Her er USAs anklager mot «sleipingen» Barth Eide

- Manipulerte regjeringen for å fremme sin egen karriere, hevder høytstående amerikanske talsmenn.

PLEIDE MYE OMGANG: Grand Hotel i Oslo 4. november 2008. Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide (t.v.) sammen med daværende USA-ambassadør Benson K. Whitney på valgvake i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. Foto: Lise Åserud/Scanpix
PLEIDE MYE OMGANG: Grand Hotel i Oslo 4. november 2008. Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide (t.v.) sammen med daværende USA-ambassadør Benson K. Whitney på valgvake i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statssekretær Espen Barth Eide er en av de mektigste politikerne i det norske regjeringsapparatet, svært kompetent og USA-vennlig - men kan ikke stoles på og setter tilsynelatende tidvis sin egen karriere foran Norges interesser.

Det er konklusjonen i et notat fra daværende USA-ambassadør i Oslo Benson K. Whitney til amerikansk etterretning, datert sommeren 2008.

- Flere svært høytstående amerikanske tjenestemenn karakteriserer ham som sleip (eng. «weasily»), skriver daværende ambassadør Benson K. Whitney hjem til amerikansk etterretning.

Notatet er nå lekket på Wikileaks og lagt ut på svenske Aftonbladets sider, i forbindelse med dagens toppsak om hvordan Norge angivelig førte Sverige bak lyset i den såkalte kampflysaken.

Analyse Hele notatet, som bærer tittelen «Statssekretær Espen Barth Eide - maktfaktor i Forsvarsdepartementet (FD) og stigende stjerne i Arbeiderpartiet», er en analyse av den erfarne politikeren.

Ifølge Whitneys kilder er statssekretæren på mange måter den egentlige forsvarsministeren i Norge, istedenfor «svake» Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer