Her er våpnene

Først nå vil USA begynne destruksjonen av sine 31 000 tonn med dødsgass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en hulelignende bygning kjent som «The Utility Building» gjør mannskaper seg klare til å destruere en porsjon kald krig-etterlatenskaper så dødelig at den kan drepe mangfoldige millioner mennesker på et blunk.

Mens den mislykkede jakta på masseødeleggelsesvåpen i Irak fortsatt pågår, har amerikanske myndigheter omsider begynt arbeidet med å feie for egen dør. I Newport, Indiana har USA lagret 1269 tonn ultradødelig VX nervegass - bare en liten del av sitt forbudte kjemiske arsenal på omlag 31 000 tonn VX-gass, sarin, og sennepsgass.

Satte foten ned

Mens de fleste andre stormaktene gjorde det til et poeng å kvitte seg med sin dødelige nervegass etter andre verdenskrig, fortsatte den amerikanske produksjonen (og helt sikker den sovjetiske) fram til president Nixon satte foten ned i 1969.

Utenom lageret i Newport, finnes nervegassdepoter i Alabama, Arkansas, Colorado, Kentucky, Maryland, Oregon og Utah. Ved fire av disse lagrene er destruksjonarbeidet nå igangsatt.

Drepte 6000 sau

- En dråpe VX-gass på størrelse med George Washingtons øye på en kvartdollar (eller kongens øye på 20-kroningen - red. anm.) er nok til å drepe en sunn mann på 81 kilo. Det er det mest dødelige kjemiske stoffet i verden, sier Craig Williams til nyhetsbyrået AP.

Williams er direktør i Chemical Weapons Working Group, en uavhengig vaktbikje-organisasjon som overvåker arbeidet.

Selv om det amerikanske forsvaret aldri har brukt VX-gass i krig, har flere mennesker blitt utsatt for gassen - men ingen skal ha blitt drept.

Men dødeligheten ble demonstrert i 1968 da en spray-test av gassen ved et øvningsområde i Utah blåste bort, og tok livet av 6000 gressende sau.

Ruster

VX-gassen som ble produsert i Newport skulle brukes som et dommedagsmiddel hvis USA risikerte nederlag i en krig mot kommunismen. Lenge etter at produksjonen ble stanset, stod tønner med VX-gass og rustet på en åker utenfor produksjonsanlegget.

- Arbeiderne på depotet brukte å spise lunsjen sin mens de brukte VX-containere til å sitte på. Vi gjør ikke det mer, sier oberstløytnant Joseph Marquart til AP.

Marquart, som er dagens kommandant på depotet, forteller at gassen ble flyttet inn i betongbunkere, og satt under streng bevæpnet bevoktning etter terrorangrepene 11. september.

Frykt

Problemet er at det ikke er bare bare å bli kvitt mengdene med død og fordervelse. Forsvaret planlegger å varme VX-gassen i kjemiske reaktorer for å ødelegge gassens egenskaper. Dette vil resultere i over 15 millioner liter nervegassberørt kjølevann. Hæren planlegger å behandle og dumpe dette ved firmaet DuPont Co. i Deepwater, New Jersey, og hevder kjølevannet ikke vil inneholde spor av VX større en 20 deler per 100 millioner. Dette planlegger DuPont Co. å slippe ut i Delaware-elven. Slikt blir det protester av.

Mer om prosjektet finner du på:

BEKYMRING: De orange områdene er stater der USA lagrer kjemiske våpen. I sommer starter arbeidet med å destruere de enorme mengdene med VX-gass, sennepsgass og Sarin.
VAKTBIKKJE: Direktør Craig Williams i Chemical Weapons Working Group mener VX-gassen er det dødeligste mennesket har skapt.
DØDSLAGER: I staten Indiana ligger Newport Chemical Depot. En av i alt åtte lagringsbaser for USAs 31 000 tonn nervegass.
RUSTER: Newport-anlegget var ferdigbygget i 1943, og produserte nervegass og kjemiske våpen fram til 1969. Denne produksjonstanken lagret VX. Nå står den å ruster.
ØDELEGGES: President Nixon stanset produksjonen av nervegass i 1969. Etter det har Newport-anlegget vært et lagringsdepot for 1269 tonn ultradødelig VX nervegass. I sommer starter arbeidet med å ødelegge den.
NERVEGASS: Bildet er fra et av lagringshallene i Newport Chemical Depot.
OPPLYSNING: Dette tilsynelatende lystige bildet viser en Newport-innbygger i prat med depotets representant på opplysningskontoret de har opprettet i byen.