Her er urbefolkningen som lever i fullstendig isolasjon

Spørsmålet er bare hvor lenge.

SJELDNE BILDER. :  Et fly fotograferte indianerne som lever i total isolasjon ved grenseområdet til Peru i Amazonas. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Scanpix
SJELDNE BILDER. : Et fly fotograferte indianerne som lever i total isolasjon ved grenseområdet til Peru i Amazonas. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kjenner ikke til globaliseringen. De kjenner ikke til grenser. De vet ikke at det finnes et land som heter Peru - et land som står i fare for å utrydde dem.

Myndighetene som ivaretar urbefolkningens interesser har tatt disse bildene av en liten gruppe indianere som lever i total isolasjon fra omverdenen i grenseområdet mellom Peru og Brasil. Bildene har nylig blitt frigitt av Survival International.

I Brasil finnes det 69 ulike grupper av denne typen, mens det i Peru finnes om lag 20.

- Dette er høyst sannsynlig en gruppe Awa-indianere, sier Anders Krogh, som er prosjektkoordinator for Regnskogsfondet i Peru, til Dagbladet.

Ikke uoppdaget Tidligere av stammen ble frigitt i 2008 og ble publisert i medier verden over. Stammen ble da feilaktig framstilt som nyoppdaget, senere ble dette omtalt som en bløff.

- Vi har aldri sagt at stammen var uoppdaget. De har vært kjent lenge. De lever i et reservat som er opprettet for å beskytte stammer som lever uten kontakt med andre. De er ikke uoppdaget, forsvarte lederen i Surivival seg med i en uttalelse.

Nå har altså brasilianske myndigheter tatt nye bilder, trolig for å opprettholde oppmerksomheten rundt urbefolkningen, som stadig rykker ett hakk nærmere utryddelse.

- Det er også hele tiden en pågående sak at det må bevises at de eksisterer, sier Krogh.

- Aggressiv utvinningspolitikk Regnskogsfondet har jobbet med beskyttelse av urbefolkningen i dette området siden 2004, og har fem kontrollposter plassert her som skal passe på at de ikke blir invadert. Men de ukontaktede stammene er utsatt for en økende grad av trusler. De er godt beskyttet av myndighetene i Brasil. Det samme gjelder dessverre ikke Peru.

Peruanske myndigheter utsteder til stadighet nye hogst- og oljekonsesjoner, og man frykter at urbefolkningen presses over grensen til Peru, hvor de kan komme i konflikt med andre stammer.

- Det er en aggressiv utvinningspolitikk, og urbefolkningen står i akutt fare for å bli utryddet. Hver språkgruppe er ganske liten. Det skal ikke mye til for å utrydde dem, samtidig som man vet hvor sårbare de er for sykdommer om de kommer i kontakt med omverdenen, som for eksempel med tømmerhoggere som bærer på influensa, sier Krogh.

De ukontaktede urbefolkningsgruppene lever direkte av skogen. De er avhengige av at det ikke bare står trær der, men at det også at det er en rik skog i området.

- Egne nasjoner - Så lenge trærne står der, så lever de godt. Det har godt med mat og utvikler lite sykdommer. Disse områdene som de lever på må beskyttes. De føler at det virkelig er deres territorium, og for dem å bli invadert der er som at Russland skulle ha invadert Norge, sier Krogh.

FNs Urfolksdeklarasjon fra 2007 inneholder blant annet prinsippet om at urfolk har retten til forutgående, fritt og informert samtykke. Samtidig skal det mye til for at FN griper inn, sier Krogh.

- Det skal veldig mye til for at man griper inn i enkeltes land suverenitet. Men dette er så unikt at de må kunne få en type beskyttelse som egne nasjoner. For de er ikke en del av Peru, de vet selv ikke at Peru eksisterer, sier han.

Oljefondet investerer i utvinning Regjeringen har i statsbudsjettet øremerket 2,2 milliarder kroner til  å bevare regnskog i utviklingsland. Samtidig investerer Oljefondet om lag 2,8 milliarder i det spanske olje- og energiselskapet Repsol som driver oljeutvinning i peruansk Amazonas.

Dette er en tidobling siden 2007, da Regnskogfondet først varslet Oljefondets etikkråd om saken.

- For indianerne er dette et spørsmål om liv eller død. Repsols aktiviteter er livstruende for indianere som velger å leve uten kontakt med omverdenen. Norge må umiddelbart stanse investeringer i Repsol og andre selskaper som truer sårbare folkegruppers overlevelse, sa Lars Løvold i november, da over 10.000 overskrifter ble overrakt Finansdepartementet med krav om at Oljefondet trakk seg ut av regnskogen.

 ISOLERTE:  De ukontaktede stammene later til å ha blitt vant til at fly passerer over hodet på dem. - Nå skyter de ikke lenger med pil og bue på flyene, men kikker nysgjerrig opp, sier Anders Krogh i Regnskogsfondet. 
Foto: EPA/Gleison Miranda/FUNAI/Scanpix
ISOLERTE: De ukontaktede stammene later til å ha blitt vant til at fly passerer over hodet på dem. - Nå skyter de ikke lenger med pil og bue på flyene, men kikker nysgjerrig opp, sier Anders Krogh i Regnskogsfondet. Foto: EPA/Gleison Miranda/FUNAI/Scanpix Vis mer