OMSTRIDT: Siden Dan Gertler gikk inn i diamantbransjen som 22-åring har han tjent nesten en milliard kroner i året. Men han er gang på gang blitt anklaget for å rane fattige land for sine mineralressurser og omfattende bruk av skatteparadiser. Selv nekter han for alle anklager. Foto: Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images
OMSTRIDT: Siden Dan Gertler gikk inn i diamantbransjen som 22-åring har han tjent nesten en milliard kroner i året. Men han er gang på gang blitt anklaget for å rane fattige land for sine mineralressurser og omfattende bruk av skatteparadiser. Selv nekter han for alle anklager. Foto: Simon Dawson / Bloomberg / Getty ImagesVis mer

Her er UDs hemmelige plan: Omstridt diamantmilliardær skal redde Joshua French

Samarbeider med UD i all hemmelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bloddiamanter, bråk og enorm fortjeneste: Les hele historien om mannen som skal redde Joshua French.

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre Utenriksdepartementets hemmelige plan for å få Joshua French ut av fengsel.

Dagbladet får fra flere kilder med detaljert kjennskap til prosessen rundt Joshua French bekreftet at Norge har trukket et uvanlig kort ut av bunken - og valgt å alliere seg med den israelske milliardæren Dan Gertler i et forsøk på å få French fri.

Nibarnsfaren Dan Gertler har vist seg som en av verdens råeste forretningsmenn. Han er fortsatt bare 41 år, men anslås av Forbes til å være god for 2,1 milliarder dollar - over 16 milliarder kroner etter dagens kurs. Men suksessen har en pris: Gertler er gang på gang blitt anklaget for ufine forretningsmetoder i Afrika.

Ny strategi Samarbeidet med den kontroversielle israelske milliardæren ble inngått på vårparten i fjor, får Dagbladet opplyst. Ikke lenge etter ble UDs spesialutsending i saken, Kai Eide, utnevnt til ny ambassadør til Sverige - og Norges ambassadør til Egypt, Tor Wennesland, tok over Eides rolle i Joshua French-saken.

Etter Eides avgang fikk UD kritikk av Frenchs advokat Hans Marius Graasvold, som mente at samarbeidet med Storbritannias utsendinger til Kongo skrantet. French har både norsk og britisk pass, og Storbritannia har i utgangspunktet langt større innflytelse i Kongo enn Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FENGSLET PÅ SJETTE ÅRET: Dagbladet får fra flere kilder med detaljert kjennskap til prosessen rundt Joshua French bekreftet at Norge har trukket et uvanlig kort ut av bunken - og valgt å alliere seg med den israelske milliardæren Dan Gertler i et forsøk på å få French fri. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FENGSLET PÅ SJETTE ÅRET: Dagbladet får fra flere kilder med detaljert kjennskap til prosessen rundt Joshua French bekreftet at Norge har trukket et uvanlig kort ut av bunken - og valgt å alliere seg med den israelske milliardæren Dan Gertler i et forsøk på å få French fri. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

UD avviste kritikken, og sa at de jobbet med «en ny strategi». Hva denne strategien gikk ut på ville de imidlertid ikke si noen ting om.

Ordknapp Dagbladet får nå bekreftet fra flere kilder at Tor Wennesland skal følge opp samarbeidet med Dan Gertler, og at de to er helt sentrale i UDs nye French-strategi.

- Jeg har ingen kommentarer til noen ting som helst i denne saken, sier Wennesland til Dagbladet.

Det har heller ikke Kai Eide, da Dagbladet når ham på telefon fra Stockholm. På telefon fra Israel sier Lior Chorev, som er Dan Gertlers talsmann, til Dagbladet:

- Vi kan ikke bekrefte eller avkrefte noe av det du spør om. Vi kommenterer aldri noen av våre humanitære bidrag.

Advokat Hans Marius Graasvold sier han ikke ønsker å kommentere UDs kontakt med Dan Gertler.

Bredt kontaktnett UD opplyser at de har «et bredt kontaktnett» i Kongo.

- Vi har i lengre tid arbeidet for en løsning som gjør at Joshua French overføres til Norge. Vi samarbeider også nært med britiske myndigheter siden French også er britisk statsborger, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet.
 
- Påkjenningene med rettssaken etter Molands dødsfall og en langvarig soning under vanskelige forhold gjør at den humanitære situasjonen for French har vært vanskelig over tid. Utenrikstjenesten har et bredt kontaktnett både i Kongo og i regionen forøvrig. Våre medarbeidere har hatt et stort antall samtaler og møter med myndighetspersoner, diplomater, religiøse ledere, sivilsamfunnsrepresentanter og andre personer som vi mener kan være av interesse. Målet med samtalene er å finne løsninger som medfører at French kan overføres til Norge, sier Andersen.
 
- Vi har i lengre tid jobbet langs flere parallelle spor for å finne en løsning som innebærer at French kan overføres til Norge. Vi ønsker ikke å gå i detalj om disse sporene og vårt konkrete arbeid fordi dette vil vanskeliggjøre mulighetene for å finne en løsning for French. Vårt konsulære og diplomatiske arbeid i denne saken følger de lover og regler som gjelder for utenrikstjenesten. At denne saken allerede har trukket ut i fem og et halvt år viser at det ikke finnes enkle løsninger. Målet for vår innsats er at French skal overføres til Norge.

UTE: Kai Eide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UTE: Kai Eide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bloddiamanter, bråk og enorm fortjeneste: Les hele historien om mannen som skal redde Joshua French.

INNE: Tor Wennesland. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /Dagbladet
INNE: Tor Wennesland. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /Dagbladet Vis mer