Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her er verdens kaldeste sted

Ny rekord satt på Dronning Maud Land, ifølge forskere.

BRRRR: Satellittmålinger avslører at Valkyrjedomen, også kjent som Dome Fuji, er det kaldeste stedet så langt oppdaget på Antarktis. Grafikk:
Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center
BRRRR: Satellittmålinger avslører at Valkyrjedomen, også kjent som Dome Fuji, er det kaldeste stedet så langt oppdaget på Antarktis. Grafikk: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere sier de har funnet det kaldeste stedet på jorda: Valkyrjedomen i det norske bilandet Dronning Maud Land på Antarktis.

Livsfarlig På denne 300 kilometer lange iskuppelen kryper temperaturen til under 91 minusgrader midtvinters, altså lavere enn den offisielle kulderrekorden på -89,2. Den ble målt på den russiske Vostok-stasjonen lenger øst i 1983.

Temperaturen er også under punktet hvor CO2-gass fryser til tørris.

Til sammenlikning er kulderekorden for fastlandsnorge, som ble målt i Karasjok i 1886, «bare» 51,4 blå.

Det blir raskt fatalt om du går ubeskyttet ut i slike ekstreme temperaturer. Øyne, nese og lunger vil begynne å fryse igjen i løpet av få minutter. Det vil bli vanskelig - om ikke umulig - å puste, og bar hud vil fort utvikle alvorlige frostskader.

Kan være kaldere Oppdagelsen ble gjort av forskere ved USAs nasjonale senter for snø- og isdata (NSIDC). Datagrunnlaget over 30 år med observasjoner fra satellitter i polar omløpsbane.

- Vi hadde en mistanke om at denne delen av Antarktis ville være ekstremt kald, og kaldere enn Vostok fordi det ligger lengre opp i bakken, sier NSIDC-forsker Ted Scambos.

Den laveste temperaturen de observerte var hele minus 93,2 grader, men de åpner også for at det finnes enda kaldere steder her på 77 grader sør.

- Det er trolig at det finnes små områder her som er betydelig kaldere, sier de.
Trosser kulda Valkyrjedomen, oppkalt etter dødsvettene i norrøn mytologi, ligger på Antarktisplatået og lever opp til navnet. Det er ikke et trivelig sted.

Temperaturen overstiger sjelden minus 30, selv om sommeren, og det faller knapt nedbør.

Likevel er det mennesker å finne her. Siden 1995 har japanerne driftet forskningsstasjonen Dome Fuji, hvor de utfører atmosfæremålinger og driller opp iskjerner. Det kan blant annet si noe om hvordan klimaet på jorda har utviklet seg gjennom hundretusenvis av år.

ISKALDT: Iskuppele Valkyrjedomen i Dronning Maud Land på Antarktis har verdens laveste temperaturer, ifølge amerikanske forskere. I 2008 gjestet av daværende statsmininster Jens Stoltenberg det norske bilandet ved Sørpolen. 
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ISKALDT: Iskuppele Valkyrjedomen i Dronning Maud Land på Antarktis har verdens laveste temperaturer, ifølge amerikanske forskere. I 2008 gjestet av daværende statsmininster Jens Stoltenberg det norske bilandet ved Sørpolen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer