Her er våre 9/11-minner

Hvor var du da flyene styrtet inn i World Trade Center for ti år siden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klikk deg inn i grafikken på toppen av siden, og del dine minner via Facebook og Twitter.

(Dagbladet): Tirsdag 11. september 2001. Med et kvarters mellomrom dundrer to fly inn i World Trade Center på Manhattan i New York. Mer enn 3000 mennesker mister livet i en serie angrep.

Sjokkert kunne en hel verden følge utviklingen i det som som er det mest omfattende terroranslaget på USA noensinne.

Hva husker du fra den dagen?

Krigen mot terror Over hele verden har mennesker fått sine liv forandret i kjølvannet av Al Qaida-angrepene, som kort tid etter førte til at daværende president George W. Bush bestemte at Afghanistan skulle angripes som første skritt i krigen mot terrorisme.

Førstkommende søndag er det ti år siden terroranslaget.

Endret en hel verden Dagbladet samarbeider med The Guardian om et prosjektet der vi invitererer leserne til å dele sine minner fra dagen som endret det geopolitiske landskapet ved inngangen til et nytt århundre.

The Guardian ønsker at folk over hele verden skal dele sine historier og bidra til å skape en unik gjengivelse av historien med reaksjoner fra vanlige mennesker på en av de mest avgjørende hendelsene i vår tid.

Hvor var du, hvem var du sammen med, hvordan reagerte du? Klikk deg inn i grafikken på toppen av siden, og del dine minner via Facebook og Twitter.

Fra nå og frem til 11. september 2011 kan du bidra med din historie. Under deler et knippe ansatte i Dagbladet sine historier fra dagen som forandret verden:

John O. Egeland, kommentator Norge er en utkant. Store internasjonale begivenheter har en tendens til å inntreffe på tidspunkter som er krevende for norske nyhetsorganisasjoner. Terroraksjonene 11. september 2001 skjedde derimot på slutten av en vanlig arbeidsdag. Jeg befant meg i avisa, og var på den tida sjefredaktør.

Bildene fra Tvillingtårenene gjorde et sjokkartet inntrykk. Alle skjønte at det representerte et vendepunkt i historien, men ingen kjente fortsettelsen. Var det flere angrep på gang? Hvem sto bak? Hvordan vil USA reagere? Men også: Er vår korrespondent i New York, Anne Thurmann-Nielsen i sikkerhet? Det var hun, men det fikk vi først vite etter en stund.

Resten av dagen handlet om det Dagbladets redaksjon er så god på: Mobilisere alle krefter for å gi lesere på papir og nett et nyhetsbilde som er oppdatert og som har kvalitet i analyser og kommentarer.

Eugene Brandal Laran, redaksjonssjef, Dagbladet.no Jeg hadde kveldsvakt som reporter på Dagbladet.no, og satt i nyhetsavdelingen, da en kollega ropte "Få på CNN". Der viste de bilder av at det ene tvillingtårnet var i full fyr. Kristin Grøntoft, som nå er i Aftenposten, og jeg kastet oss over tastaturene.

De første meldigene lød på at det var et småfly som hadde truffet det ene tårnet. Alle trodde det var en ulykke. Da eksplosjonen i det andre tårnet skjedde direkte på tv, trodde vi i noen sekunder at det var en reprise. Men vi forsto raskt at dette var starten på terrorkrigen som forandrer verden.

I tida etter 11. september fikk jeg frysninger hver gang et fly bevegde seg over Oslo sentrum. Men i ettertid er det ikke bildene av selve angrepet jeg husker best, men de av folk som rømte fra støvskyen i gatene i New York.

Astrid Meland, journalist Jeg tror klokka var litt før tre da vi publiserte den første saken. Da visste vi ikke at det var så stort, vi lurte på om det var en eller annen forvirret pilot som hadde krasjet inn i Tvillingtårnene ved en feiltakelse. Jeg synes fortsatt jeg husker tittelen på det første oppslaget vi hadde - Småfly styrtet inn i World Trade Center.

Vi hadde ingen bilder helt i starten, bare et lite oppslag med svart tittel, designet på førstesida var smalt og lite den gangen. Snart kom det et bilde i dårlig oppløsning av et fly utenfor et av tårnene. Vi begynte raskt å tenke at dette var noe større. Vi fikk heldgvis hjelp av korrespondenten vår i New York som vi fikk tak i på telefonen før telefonnettet brøt sammen. Hun fortalte om sjokkerte og redde mennesker. Og vi skjønte det ikke var noe småfly, men noe langt mer alvorlig.

Vi var ikke så mange på nett den gangen som nå, og vi hadde ikke så mange lesere. Trafikken på nettet ble fort så stor at Dagbladet.no falt ned. Utviklerne våre måtte legge om til det vi senere kalte terrormal. Alle andre saker ble tatt bort fra forsiden. Det var like greit, for det tok mange dager før noen skrev noe annet enn om terror.

På jobben var det overraskende stille, alle jobbet fokusert og sjefene var rolige, det var ikke kaos, som vi ofte har ellers når vi krangler om vinkler og diskuterer prioriteringer. Mange var i ferd med å avslutte arbeidsdagen, men ingen ville gå. Ingen måtte spørres om å jobbe overtid. Vi tenkte ikke på annet. Jeg så på CNN hele resten av dagen.

OVERLEVDE: Edward Fine befant seg i 78. etasje da det første tårnet ble truffet. Her går han gjennom vrakrestene etter at tårnet kollapset. Stan HONDA/AFP PHOTO
OVERLEVDE: Edward Fine befant seg i 78. etasje da det første tårnet ble truffet. Her går han gjennom vrakrestene etter at tårnet kollapset. Stan HONDA/AFP PHOTO Vis mer