyvene bruker en drill til å borre hull under haspen på terrassedører eller vinduer. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
TAR SEG INN OM NATTA: Tyvene dirker opp låser eller bruker såkalt «underboring», der tyvene bruker en drill til å borre hull under haspen på terrassedører eller vinduer. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På under ei uke har det vært ni karakteristiske innbrudd øst på Jylland i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

For å ta seg inn i husene benytter tyvene seg av en teknikk dansk politi kaller for «underboring», der tyvene bruker en drill til å borre hull under haspen på terrassedører eller vinduer. Deretter åpnes det opp innenfra ved å bruke ståltråd eller noe lignende gjennom hullet.

- Naturlig å undersøke Dansk politi mener den spesielle metoden tyder på at det er østeuropeere som kan stå bak innbruddene.

- Det som skjer i Danmark viser at det nok er en aktiv bande på ferde der. Vi er opptatt av hva som foregår i nabolandene våre, så det er naturlig for oss å undersøke hva dette dreier seg om, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

Han leder Grenseløsprosjektet, som retter seg mot mobile vinningskriminelle. Abrahamsen sier han har sett «underboring» blitt brukt i Norge tidligere.

- Om jeg har rett var siste tilfelle høsten 2009.

Om natten Innbruddene i Danmark har skjedd mellom klokken ett og fem om natten, når folk ligger og sover. I det siste tilfellet ble tyvene overrasket av en hund. Da hunden begynte å bjeffe stakk tyvene av.

I andre tilfeller har tyvene kommet unna med vesker, lommebøker og kredittkort.

- Det er litt spesielt at de slår til på natten. Jeg kjenner ikke til at vi har hatt bander som har slått til på nattestid. Risikoen er jo noe større for konfrontasjon når folk er hjemme, sier han.

- Gjem stigen I Oslo, Asker og Bærum har det ifølge politioverbetjent Geir Ellefsen ved Majorstua politistasjon vært en del innbrudd mens folk har vært hjemme.

- Vi har sett en del av dette. Dette er ikke noe nytt for oss. Men etter at vi tok tre serbere før jul har det vært veldig stille, sier Ellefsen.

- Hva kan folk gjøre for å forebygge slike innbrudd?

- I snart to år har vi varslet om at folk må låse inn stigene sine. Ellers bruker tyvene de til å bryte seg inn i andreetasje. Mange har bare innbruddsalarm i første etasje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media