Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er universitetets brev til Breivik

Men brevet endte opp hos feil person.

BREV TIL BREIVIK: Her er brevet som Universitetet i Oslo bekrefter at de har sendt til massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Foto: Privat
BREV TIL BREIVIK: Her er brevet som Universitetet i Oslo bekrefter at de har sendt til massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det kjent at massedrapsmannen Anders Behring Breivik hadde søkt studieplass på statsvitenskap ved Universitetet i Oslo i vår.

Flere forelesere har reagert kraftig og uttrykt at de ikke ønsker å ha noe med terroristen å gjøre dersom han kommer seg inn, ifølge TV 2. Rektor Ole Petter Ottersen opplyste at de ikke kan nekte noen å studere ved universitetet og at de må forholde seg til de faglige reglene for opptak, men forstår at det kommer reaksjoner.

Sendte brev til Breivik Saken har vært svært godt omtalt verden over siden den ble kjent, og onsdag denne uka sendte Universitetet i Oslo et brev til Breivik.

Men brevet, som potensielt inneholde svaret hele verden lurer på, endte opp hos noen helt andre enn Breivik og kom ikke fram til Ila landsfengsel. Universitetet i Oslo vil verken bekrefte eller avkrefte om dette er et svarbrev, og ønsker ikke å si noe om innholdet.

- Vi kan bekrefte at vi har sendt han et brev. Utover det kan vi ikke kommentere innholdet før vi har evaluert om det er åpent for offentlig innsyn, sier Ottersen til Dagbladet.

Posten beklager Dagbladet har fått et bilde av brevet etter at noen andre endte opp med det. Brevet er adressert til Anders Behring Breivik og Ila landsfengsels postboks, men Posten har trolig gjort en feil.

- Dette skulle selvfølgelig ikke ha skjedd. Men vi sender en milliard brev i året, og av og til skjer det en slik feil. Det er bare å beklage på det sterkeste at han har fått et brev han ikke skulle hatt, og vi håper at han leverer det tilbake til oss slik at vi får levert det der det skal, sier informasjonsdirektør Mads Yngve Storvik i Posten til Dagbladet.
 
- I dette tilfellet er det sannsynligvis en menneskelig feil. Vi har rett og slett lagt brevet i feil postboks, sier Storvik videre.

Dagbladet har vært i kontakt med personen som mottok brevet, som forteller at de har fått brevet som en del av deres postsending. Utover det vil ikke vedkomne kommentere saken.

- Skal ikke skje Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila landsfengsel kan verken bekrefte eller avkrefte om de er kjent med hendelsen.

- I så fall er det jo en beklagelig feil, og noe som ikke skal skje. Det er postverkets oppgave å sørge for at posten kommer fram til der den er adressert til, sier Bjarkeid til Dagbladet.

Fengselet går gjennom hvert eneste brev Breivik mottar eller sender fra seg. Og det er mange. Det er tidligere kjent at fengselet bruker en million kroner på de to stillingene som er satt av til kontroll og saksbehandling av terroristens post.

- Det er jo ofte innholdet i brev som avgjør om det er skadelig at andre enn mottaker får det. Nå er vi interessert i om vi blir varslet av postverket at dette brevet har vært på avveie eller ikke, sier Bjarkeid.

Har tatt opp fag Bjarkeid har tidligere uttalt at han ikke vil nekte Breivik å studere dersom han er kvalifisert. Han har allerede tatt opp flere fag fra videregående skole i fengselet.

Dersom Breivik kommer inn på studiene, kommer han likevel ikke til å bli Blindern-student. Han må ta til takke med selvstudier på cella og eksamener vil finne sted på Ila.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har tidligere uttalt at Kunnskapsdepartementet vil gjennomgå regelverket, og sier ifølge TV 2 at han ikke nødvendigvis har rett til å studere som andre fanger, siden han mest sannsynlig aldri kommer til å bli løslatt.

Det legges også vekt på hensynet til ansatte og medstudenter når Kunnskapsdepartementet og Justisdepartementet går sammen for å gjennomgå regelverket.

TIL BREVIK: Dette brevet fra Universitetet i Oslo til Anders Behring Breivik havnet i feil hender. Foto: Privat
TIL BREVIK: Dette brevet fra Universitetet i Oslo til Anders Behring Breivik havnet i feil hender. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media