Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er varsku-lista

Norsk kjøtt kan gjøre deg alvorlig syk. Send ekspertene dine spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) «Norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte sykdommer», heter det i konklusjonen i rapporten «Blir vi syke av norsk kjøtt?», som Folkehelseinstituttet står bak.

Reiser viktige spørsmål

- For noen sykdommer, som er sjeldne, men alvorlige, kommer smitten fra kjøttet, sier forsker og avdelingsleder Georg Kapperud ved Folkehelseinstituttet til Vårt Land.

Hvilken betydning har norskprodusert kjøtt og kjøttprodukter som smittekilde i 2008? Hva vet vi, og hva har vi behov for å vite? Dette er kjernespørsmålene Folkehelseinstituttet belyser i sin rapport.

- Vi har holdepunkter for at matbåren smitte er et mindre problem i Norge enn i en god del andre land, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no.

Likevel ser ekspertisen all grunn til å være på vakt. For også norsk kjøtt kan utløse en rekke sykdommer, deriblant noen alvorlige.

Varsku-lista

På bakgrunn av sine konklusjoner, anbefaler Folkehelseinstituttet i sin rapport følgende innsatsområder for smittevernet og kjøttbransjen:

SMITTEFARE? Folkehelseinstituttet mener norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte, alvorlige sykdommer. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
SMITTEFARE? Folkehelseinstituttet mener norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte, alvorlige sykdommer. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Yersinia enterocolitica og svinekjøtt

En epidemiologisk undersøkelse viser at inntak av svinekjøtt og svinekjøttprodukter er den vanligste smittekilden i Oslo-regionen, men trolig også andre steder i landet. Svinekjøttprodukter har forårsaket minst to av tre kjente sykdomsutbrudd. Antall tilfeller av yersiniose som meldes er forholdsvis beskjedent, men de potensielt langvarige og alvorlige konsekvensene av sykdommen, gjør at den krever spesiell oppmerksomhet.

Hvert år registreres 90-150 tilfeller av diaresykdommen yersiniose i Norge. Sykdommen kan gi opphav til leddbetennelser som kan utvikle seg til kroniske, revmatiske sykdommer.

Toxoplasma gondii i sauekjøtt og svinekjøtt

En epidemiologisk undersøkelse har vist at inntak av rått eller ufullstendig varmebehandlet sauekjøtt og svinekjøtt samt kjøttdeig- og farseprodukter er de vanligste risikofaktorene for toksoplasmose blant gravide.

Toksoplasmose rammer hvert år opptil 50 nyfødte barn i Norge. Barna er blitt smittet mens de lå i mors liv. Misdannelser og alvorlige senskader hos barnet er en følge av sykdommen.

Hvis en gravid kvinne blir smittet av toksoplasmose for første gang mens hun er gravid, er det også fare for abort eller tidlig død. Moren selv blir ikke syk som en følge av parasitten. Den rammer kun det ufødte barnet.

Campylobacter og fjørfekjøtt

image: Her er varsku-lista

Epidemiologiske undersøkelser har vist at inntak eller tilberedning av fjørfeprodukter er en viktig risikofaktor for campylobacteriose. Den vanligste risikofaktoren er imidlertid ikke-desinfisert drikkevann. Forurenset drikkevann har ført til en lang rekke til dels svært omfattende sykdomsutbrudd. To kjente utbrudd har vært forbundet med fjørfekjøtt, ett med sauekjøtt og to med upasteurisert melk.

EHEC i sauekjøtt og storfekjøtt

Denne potensielt meget farlige infeksjonen forårsaket vinteren 2006 det mest alvorlige matbårne utbruddet i Norge i nyere tid. Smittekilden var kontaminert sauekjøtt brukt til produksjon av morrpølse.

E. coli og Salmonella i spekepølseproduksjon

Siden 2005 har spekepølse vært smittekilden til fire sykdomsutbrudd i Norge. Ett utbrudd skyldtes E. coli O103 i norskprodusert morrpølse. De tre andre skyldtes Salmonella.

Listeria monocytogenes i kjøttpålegg

Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom. Bakterien Listeria monocytogenes er i hovedsak et produksjonshygienisk problem, ikke minst i bedrifter som produserer kjøttpålegg.

Gode råd

Ekspertene har flere gode råd til hvordan å redusere risikoen for kjøttsmitte.

•Forbrukerne kan gjøre mye selv for å redusere risikoen for å bli smittet av bakterier og parasitter fra kjøtt. Svin, kylling og kjøttdeigprodukter må alltid være gjennomstekt, og hygienen på kjøkkenet må være god.

•Et annet godt råd er å vaske alt som har vært i kontakt med rått kjøtt i såpe og varmt vann. Det gjelder både kniver, fjøler og hender.

Har du spørsmål om norsk kjøtthygiene og smittefare. Send dine spørsmål til Folkehelseinstituttets eksperter. De svarer deg i nettmøte i morgen tidlig klokka 09.00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media