MINERYDDER: Denne spesialstridsvognen skal hjelpe amerikanske infanterisoldater og afghanske styrker i framrykkingen mot Marjah i den sørøstlige Helmand-provinsen. Foto: AP Photo/David Guttenfelder/SCANPIX
MINERYDDER: Denne spesialstridsvognen skal hjelpe amerikanske infanterisoldater og afghanske styrker i framrykkingen mot Marjah i den sørøstlige Helmand-provinsen. Foto: AP Photo/David Guttenfelder/SCANPIXVis mer

Her er USAs nye monstervåpen mot Taliban

Settes inn i storoffensiv mot det sørlige Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De amerikanske infanterisoldatene omtaler den bare som «Jokeren».

Den 12 meter lange, 65 tonn tunge spesialstridsvognen Assault Breacher Vehicle (ABV) er Nato-styrkenes svar på den verste trusselen de står overfor i Afghanistan: Tusenvis av miner og veibomber.

Den monsterliknende spesialstridsvognen er en kombinasjon av en Abrams stridsvogn utstyrt med minerydderplog mot miner og såkalte IEDs, improviserte eksplosiver. Spesialstridsvognen kan avfyre raketter på 150 meters avstand og detonere skjulte eksplosiver på trygg avstand slik at styrkene og de militære kjøretøyene kan kjøre videre.

Største trussel noensinneTo ABV-er var på plass i Afghanistan allerede i desember, men amerikanske infanterisoldater har ventet i den sørøstlige Helmand-provinsen på klarsignal til å starte offensiven mot Marjah, et jordbruksområde med store opiumsplantasjer og 80 000 inbyggere i det sentrale Helmand.

- Dette er kanskje den største trusselen fra miner og improviserte eksplosiver som Nato noensinne har stått overfor, sier brigader Larry Nicholson, som leder de amerikanske US Marines-styrkene i Sør-Afghanistan, til nyhetsbyrået AP.

Håpet er at «Jokeren» og tvillingstridsvognen «Iceman» vil hjelpe de afghanske og internasjonale styrkene i framrykkingen mot Marjah.

- Jeg anser det for å være et virkelig livreddende våpen, sier Steven Sanchez (38).

Tusenvis av soldater, deriblant også 4000 britiske soldater, skal delta i Operasjon Moshtarak, som betyr «sammen» på pashto.

Titusenvis på fluktTaliban har bedt opprørerne om å stålsette seg, og har sendt tusenvis av sivile på flukt. Mens de afghanske og internasjonale styrkene rykker nærmere, flykter livredde familier ut av Marjah og mot de provisoriske flyktningleirene som provinsmyndighetene har satt opp.

Skolene i provinshovedstaden Lashkar Gah og i andre byer er også satt beredskap til å ta imot en antatt flyktningstrøm på 10 000 mennesker.

Guvernøren i Nad Ali-distriktet, der Marjah ligger, sier til lokale medier:

- Vi har organisert møter og beskrevet målet med disse operasjonene, og forsikret folk om at de ikke trenger å forlate området og at de ikke vil bli skadelidende i den kommende operasjonen, sier guvernør Habibullah.

Men de som allerede har forlatt Marjah har ikke latt seg overbevise. En eldre innbygger sier til den britiske avisa The Guardian:

- De utenlandske styrkene bryr seg aldri om sivile tapstall når de stormer en landsby, sier han til avisa.

Marjah-offensiven er den største siden Barack Obama annonserte den militære opptrappingen i Afghanistan, og den største siden den USA-ledete invasjonen i 2001. Målet er å drive ut Taliban som har tatt kontroll over området og inntektene fra opiumsdyrkingen, skriver Deutsche Welle.

FLYKTER: Sivile flykter nå fra Marjah-området i Helmand i påvente av den store offensiven. Foto: REUTERS/Abdul Malik Watanyar/SCANPIX
FLYKTER: Sivile flykter nå fra Marjah-området i Helmand i påvente av den store offensiven. Foto: REUTERS/Abdul Malik Watanyar/SCANPIX Vis mer