- Her er vårt ferieparadis

TORREVIEJA (Dagbladet): Mens Ap og Høyre krangler, ligger Carl og Eli ved bassengkanten i Spania og legger planene for hvordan Fremskrittspartiet skal reise seg igjen. - Her senker vi skuldrene, lever et slaraffenliv og samler krefter til en beintøff valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag klokka 10.15: Gjennom smijernsporten i et leilighetskompleks nær den spanske byen Torrevieja ser vi Carl og Eli svømme rundt i bassenget mens sola er i ferd med å gjøre arbeidsdagen ubehagelig varm. Helt siden Carl kjøpte huset på Costa Blanca sammen med svigermor for tre år siden, har han sagt nei til å slippe media inn. Se og Hør er avvist gang på gang. Derfor er representantene for den yrkesgruppa Carl I. Hagen elsker å kritisere, en smule nervøse idet vi smetter inn en dør der det står «Strengt privat».

- Er det dere? Hvordan har dere kommet dere inn? utbryter Carl og rister på hodet.

- Vi lurte på hvem de første ville være som var frekke nok til å troppe opp her. Men når dere først er kommet, må vi vel invitere dere inn, sier Eli - på en betingelse: At vi ikke avslører adressen.

På terrassen i det to etasjers hvitmalte huset forteller ekteparet Hagen hvor godt er å komme ned hit i ferien.

Anonyme

- Her kan vi slappe helt av. I et hyttekompleks hjemme i Norge ville jeg raskt ha blitt gjenkjent som andre kjendiser. Men her er det er relativt få nordmenn. Det gjør at jeg kan senke skuldrene enda mer. Her barberer jeg meg bare hver tredje eller fjerde dag. Nesten ingen her vet at jeg er partileder hjemme, sier Hagen. Den eneste norske i nabolaget er hun som fikk Carl og Eli til å slå seg ned her.

- Det startet med at vi for sju år siden fikk låne leiligheten til Bente som jobber på partikontoret. Vi likte oss kjempegodt, og for tre år siden ringte hun og fortalte at det fineste huset på området var ledig omgående fordi han som opprinnelig kjøpte det, ikke klarte å skaffe pengene. Dermed slo vi til sammen med Elis mor og lånte 600000 kroner i den lokale banken her, forteller Carl. Svigermor på 75, som Carl har et svært godt forhold til, drar ned hit om våren og høsten.

- Hun er blitt et nytt menneske, sier Eli entusiastisk, og Carl innrømmer at svigermors oppblomstring er en av årsakene til at han brenner for å bruke flere oljepenger på å gi pensjonister et Syden-opphold.

- Send pensjonistene hit!

- Staten burde spandere et tomåneders opphold i Spania for så mange eldre som mulig. En kommune i Danmark har funnet ut at det til og med er lønnsomt! For det utsetter innleggelsen på dyre sykehjemsplasser.

Men også for en 57-åring som Carl I. Hagen er det åpenbart at sola gjør godt. Ifølge Eli er han både brunere, blidere og sunnere. Hver dag står de opp klokka ti, tar et morgenbad i bassenget før de presser åtte appelsiner til juice, spiser melon og drikker te. Deretter går de ned til stranda som ligger tre minutter fra huset - eller tar en runde golf på en av de tre banene i nærheten. I år har Carl til og med stumpet røyken.

Men han ligger ikke helt på latsiden:

- eg driver og planlegger valgkampen inne i hodet mitt.

- Er det derfor det har vært så stille rundt deg i det siste? Det virker som du har fulgt Jan Petersens strategi: Sitte stille og vente på oppgangen.

- Det er mulig jeg har hatt færre utspill, men jeg har virkelig prøvd å få oppmerksomhet om alle sakene vi har jobbet med på Stortinget i vår. Problemet er at vi ikke har kommet gjennom i media, sier Hagen som raskt plukker opp Dagbladet med Thorbjørn Jagland på førstesida: «Hvordan kan du være så hjerteløs, Jan?»

- Dette slår bare tilbake på Jagland. Jeg vil heller si til ham: Hvordan kan du være så hjerteløs at du sier nei til å regulere grunnbeløpet i Folketrygden slik at pensjonistene får tilbake det de har tapt av kjøpekraft de siste årene? At du stemmer imot slik at folk som er kronisk syke, ikke får den nødvendige medisinen på blåresept?

Den andre hilsenen fra bassengkanten i Spania sender han til Høyre-leder Jan Petersen.

Press mot Høyre

- Det er ikke hyggelig å se på at Høyre har overtatt vår posisjon som det største partiet. Årsaken er en kombinasjon av at vi har mistet tillit og tapt troverdighet hos mange velgere etter alt som skjedde i vinter - og at Høyre har rykket inn og har overtatt vårt image som skatte- og avgiftsbekjempere. Men Høyre vil merke presset fra Ap nå, tror Hagen.

Han har selv en pinefull erfaring med å bli gjort til hovedmotstander av Ap. I 1989 kjørte Gro Harlem Brundtland et knallhardt løp mot Frp, det samme gjorde Thorbjørn Jagland i 1997.

- Det var overhodet ikke en fordel for oss. I 1997 gikk vi inn i valgkampen med 23 prosent og kom ut med 15 på grunn av Ap's massive feilinformasjon om vår politikk. Nå er de i gang igjen med Høyre. Istedenfor å forsvare og presentere sin egen politikk prøver de å slenge dritt om andre. Derfor er jeg glad for at Jens skal ta Jan, ikke først og fremst meg, sier Hagen.

Han mener imidlertid at Høyre, som han gjerne vil regjere sammen med, selv har satt seg i en vanskelig posisjon.

f- Nå må Høyre forklare hvor mye skattelette de vil gi folk. Er det 78 eller 40 milliarder? Men det alvorligste problemet de vil støte på er at de ikke vil røre budsjettbalansen.

Det betyr at det blir svært vanskelig for Jan Petersen å dekke inn skatte- og avgiftslettelsene uten å kutte mye i velferdsgodene.

Han tror Høyre vil miste velgere utover høsten.

- Når Høyre har satt seg i en slik posisjon, blir valgkampen svært spennende for oss, sier Hagen - som bedyrer at han ikke er redd for å komme i skyggen av kampen mellom Ap-Jens og Høyre-Jan. For han antyder strategien for hvordan Frp skal reise seg igjen:

Mens Ap-maskineriet moser Høyres skattefrieri i stykker, kommer Hagen inn fra siden med løsningen: Velgerne skal få både i pose og sekk, ikke helt ulik Hagens eget ferieparadis, jobb i Norge, sol i Spania.

- Nå går vi inn i valgkampen som et lite, men samlet parti. Det passer meg utmerket, sier Hagen.

- Nå har du preika i en og en halv time, Carl, sier Eli.

- Og du ligger søvnløs og tenker valgkamp, sier Carl, som har retrettplanen klar:

- Hvis velgerne definitivt er lei av meg, kan jeg bli formann i boligsameiet her.

CARL I ELIS HAGE:</B> Ekteparet Hagen deler feriehuset i Spania med Elis mor og reiser hit så ofte de kan.
<B>ANONYME:</B> Her er det ingen som vet at jeg er partileder hjemme, sier Carl I. Hagen i den flotte leiligheten nær Torrevieja på Costa Blancas kyst.