Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er valgkampsakene som gikk i glemmeboka

- Valgkampen er en kamp ved klagemuren. Alle lyskasterne er rettet mot velferdsstatens sorte hull.

IVRIGE DEBATTANTER: Toppolitikere og lokalpolitikere har debattert mangt gjennom en lang valgkamp. Men hvilke saker mener ekspertene gikk i glemmeboka? Foto: Christian Roth Christensen
IVRIGE DEBATTANTER: Toppolitikere og lokalpolitikere har debattert mangt gjennom en lang valgkamp. Men hvilke saker mener ekspertene gikk i glemmeboka? Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets kommunevalgkamp er nå så godt som over, og de siste velgerne er på vei til urnene. Debatten har stått høyt og heit rundt om i landets byer og grender om eiendomsskatt, skole, eldreomsorg og flyktninger, for å nevne noe.

Men hvilke kampsaker, som man kanskje skulle trodd ville prege debattene, fislet ut i intet og forsvant?

Valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, mener årets valgkamp har vært mangslungen og har gapt over mange temaer. Han er likevel forundret over at kommunesammenslåing ikke ble den store saken blant de politiske debattantene.

- Angst for å miste jobben - Nei, jeg hadde nok ventet at kommunesammenslåing skulle spilt en langt mer framtredende rolle i valgkampen. Temaet ble langt mindre debattert enn jeg hadde ventet, sier Aarebrot.

Et annet tema han trekker fram, som han synes har vært lite framme i valgkampen, er folks angst for å miste jobben.

- Det har selvfølgelig vært mye snakk om tiltak, men veldig lite om den redselen folk føler på for plutselig å stå der uten jobb. Med situasjonen på Sør-Vestlandet tatt i betraktning, med økende arbeidsledighet og synkende oljepris, så trenger man jo ikke engang late som det er en krise. Jeg vil tro Arbeiderpartiet kunne ha utnyttet dette mer enn de har gjort, sier Aarebrot som selv er Ap-medlem.

- Bør synge takkesalmer Professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, Per Fugelli, mener det er en sak som har vært fullstendig fraværende i valgkampen - en sak han tror flere partier kunne ha gjort butikk på i møte med velgerskaren.

- Det som alltid blir glemt i en valgkamp, litt logisk, men ganske  skummelt, er det vi bør synge takkesalmer om hver dag: At vi lever i det store underet - den norske velferdsstaten. Vi lever på et sølvfat, så kommer valgkampen og fører oss ned i det underjordiske. Valgkampen er en kamp ved klagemuren. Alle lyskasterne er rettet mot velferdsstatens sorte hull, sier Fugelli.

Sosialmedisineren mener det er viktig å beholde proporsjoner når vi snakker om utilstrekkeligheter i velferdsstaten.

- Dette må ikke forføre oss til å glemme hovedsaken. Jeg tror venstresida generelt, og kanskje Ap spesielt, kunne tjent på å la velferdsstaten skinne som en diamant i valgkampen - fått oss til å se, stolte som faen, at velferdsstaten er her. De kunne skryte av den, og minne oss på atv den kan gå i stykker. Det har de vært veldig utydelige på, sier Per Fugelli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!