- Her er verdens dyreste boliger

Det tar en gjennomsnittsinnbygger 22,3 årslønner å tilbakebetale huslånet.

BYGGES: Her bygges det nye boliger i en forstad til Beijing. En ny undersøkelse viser at Beijing har verdens høyeste boligpriser sammenlignet med gjennomsnittsinntekt. Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW/ NTB SCANPIX
BYGGES: Her bygges det nye boliger i en forstad til Beijing. En ny undersøkelse viser at Beijing har verdens høyeste boligpriser sammenlignet med gjennomsnittsinntekt. Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW/ NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tross av at nordmenn er vant til at Norge ligger på toppen av kåringer over hvilke land eller byer som er dyrest i verden, har det nå kommet en slik undersøkelse der vi ikke er nevnt i topp 15 en gang.

Lista er laget ut i fra hvor høye boligprisene er sammenliknet med gjennomsnittsinntekten i landet.

Fem kinesiske byer Øverst på lista troner fem kinesiske byer - Beijing på toppen, og så kommer Shanghai, Shenzhen, Hong Kong og Tianjin, ifølge Quartz.

Ifølge Wall Street Journal økte boligprisene i 100 kinesiske byer med hele 7,4 prosent fra samme tid i fjor. I mai var stigningen på 6,9 prosent, ifølge China Real Estate Index System.

Selv om dette er dårlige nyheter, så er det noe positivt også, prisene steg bare 0,4 prosent fra mai til juni, noe som er litt mindre enn mai måneds økning på 0,9 prosent, ifølge Reuters. Dette er den andre måneden der målingene viser at prisene bremser.

Men landet med rundt 1,3 milliarder innbyggere er ifølge nyhetsbyrået langt i fra i mål med å temme inflasjonen. Økningen i boligpriser har gjort at mange er svært bekymret for at landet er på vei inn i en krise.

- Den største kredittboblen Kinesiske myndigheter har med i 3,5 år prøvd å få boligprisene ned. Men har blitt motarbeidet av lokale kinesiske myndigheter som har solgt eiendommer for å få sårt tiltrengte inntekter.

Analytiker Pål Ringholm sa i forrige uke at nordmenn burde være bekymret for det som skjer i Kina. Han anslår at det er stor fare for en finanskrise der.

Siden ratingbyrået Fitch nedgraderte Kinas kredittverdighet i april, og kalte landet for den største kredittboblen i moderne historie, har uroen preget landets banksektor.

Ringholm fortalte at en krise i Kina for eksempel vil kunne påvirke etterspørselen etter olje fra verdens største importør, og sende oljeprisen ned, noe som fort få store konsekvenser for den norske økonomien.