Her er verdens største flyktningeleir

Og hver dag kommer 200 nye flyktninger til Dadaab. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et såkalt ingenmannsland, på grensa mellom Somalia og Kenya, ligger verdens største flyktningeleir: Dadaab. Der har Aksel Storstein vært og dokumentert forholdene flyktningene lever under, på oppdrag for Flyktninghjelpen.

- Hver måned kommer det minimum 6000 nye flyktninger hit. Leiren bare vokser og vokser og Somalia er den verste humanitære katastrofen i verden. Verre enn Irak og kanskje og verre enn Afghanistan, forteller norsk-somaliske Hassan Khaire, som jobber for Flyktninghjelpen i Somalia.

Bare døden igjen
Flyktninghjelpens Khaire møter en av de mange storfamiliene som har klart å komme seg ut av det borgerkrigsherjede landet, og til verdens største flyktningeleir, Dadaab.

- De er ikke blitt registrert som flyktninger ennå, og får derfor ikke noe. De har ikke tilgang til vann, mat eller husly og de frykter døden, oversetter Khaire og fortsetter:

- De har ikke noe å gå tilbake til, og de har ikke noen håp for framtida. De sier de bare venter på døden.

Traumatiserte flyktninger
Dadaab blir karakterisert som verdens største flyktningeleir. Den består egentlig av tre leire, som nå så godt har vokst sammen til én. Flyktningehjelpen anslår at mellom 220.000 - 250.000 somaliere nå bor i leiren. Og minimum 6000 nye flyktninger kommer til, hver måned.

- Kapasiteten i leiren er fullstendig sprengt, og mange flyktninger er uten vann, mat og bolig. Flyktningene har opplevd krig og konflikt og familier er splittet opp. Overalt i leiren ser du barn går rundt, sier Aksel Storstein, som besøkte for en drøy måned siden.

SVIKTET: Det internasjonale samfunnet har ikke gjort nok for Somalia, som i dag er et fullstendig lovløst samfunn, mener Flyktninghjelpens Elisabeth Rasmusson og NUPI-direktør Jan Egeland. Foto: Aksel Storstein/Flyktninghjelpen
SVIKTET: Det internasjonale samfunnet har ikke gjort nok for Somalia, som i dag er et fullstendig lovløst samfunn, mener Flyktninghjelpens Elisabeth Rasmusson og NUPI-direktør Jan Egeland. Foto: Aksel Storstein/Flyktninghjelpen Vis mer

Lovløst samfunn
Generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, var i Somalias hovedstad Mogadishu i februar i år.

- Jeg opplever Mogadishu som det mest lovløse stedet jeg har vært i hele mitt liv. Og jeg har vært 20 år i bransjen, og har opplevde mange situasjoner. I Somalia er sivilbefolkningen fullstendig overlatt til seg selv, sier generalsekretæren til Dagbladet.no.

Somalia har vært uten en ordentlig sentralmyndighet siden president Siad Barre ble kastet fra makten i 1991. År med kamper mellom ulike krigsherrer og en manglende evne til å behandle sult og sykdom har ført til opp mot én million mennesker har dødd, skriver BBC.

Sviktet av internasjonale samfunnet
I disse 17 årene har Somalia vært et lovløst vakuum - og det med FNs medlemslands tillatelse, skriver NUPI-direktør Jan Egeland i Aftenposten i dag. Han fortsetter:

«Hva som helst kan skje med befolkningen og hvem som helst kan etablere sine lyssky aktiviteter. I 13 år, siden 1995, har hverken FN eller Den Afrikanske Union engang prøvd å gå inn i landet for å opprette en sentralmakt og et minimum av lov og orden».

- Jeg er helt enig med Egeland. Det internasjonale landet har sviktet Somalia fullstendig. Dette går ut over sivilbefolkningen, som lever i et land i full oppløsning. Mer enn én million mennesker er internt fordrevne flyktninger inne i Somalia, forteller Flyktninghjelpens Rasmusson til Dagbladet.no.

Fra forferdelig til forferdelig
Flyktningestrømmen i Somalia er enorm. Flyktninghjelpen anslår at to tredjedeler av Mogadishus befolkning har beveget seg fra sine opprinnelige hjem. Et sted mellom 460.000 - 500.000 mennesker har flyktet ut av Somalia, og bort i mot halvparten av disse personene befinner seg i verdens største flyktningeleir, Dadaab.

HÅPER PÅ EN BEDRE FRAMTID: Denne somaliske jenta har kommet seg til verdens største flyktningeleir, Dadaab. Foto: Aksel Storstein/Flyktninghjelpen.
HÅPER PÅ EN BEDRE FRAMTID: Denne somaliske jenta har kommet seg til verdens største flyktningeleir, Dadaab. Foto: Aksel Storstein/Flyktninghjelpen. Vis mer

- Dadaab er et sted ingen ønsker å være. Det er en nødløsning og er som å gå fra noe forferdelig til noe annet forferdelig. Men her har i hvert fall befolkningen beskyttelse. Men de mange nye flyktningene blir ikke registrert fort nok og det er ikke nok vann eller mat eller ressurser i den enorme leiren, sier Rasmusson.

Ikke håp
«Somalia har vært blant de steder hvor giverlandene har bedt hjelpeorganisasjoner om å holde flest mulig i live gjennom fjernkontrollerte operasjoner uten å løse grunnleggende problemer. Vi har tillatt et farlig permanent kaos hvor sivilbefolkningen  ikke engang har håp om bedre dager», tordner Egeland i Aftenposten i dag.

Flyktninghjelpen er blant de få internasjonale hjelpeorganisasjonene som jobber i krigsherjede Somalia.

- Jeg er ekstremt opprørt over Somalias skjebne. Nå må det internasjonale samfunnet prøve en ny strategi for å hindre lovløsheten og kaoset, sier Flyktninghjelpens Rasmussen.

Les også:
BBC har egen samleside om Somalia i krise.
• Flyktninghjelpen har egen side om Somalia.

FLYKTNINGHJELPENS UTSENDTE: Hassan Khaire kom sjøl som flyktning til Norge i 1989. Nå jobber han for å bedre livene til andre flyktninger i Somalia. Foto: Aksel Storstein/Flyktninghjelpen
FLYKTNINGHJELPENS UTSENDTE: Hassan Khaire kom sjøl som flyktning til Norge i 1989. Nå jobber han for å bedre livene til andre flyktninger i Somalia. Foto: Aksel Storstein/Flyktninghjelpen Vis mer