Her er «ubåten» svenskene jaget i ukevis

Skapte diplomatisk krise i 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Høsten 1982 var nyhetsbildet i Sverige - og Norge - preget av jakten på det svenskene var overbevist om var en fremmed ubåt i deres territorialfarvann. Marinen jaktet på det antatt sovjetiske fartøyet med krigsskip, helikoptre og synkeminer, og saken utviklet seg til en diplomatisk krise mellom Sverige og Sovjetunionen.

Nå, snart 25 år etter, tyder mye på at svenskene i virkeligheten jaktet på skoleseilskipet «Amalia», skriver Expressen.se.

Kald krig

Dette var mens den kalde krigen var på sitt kaldeste, svenskenes nerver var i helspenn, ikke minst fordi en sovjetisk ubåt året før gikk på grunn utenfor Karlskrona og måtte slepes løs.

Derfor ble det slått full alarm da det ble observert noe som kunne likne to ubåtmaster i Hårsfjärden i Stockholms-skjærgården 1. oktober; marinen fikk tillatelse til å bruke synkeminer og legger feller for å få fatt i den fremmede ubåten - den skulle for enhver pris ikke slippe unna.

Jakten pågikk for fullt i flere uker, med full mediedekning, og 12. oktober lyktes det marinen å ta opp 3 minutter og 47 sekunder med det myndighetene var overbevist om var ubåtlyder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer