Her er verdens eldste tyggegummi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Vi fant tannavtrykk på den, og det er spesielt betydningsfullt, sier Trevor Brown, professor ved Universitetet i Derby, til BBC.

Han er veileder til den 23 år gamle arkeologistudenten Sarah Pickin. I juli fant hun en urgamle tyggegummien i Oulu i nordvest-Finland.

Pickin fant en liten klump med bjørkekvae, som forskerne mener er brukt som tyggegummi.

– Jeg var henrykt over å finne den og det var veldig spennende å finne ut av historien dens, sier hun til BBC.

Bjørkekvae-klumper av denne typen ble - i tillegg til å holde finske kjever i gang - vanligvis også brukt til å reparere utstyr som pilspisser og leiretallerkener.

– Høyst sannsynlig ble klumpen brukt som en slags tyggegummi. Samtidig var nok stoffets hovedformål å fikse ting, sier Sami Viljamaa, arkeologen som ledet utgravingen, til nyhetsbyrået AP.

Klumpen ble funnet sammen med andre kulturgjenstander, blant annet tallerkener og smykker, i en steinalderlandsby i Kierikki Stone Age Center.

– Tyggegummien er mellom 5500 og 6000 år gammel, sier Viljamaa.

HER ER\'N: Den 6000 år gamle tyggegummien ble funnet. Ifølge forskerne er tannmerkene i bjørkekvaeklumpen tydelige. Foto: EPA/Universitetet i Derby/Scanpix
HER ER\'N: Den 6000 år gamle tyggegummien ble funnet. Ifølge forskerne er tannmerkene i bjørkekvaeklumpen tydelige. Foto: EPA/Universitetet i Derby/Scanpix Vis mer
HUN FANT DEN: Sarah Pickin er henrykt over tyggegummi-funnet.