Her er verdens første Youtube-video

Ni år etter verdens første Youtube-video ble publisert, lastes over 100 timer video opp hvert minutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange ser fortsatt på videodelingstjenesten Youtube som et relativt nytt fenomen. I dag er det likevel ni år siden den aller første videoen ble lastet opp av en tjenestens gründere, Jawed Karim, 23 april 2005.

• Se videoen over!

Videodelingstjenesten ble spådd en kort karriere da den først ble lansert av Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim i februar 2005. Men siden viser ingen tegn til nedgang på tross av de mange konkurrerende mediedelingstjenestene som har oppstått siden den gang.

I dag lastes det mer video inn på Youtube i løpet av 60 dager, enn alle amerikanske kanaler har klart å skape på 60 år tilsammen, i følge Time. 

- Gir oss det vi ønsker
Medieforsker, Anders Fagerjord, ved Universitetet i Oslo, tror suksessen skyldes Youtubes gode tilpasningsevne til å gi oss det vi ønsker oss.

- Før Youtube kom på banen var det vanskelig for mannen i gata å dele video på nettet. Youtube gjorde det hele enkelt og lett tilgjengelig.

- I tillegg har de hele tiden utviklet seg i takt med medieutviklingen. De gjorde det tidlig enkelt å dele og kommentere, og de har stadig blitt bedre til å anbefale videoer som er tilpasset hver brukers interesser. Kvaliteten på lyd og bilde har også stadig blitt bedre. Det gjør det hele mer attraktivt å bruke.

Kostbart å konkurrere
Fagerjord tror Youtubes utvikling vil fortsette å holde seg stabil fremover på tross av stadig nye tilskudd på mediedelingsmarkedet.

- Det vil være utrolig kostbart å konkurrere med Youtube, de har utviklet imponerende løsninger på opphavsrettproblematikken og funnet smarte måter å tjene penger på.

Digitalt bibliotek
Fagerjord tror Youtube i stor grad har vært med på å endre medievanene våre.

- Med Youtube har vi vendt oss til å kunne søke opp akkurat det vi vil ha, når vi vil ha det. Det har utfordret det tradisjonelle TV-mediet og fremskyndet utviklingen av nett-TV. Stadig færre er villig til å la TV-kanaler bestemme rekkefølgen på når en skal se et bestemt program, når alt vi trenger er tilgjengelig på nettet.

Fagerjord er positiv til utviklingen han mener bidrar til lettere tilgjengelig lærdom og utvikling.

- Når barn i dag ønsker å lære seg et instrument eller en dans, behøver de ikke stå i kø for en lærer; på Youtube finnes det oppskrifter på det meste. Vi har fått et videobibliotek det ikke finnes maken til, og som vi kan lære enormt mye fra i tillegg til å bli underholdt.

I dag er Youtube lokalisert i 61 land og mer enn én milliard unike brukere besøker YouTube hver måned.

LÆRERIKT: Medieforsker, Anders Fagerjord, mener Youtube har utviklet seg til et videobibliotek hvor vi, i tillegg til å bli underholdt kan lære de utroligste ting. Foto: Universitetet i Oslo
LÆRERIKT: Medieforsker, Anders Fagerjord, mener Youtube har utviklet seg til et videobibliotek hvor vi, i tillegg til å bli underholdt kan lære de utroligste ting. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer