Her er verdens dyreste hotell

Emirates Palace i Abu Dhabi åpnet på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Inngangsportalen er på størrelse med Triumfbuen i Paris. Gullkuppelen i lobbyens atrium er større enn den Vatikanet har i Peterskirken. Hotellet har 140 heiser og det gikk med hele 755 plasmaskjermer før det var nok. Emirates Palace har 114 gullforgylte kupler og femstjerners komfort.

Klart til å inntas

Blomsterbudsjettet er på 15 millioner kroner og 10 personer er ansatt kun for å holde de 1002 Strauss-krystallkandelabrene fra Swarovski rene. Så stort er det, at alt ikke er ferdig ennå.

- Vi kaller det en soft-opening. Fordi det er så enorme forhold tar det tid, alt er ikke ferdig til 7. mars, sier hotellets PR-ansvarlige i Tyskland Marina Jagemann til Dagbladet.no. Resturantene i palasset, for eksempel, skal i løpet av året telle 20 stykker.

Men nok av tilbud skulle det være allerede for vanlige folk. Spa-tilbudet kalles ultraluksuriøs, det enorme parkområdet har to digre svømmebassenger, luksusrommene har neste generasjons-teknologi som interaktivt TV-system og selvfølgelig trådløst bredbånd over alt.

- Fra nå av kan alle bestille rom og vi er klare til å ta imot besøk, sier Jagemann. Og allerede er mange uker bortbestilt, skryter hotellet av.

Gulloverdose

Det er vulgært og vidunderlig i De forente arabiske emirater, landet som tidligere har blitt verdenskjent for hotellet Burj Al Arab i Dubai.

OPP TIL 100 000 PER NATT: Her er en av suitene i hotellet. De aller mest eksklusive rommene er forbeholdt VVIP-folk. Men ekstravagansaen er også tilgjengelig for folk flest som vil betale. Det er digre plasma-TVer og gull også på de billigere rommene. Foto: Kempinski Hotels & Resorts
OPP TIL 100 000 PER NATT: Her er en av suitene i hotellet. De aller mest eksklusive rommene er forbeholdt VVIP-folk. Men ekstravagansaen er også tilgjengelig for folk flest som vil betale. Det er digre plasma-TVer og gull også på de billigere rommene. Foto: Kempinski Hotels & Resorts Vis mer

Størrelsen på hotellet er en million kvadratmeter og parkområdene kan brukes til utendørsmiddager og andre arrangementer. 

Det er så mye som er størst og dyrest her at rekordbøkene antakelig må utvide. Kuppelen i atriumet er selvfølgelig verdens største. De to øverste metrene er gullbelagt, det har gått med 20 kilo ekte gull til dette arbeidet. Foruten gull, er det sølv og mosaikkfliser i denne 42 meter brede kuppelen.

Vil aldri gå i pluss

1,3 kilometer av den beste stranda i byen Abu Dhabi er avsett til hotellet, som har konferanseavdeling med et auditorium med plass til 1200. I den største ballsalen kan 2800 cocktailgjester svinge seg, her er det mediasenter og handelssenter.

Sunday Times har vært på besøk på hotellet, som ifølge den britiske avisen skal ha kostet 2 milliarder pund, 24 milliarder kroner. Det er så dyrt at det aldri kommer til å lønne seg å drive dette hotellet. Det er det dyreste hotellet som noen sinne er bygget.

Det er myndighetene som eier palasset, og intensjonen er å imponere verdenssamfunnet. Byggingen har pågått siden 2001 med 20 000 arbeidere. Hotellet drives av selskapet Kempinski Hotels & Resorts.

Alt inkludert 

De flotteste rommene tilgjengelig for alle kalles «diamantrommene» og her får du en «designergave» når du ankommer.

På badet er det luksusprodukter og du har gratis tilgang til spa og treningsrom. Blomsteroppsatser pryder rommet, og du får avisene hver morgen, sammen med massevis av frukt og vann og limousine til og fra flyplasen. Butleren står til din disposisjon døgnet rundt, og i gjesterommet får du snacks og drikke og frokost hver morgen.

De ansatte beveger seg rundt i palasset med små biler i hotellet som er dekorert med 13 farger i marmor, fra «soloppganggul» til «solnedgangsrød.» Det er ørkenens farger som er inspirasjonen her, og i tillegg er det dynget på med gull.

6049 kvadratmeter med gull dekker den største forgylte flaten skapt i en bygning noen sinne. Til og med i maten er det gull, gulløvet på sjokoladekaka skal visstnok gjøre godt for fordøyelsen.

Veldig VIP

I toppetasjen finnes de helt eksklusive suitene. De kalles «herskersuiter» og er uinntakelige for andre enn medlemmene i Gulfstatenes rådsforsamling, altså de herskende familiene i Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia og i Emiratene.

I de to etasjene under finnes de 16 palass-suitene, som er blant de dyreste i verden. Her koster det 100 000 kroner å bo per natt. En privat heis leder deg til suitene, som er så store at man kan gå seg bort i dem. De dyreste rommene er på 680 kvadratmeter.

Om du ikke passer inn på noen av de ovennevte rommene, kan bo i enten øst eller vestfløyen, som har 40 Khalejj-sutier og 302 storrom. Og de er faktisk ikke så dyre, du kan få et rom for vel 11 000 kroner i uka.

En armé av ansatte

Totalt er 2600 ansatt er, det er fire per gjest. De tilbyr butlerservice og det finnes egne badeansatte som gjør istand blomster- og oljebadet ditt før du kommer.

Til og med de billigste rommene har store plasma-TVer som er 125 centimeter brede. I suitene er de på 150 cm.

Hver kveld plasserer en ansatt en sjokoladebukett på sengekanten din og i det italienske sengetøyet legges blomsterduft som du kan velge selv. Er det noe du ikke får på rommet kan du shoppe det. Det er 20 butikker i hotellet, og de selger Rolex, parfymer, designerklær og sjokolade.

Det er ikke mange ting Sunday Times\' journalist, som har fått testet stedet før det store innrykket, setter fingeren på. Det påpekes imidlertid at man skal ha en spesiell smak for å virkelig å elske alt dette gullet.

Det  svakeste punktet er likevel at det ikke hjelper å lukke palassets 7000 dører. Hotellet har ikke lydtette rom, og journalisten hørte naboene, som beskrives som bryllupsreisende.

Nå lover hotelledelsen å ta tak i lydproblematikken, for støy kan ikke skjemme verdens dyreste hotell.

BAD:</B> Her får du luskuskosmetikk og egne baderomsansatte fikser badevannet for deg.
KOSTER:</B> Myndighetene har ikke oppgitt prisen, men ryktene vil ha det til at det har kostet over 20 milliarder å sette opp palasset.
DEN BLÅ SALONGEN:</B> Ligger ved siden av den gigantiske ballsalen med plass til 2800 gjester.
KORRIDOREN:</B> Her fra østvingen, hvor du på vei til rommet ditt passerer fakler og bueganger i marmor.
PARKOMRÅDET:</B> I tillegg til at hotellet har byens beste strand, er det også bassenger og spa i fleng.
KONFERANSEHOTELL:</B> Med 40 ulike møterom og auditorium med plass til 1200 tilhører er det plass til store firmajulebord.
EN DRINK:</B> Rommet Al Majlis skal være settingen for en drink eller et møte før kveldens måltid.
VERDENS STØRSTE KUPPEL:</B> Du finner den i lobbyen og kuppelen er selvfølgelig dekket med edelt metall. Slik ser den ut når du titter opp. Kuppelen er 40 meter høy og 36 meter bred.
ALLE ROMMENE HAR PLASMA-TV: De minste er på 125 centimeter. Her ser du et eksemplar hengt opp på veggen foran senga i et av rommene. Dette rommet er av typen "Luxury Room".