Her er USAs anklager mot «sleipingen» Barth Eide

- Manipulerte regjeringen for å fremme sin egen karriere, hevder høytstående amerikanske talsmenn.

PLEIDE MYE OMGANG: Grand Hotel i Oslo 4. november 2008. Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide (t.v.) sammen med daværende USA-ambassadør Benson K. Whitney på valgvake i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. Foto: Lise Åserud/Scanpix
PLEIDE MYE OMGANG: Grand Hotel i Oslo 4. november 2008. Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide (t.v.) sammen med daværende USA-ambassadør Benson K. Whitney på valgvake i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. Foto: Lise Åserud/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statssekretær Espen Barth Eide er en av de mektigste politikerne i det norske regjeringsapparatet, svært kompetent og USA-vennlig - men kan ikke stoles på og setter tilsynelatende tidvis sin egen karriere foran Norges interesser.

Det er konklusjonen i et notat fra daværende USA-ambassadør i Oslo Benson K. Whitney til amerikansk etterretning, datert sommeren 2008.

- Flere svært høytstående amerikanske tjenestemenn karakteriserer ham som sleip (eng. «weasily»), skriver daværende ambassadør Benson K. Whitney hjem til amerikansk etterretning.

Notatet er nå lekket på Wikileaks og lagt ut på svenske Aftonbladets sider, i forbindelse med dagens toppsak om hvordan Norge angivelig førte Sverige bak lyset i den såkalte kampflysaken.

Analyse Hele notatet, som bærer tittelen «Statssekretær Espen Barth Eide - maktfaktor i Forsvarsdepartementet (FD) og stigende stjerne i Arbeiderpartiet», er en analyse av den erfarne politikeren.

Ifølge Whitneys kilder er statssekretæren på mange måter den egentlige forsvarsministeren i Norge, istedenfor «svake» Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Etter stortingsvalget i 2005 trodde mange at Jens Stoltenberg ville utnevne Barth Eide som statssekretær i Utenriksdepartementet (UD), men etter at han ble tvunget til å utnevne en svak forsvarsminister, ble Barth Eide flyttet til FD, skriver ambassadøren.

Siden Strøm-Erichsen mangler faglig bakgrunn fra forsvarspolitikk, kan den svært erfarne og kompetente Barth-Eide stort sett få det som han vil gjennom sin ekspertise, rapporterer Whitney videre, og nevner at han figurerer mer i mediene enn sin sjef.

Uavhengig av sannhetsgehalten i Whitneys brev var Barth Eide tilbake som statssekretær i UD da Strøm-Erichsen måtte vike plassen for Grete Faremo etter fjorårets valg.

- Ville ha Haiti-styrke Ambassadøren tror ikke Barth Eide vil stoppe opp som statssekretær - for ham er en mer høythengende karrierevei staket ut:

- Hans bånd til UD, tankesmier, ideelle organisasjoner og FN, i tillegg til hans nåværende stilling, vil sannsynligvis munne ut i en ministerpost i en framtidig Ap-regjering eller en høythengende stilling i FN eller EU.

Ambassadør Whitney dveler spesielt ved dette siste punktet, og fastslår at Barth Eide etter alt å dømme har høye ambisjoner om en lederstilling i FN - så høye at kilder i den rødgrønne regjeringen har informert USA om at statssekretæren kanskje har andre interesser enn statens som sin høyeste prioritet:

- Det er et faktum at Barth Eide våren 2008, på tross av motstand fra Politiets sikkerhetstjeneste og militæret, utøvde press for å sende en norsk styrke til Haiti, som svar på en FN-forespørsel, skriver Whitney.

- Manipulerte UD-sekretær Ifølge rødgrønne kilder gikk Barth Eide så langt at han manipulerte UD-statssekretær Raymond Johansen til å erklære at utenriksminister Jonas Gahr Støre stilte seg bak forslaget - på tross av at Støre slett ikke hadde uttalt noe slikt.

Ambassadens kilder i FD skal ha blitt «sjokkert og frastøtt» over disse opplysningene og sett det som et åpenbart utslag av at Barth Eide satte sine egne personlige mål foran Norges utenrikspolitiske interesser.

EN GOD NUMMER TO?: I den amerikanske ambassadørens øyne ble daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen satt på sidelinja av sin statssekretær Barth Eide, fordi hun var helt uten militærfaglig erfaring og dermed måtte begrense seg til rent politiske oppgaver. Imens kunne Barth Eide i kulissene stort sett få det som han ville, på grunn av sin faglige kompetanse, og var på mange måter den egentlige forsvarsministeren i Norge. Foto: Knut Falch/Scanpix
EN GOD NUMMER TO?: I den amerikanske ambassadørens øyne ble daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen satt på sidelinja av sin statssekretær Barth Eide, fordi hun var helt uten militærfaglig erfaring og dermed måtte begrense seg til rent politiske oppgaver. Imens kunne Barth Eide i kulissene stort sett få det som han ville, på grunn av sin faglige kompetanse, og var på mange måter den egentlige forsvarsministeren i Norge. Foto: Knut Falch/Scanpix Vis mer

Til slutt ble ingen norske tropper sendt til Haiti.

Delt inntrykk For øvrig handler dokumentet mye om hvor brukbar Barth Eide er for USAs interesser og målsettinger. Intrykket er delt.

- Barth Eide er en kompetent og kløktig diplomatisk spillaktør som i det store og hele er proamerikansk - men man kan ikke stole på at han vil forfekte USAs interesser, understreker ambassadøren.

Han ramser opp en rekke saker der Barth Eide har hatt en avgjørende finger med i spillet, som Norges veto mot Natos rakettskjold, salget av tomt til ny USA-ambassade i Oslo og avgjørelsen om å sende norske styrker til Afghanistan.

I andre saker, som i spørsmålene rundt klasebomber og kampflysaken, har han vært mer unnvikende.

- Kampflysaken vil være en syretest for Barth Eides tilbøyeligheter, fastslår Whitney.

Norges valg av det amerikanske flyet Joint Strike Fighter, på bekostning av svenske JAS Gripen, skulle i så måte innbære at Barth Eide besto prøven.

Ambassadøren avslutter med å konkludere at Espen Barth Eide vil fortsette å være en nøkkelfigur i utenriks- og sikkerhetspolitiske toppsjiktet i Norge.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Barth Eide.