Her er verdens største krigsprofitører

Verden er inne i et våpenkappløp, konstaterer eksperter ved svensk forskningsinstitutt.

TOPP 2: Ingen eksporterer så mye våpen som USA og Russland, her representert ved presidentene Medvedev og Obama. Foto: EPA/Scanpix
TOPP 2: Ingen eksporterer så mye våpen som USA og Russland, her representert ved presidentene Medvedev og Obama. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Spesielt er det økningen i handel med jagerfly som får Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) til å uroe seg.

Slik handel sto for 27 prosent av den internasjonale våpenhandelen i løpet av 2005-2009, og har ifølge instituttet resultert i et våpenkappløp i både Midtøsten, Nord-Afrika, Sør-Amerika og Sør- og Sørøst-Asia. Det skriver instituttet i en pressemelding

- Ressurssterke land har kjøpt en betydelig mengde kostbare kampfly, sier Dr. Paul Holtom ved instituttet.

USA er verdens største våpeneksportør, med Russland på andre plass. Det er de raskt voksende stormaktene Kina og India som importerer mest våpen.

Rivaliserende, langt fattigere, stater reagerer på storinnkjøpene til Kina, India, Sør-Korea og De forente arabiske emirater med å legge inn nye, stadig økende ordre selv.

Penger som burde vært brukt til nødhjelp, mat, medisiner og utdanning går heller til rådyre kampfly.

Våpenhandel

• USA er fortsatt verdens største eksportør av våpen, og sto for 30 prosent av verdens våpeneksport mellom 2005 og 2009. I perioden var 39 prosent av de amerikanske forsendelsene til Asia og Oseania, og 36 prosent til Midtøsten.

• Russland er nummer to. Videre på lista finnes Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Holland, Italia, Spania, Kina og Sverige.

• Lista over de største importørene ser slik ut: Kina, India, De forente arabiske emirater, Sør-Korea, Hellas, Israel, Singapore, USA, Algerie, Pakistan.

• Kampfly sto for 39 prosent av det amerikanske og 40 prosent av det russiske våpensalget i perioden.

Kilde: SIPRI

GigantøkningVåpentrafikk til Sør-Amerika har eksempelvis i løpet av de siste fem årene økt med 150 prosent, sammenlignet med tidlig på 2000-tallet.

- Vi ser klare tendenser til konkurranseelementer i regionen, mener Latin-Amerika-ekspert Mark Bromley.
Også våpentrafikken til Øst-Asia har økt voldsomt, ifølge SIPRIs oversiktsrapport over våpenhandel.

Indonesia, Singapore og Malaysia økte sine innkjøp av våpen med henholdsvis 84, 146 og 722 prosent.

Singapore er nå det første ASEAN-medlem siden slutten av Vietnamkrigen som tar plass på SIPRIs toppliste over våpenimportører.

Landet er verdens sjuende største våpenimportør, en plass det deler med USA.

Denne bølgen av våpenkjøp kan destabilisere regionen og ødelegge tiår med fred, frykter SIPRI.

MIDT I SMØRØYET: Våpenkjøpere avbildet på DefExpo 2010-messa i New Delhi i februar. Foto: AFP/Scanpix
MIDT I SMØRØYET: Våpenkjøpere avbildet på DefExpo 2010-messa i New Delhi i februar. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

I likhet med Singapore er Algerie også oppført først blant SIPRIs ti største våpenimportører. Årsaken er en betydelig økning i våpenimport mellom 2005-2009.

KrisekjøpFunnene har skapt sjokkbølger i blant annet Tyskland. Landets våpeneksport har mer enn doblet seg de siste fem årene, og ifølge Der Spiegel ber politikere nå om strengere kontroll.

Økonomisk krise er ei heller noe hinder for våpenshopping.

Katastroferammede Hellas er fortsatt blant de fem største mottakerne av konvensjonelle våpen mellom 2005-2009, men har falt fra tredje plass i årene 2000-2004.

26 F-16C jagerfly fra USA og 25 Mirage-2000-9 fra Frankrike sto for 38 prosent av Hellas' våpenimport.

Norge nevnes ikke i SIPRIs rapport. Men med Nammo og Kongsberg-gruppen i spissen er vi likevel en betydelig våpeneksportør.

Samme institutt konstaterte i 2006 at Norge var verdens største våpeneksportør i forhold til folketallet.
 

TYSK ØKNING: Tyske politikere uroer seg over en voldsom økning i tysk våpeneksport. Her fra en våpenmesse i Nürnberg 12. mars i år. Foto: AFP/Scanpix
TYSK ØKNING: Tyske politikere uroer seg over en voldsom økning i tysk våpeneksport. Her fra en våpenmesse i Nürnberg 12. mars i år. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer