NYE VERDENSDELER: Ifølge de nye undersøkelsene kan verden deles inn i seks nye verdensdeler, og oversikten kalles «Det nye verdenskartet». Grafikk: Prosperity.com
NYE VERDENSDELER: Ifølge de nye undersøkelsene kan verden deles inn i seks nye verdensdeler, og oversikten kalles «Det nye verdenskartet». Grafikk: Prosperity.comVis mer

Her er verdenskartet ommøblert etter velstand

Norge stikker av med seieren totalt, men er langt fra best på alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge ligger nok en gang på toppen av Legatum Prosperity Index, tett etterfulgt av våre naboer i Danmark og Sverige, som ligger på andre og tredjeplass.

Indeksen til Legatum institute kategoriserer land etter økonomisk velstand og ulike målestokker for hvor bra innbyggerne har det. Den dekker, ifølge selskapet selv, 96 prosent av verdens befolkning og 99 prosent av verdens samlede brutto nasjonalprodukt. 

Vi er ikke best på alt Poengene er delt inn i syv kategorier, og selv om Norge er på topp totalt, så er det bare i kategorien sosial kapital vi ligger på førsteplass.

Lengst ned er vi i kategorien for styresett, der er Norge på 13. plass, langt bak Danmark som er på 3. plass og Island som ligger på toppen.

Den kategorien Norge rykker mest nedover i er personlig frihet. Under denne kategorien ligger hvordan minoriteter og innvandrere blir behandlet, ytringsfrihet og borgeres rettigheter.

Her havner vi på sjetteplass, mens canadierne topper listen. USA, «land of the free», må se seg grundig slått og havner nede på fjortende.

Og synes du det er ille så kan du være glad du ikke bor i Yemen, som havner på 142 plass.

På økonomifronten havner vi over både Singapore og Luxembourg, men blir slått på målstreken av Sveits.

Økonomi er også en sammensatt kategori. Blant annet måles bruttonasjonalprodukt per person, tillit til finansinstitusjonene, og hvor fornøyd man er med levestandarden.

Luxembourg som på tredje har både høyere BNP per person, og høyere forventet vekst i BNP. 95 prosent er fornøyde med levestandarden, mot 93 prosent i Norge.

Sveits på første har lavere BNP per person, men høyere forventet vekst i BNP. De har lavere tillit til finansinstitusjonene, og 92 prosent sier de er fornøyde med levestandarden.  

Ny verdensinndeling På bunnen av lista ligger Den Sentralafrikanske republikk, Kongo og Afghanistan. Av de tre landene er det kun Den Sentralafrikanske republikk som har vært med på kåringen tidligere år, og tallene viser at landet synker nedover i alle kategorier.

Ifølge de som har analysert tallmateriale fra 142 land i verden, kan de, basert på tallene, dele verden inn i seks nye verdensdeler.

Saudi Arabia, Kina, Vietnam og Thailand, som har økonomisk vekst, scorer bra på økonomi. Men de samme landene er blant de verste på personlig frihet.

Sierra Leone, Liberia, Kazakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Zambia, Sudan, Chad og Zimbabwe har mer til felles enn man skulle tro. De har mye sosial kapital, men slår lavt ut målingen av styresett.  

Irak, Guinea Afghanistan, Pakistan, Elfenbenskysten, Kamerun, Burundi, Togo, Jemen og Haiti er i en gruppe over land som har en lang vei til positiv vekst Mexico, Guatemala, India, Sri Lanka og Colombia har lovende økonomi, men innbyggerne  har ikke mye trygghet. 

Hviterussland, Russland, Ukraina, Venezuela og Iran er god på utdanning, men har dårlig styresett.

Den lengste lista er heldigvis den over land som har god vekst, og har de mest positive framtidsutsiktene. Her er Norge, Sverige, Danmark, Canada, Finland, Tyskland, USA, Nederland, Storbritannia, Irland, Belgia, Luxembourg, Frankrike, Tsjetsjenia, Sveits, Østerrike, Portugal, Spania, Slovenia, Kypros, Malta og Island.