Her er verdens største «baller»

Er som om testiklene dine veide 11,5 kg.

IMPONERENDE: 14 prosent av kroppsvekta til gresshoppa er testikler. En teori forskerne har er at dette tillater gresshoppa å parre seg mange ganger over kort tid. Foto: University of Derby
IMPONERENDE: 14 prosent av kroppsvekta til gresshoppa er testikler. En teori forskerne har er at dette tillater gresshoppa å parre seg mange ganger over kort tid. Foto: University of DerbyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange menn ønsker å være tøffe og ha «store baller», men uansett blir man et nummer for liten sammenliknet med gresshoppearten platycleis affinis.

Gresshoppa har nemlig verdens største testikler utfra kroppsvekten - de to «ballene» opptar 14 prosent av kroppsvekta. Dette har forskere ved University of Derby funnet ut.

Til sammenlikning: Gjennomsnittshøyden for menn i Norge er 180 cm, for å være normalvektig (BMI=25) veier man 83 kg. For å ha like store testikler i forhold til kroppsvekta som gresshoppa, måtte hver testikkel veie 5,5 kg.

- Hunnene har mange partnere - Vi kunne ikke tro det da vi så størrelsene på testiklene til gresshoppa, sier Karim Vahed, mannen bak forskningsprosjektet, til universitetets hjemmesider.

Forskerne forstår ennå ikke hvorfor evolusjonen har ført til at gresshoppearten har så enorme testikler. Svaret kan være at gresshoppefruene er svært seksuelt aktive - med hyppig bytter av partner. En gresshoppefrue er voksen i to måneder, i den perioden har hun seg med 23 gresshoppeherrer i snitt.

- Vi er veldig interessert i årsaken til at de er så store. En nærmest universell evolusjonær regel er at testikkelstørrelse er knyttet til hvordan hunnene stiller seg til parring. Testikler har en tendens til å være større i arter der hunnene er mer promiskiøse, dette er vist i mange arter blant fisker, fugler, insekter og pattedyr.

- Kan parre seg oftere Men så var det historien om hva størrelse betyr. Gresshoppa har riktignok store baller, men det betyr ikke at de fungerer «bedre» av den grunn.

- Vår studie viser at store testikler ikke nødvendigvis produserer mer sperm per utløsning. En teori vi har er at testiklene er store, slik at hannen kan parre seg mange ganger over en kort periode.

Forskerne håper at studien kan åpne opp for en ny tankegang rundt størrelsen på testikler, parringsvaner blant hunner og hvordan insekter reproduserer seg selv.

PLATYCLEIS AFFINIS: Her er gresshoppa ute i naturen. Forskerne sier at testiklene opptar nesten all plass i underlivet. Foto: University of Derby
PLATYCLEIS AFFINIS: Her er gresshoppa ute i naturen. Forskerne sier at testiklene opptar nesten all plass i underlivet. Foto: University of Derby Vis mer