- Her er verdens verste økonomier

Og Norge er ikke inne på de topp ti beste.

KRIGSHERJET: Tsjad har verdens verste økonomi, ifølge en rapport fra Verdens økonomiske forum. Foto: 
REUTERS/Finbarr O'Reilly/NTB Scanpix
KRIGSHERJET: Tsjad har verdens verste økonomi, ifølge en rapport fra Verdens økonomiske forum. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens økonomiske forum (WEF) har en årlig rapport som måler og rangerer konkurransedyktigheten til 148 av verdens land. WEFs Global Competitiveness Report definerer dette som «institusjonene, politikken og faktorene som avgjør produktiviteten til et land».

- Konkurransedyktighet handler ikke så mye om land som konkurrerer på den globale markedsplassen, men andre faktorer som land iverksetter for å øke produktiviteten og dermed vokse, sier WEF-økonom Margareta Drzeniek-Hanouz til USA Today.

Bruttonasjonalprodukt (BNP) er ikke et mål for konkurransedyktighet i seg selv, sier hun til avisen, men de minst konkurransedyktige nasjonene har ofte blant de laveste BNP-ene per innbygger i verden. Seks av de dårligst rangerte landene i rapporten har en BNP per innbygger på under 6000 norske kroner. Til sammenlikning var Norges BNP på ca. 600 000 kroner per innbygger i 2012.

For hvert land tok WEF utgangspunkt i tolv kategorier - som for eksempel utdanning, innovasjon og makroøkonomisk miljø - og ga en score fra 1 til 7. Disse ble så satt sammen til én Global Competitiveness Index-score (GCI).

Les hele rapporten eller slå opp på enkeltland her.

Dette er tre verste økonomiene i verden, ifølge WEF og USA Today.

• Tsjad - plass 148 av 148
GCI-score: 2,85
BNP per innbygger: 1006 amerikanske dollar

Chad, som er herjet av tre tiår med borgerkrig, har den verste infrastrukturen og det verste helsevesenet i verden, ifølge WEF-rapporten som lister korrupsjon som en av hovedproblemene. Forventet levealder for et barn født i dag er bare 49 år og bare 35 prosent av befolkningen kan å lese og skrive, ifølge den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs landsoversikt.

• Guinea - plass 147 av 148
GCI-score: 2,91
BNP per innbygger:: 519 amerikanske dollar

Det vestafrikanske landet er rangert som aller dårligst til å oppfylle innbyggernes grunnleggende behov. Helsevesenet, utdanningssystemet og infrastrukturen er blant det dårligste i verden, ifølge rapporten. Korrupsjon listes også her som en av hovedproblemene når det kommer til landets evne til å utføre forretninger.

• Burundi - plass 146 av 148
GCI-score: 2,92
BNP per innbygger: 282 amerikanske dollar

I likhet med Tsjad og Guinea har landet enorme problemer med å oppfylle grunnleggende behov som helsevesen, utdanning og infrastruktur.

Andre land av interesse:

• Norge - plass 11 av 148
GCI-score: 5,3
BNP per innbygger: 99 462 amerikanske dollar

Norge er blant de aller beste i verden på å oppfylle grunnleggende behov, men havner på en 33.-plass under punktet om infrastruktur. Infrastrukturen, restriktive arbeidslover og et ineffektivt byråkrati listes opp de mest problematiske faktorene for å utføre forretninger, ifølge rapporten.

Til sammenlikning havner Sverige på en sjetteplass.

• USA - plass 5 av 148
GCI-score: 5,5
BNP per innbygger: 49,922 amerikanske dollar

Høy skatt, skatteregler og et ineffektivt byråkrati er de tre mest problematiske faktorene for å utføre forretninger, ifølge rapporten.

• Sveits - plass 1 av 148
GCI: 5,7
BNP per innbygger: 79 033 amerikanske dollar

Sveits havner på en førsteplass som verdens mest konkurransedyktige land, men har likevel noen klare ufordringer ifølge rapporten. Utdanning, et ineffektivt byråkrati og skatteregler listes som hovedproblemene for å utføre forretninger.