Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Venstres 40 innstrammingstiltak i asylpolitikken

Kontrer Listhaugs innstrammingsforslag med egen liste som de mener er innenfor internasjonal rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt da Venstre for noen uker siden valgte å vrake alle Sylvi Listhaug (Frp) sine forslag til innstramminger i asylpolitikken.

Partiet mener nemlig at Frp-ministeren går altfor langt i sin konkretisering av asylforliket, og at flere av forslagene i Listhaugs pakke strider mot internasjonal rett.

Nå har partiet istedet laget førti nye forslag, som de mener er innafor asylforliket fra november. Der går de regjeringen i møte på flere punkter. 

- Ingen av regjeringens forslag er igjen helt og fullt, men mange av temaene som regjeringen har tatt inn i sine forslag, har vi med også. Dette er vårt forsøk på å være konstruktive, og nå som regjeringen er i ferd med å konkludere, ville vi komme med våre innspill, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Ivaretar flyktningerettigheter Hun trekker spesielt fram at Venstre ikke ønsker en like streng endring i reglene for familiegjenforening. I sin ønskeliste foreslår Venstre at underholdkravet for familiegjenforening ikke skal gjelde flyktninger, slik regjeringen har foreslått. 

- Flyktninger har en del rettigheter fordi de er flyktninger. Vi mener at vi ikke skal gå imot de rettighetene som flyktninger har i internasjonale konvensjoner når det gjelder retten til familieliv, sier Skei Grande.

Må realitetsbehandle I Venstre-forslaget mister også politiet muligheten til å avvise realitetsbehandling av asylsøkere på grensen.

Istedet ønsker Skei Grande at man skal benytte seg av den såkalte 48-timersgregelen, som tillater hurtigbehandling av asylsøknadene til folk.

- Da hadde de fått en reell behandling, men samtidig hadde en del folk som er åpenbart grunnløse asylsøkere vært fort ute av landet igjen, forklarer Skei Grande, som i sin ønskeliste også foreslår at folk som omfattes av 48-timersprosedyren kan vurderes pågrepet og fengslet mens de venter på behandlingen.

Sylvi Listhaug foreslo også midlertidig opphold for alle asylsøkere under 18 år, noe Venstre har fjernet i sin liste. 

- De største endringene er at vi har gått tilbake på tingene som har blitt kritisert for å være i strid med internasjonal rett, sier Skei Grande.

Får skryt Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) skryter av Venstre-forslaget - og mener det ivaretar både Stortingets ønske om å få grunnløse asylsøkere ut av landet og beskyttelse til de som trenger det.

- Dette er et mye bedre utgangspunkt, enn det regjeringen selv har lagt fram. Vi stiller oss positive til forslaget og mener Venstre tar Stortinget på alvor, samtidig som forslaget tar utgangspunkt i det handlingsrommet man har innenfor internasjonal rett og heller ser på hva man kan gjøre innenfor det, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS.

Noas mener Venstre-forslaget ikke kommer med på kant med internasjonal lovgivning, selv om det også vil medføre en innstramming i asylpolitikken.

- Det gjenstår såklart en eventuell konkretisering av forslaget, men jeg synes Stortinget her har et mye bedre utgangspunkt enn før. Dette er noe det mest konstruktive og positive vi har sett så langt det siste halvåret, sier Martinsen.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!