Her er videoen Israel mener forsvarer skuddene

- Ble angrepet med jernstenger, hevder det israelske forsvaret IDF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israel har lagt fullstendig lokk over nattas bording og storming av en nødhjelpskonvoi i internasjonalt farvann på vei fra Kypros til Gaza.

Med utstrakt mediesensur og informasjonsblokkering utført av myndighetene og militæret, er det få uavhengige og bekreftede opplysninger om hendelsen, hvor opptil 19 fredsaktivister ble drept og flere titalls skadd.

Tre nordmenn befant seg om bord ett av skipene, men trolig ikke det tyrkiaregistrerte fartøyet MV Mavi Marmara hvor dødsfallene fant sted. Israel nekter å oppgi navn på skadde og uskadde, og vil ikke formidle kontakt mellom aktivistene og deres respektive utenriksdepartementer før tidligst i morgen.

Den militære propagandavideoen fra stormingen, som du kan se øverst i artikkelen, ble sluppet på militærets egen Youtube-kanal. Den er blitt benyttet til offentliggjøring av liknende materiale før, blant annet etter angrepene på Gaza i 2008.

Paintball En talsperson for det israelske forsvaret (IDF) hevder enkelte av spesialsoldatene som tok seg inn på skipene var væpnet med paintballgeværer, av og til brukt under demonstrasjoner for å markere enkeltpersoner i folkemassen.

— De hadde pistoler med vanlig ammunisjon som reserve, slik at de kunne forsvare seg selv, hevder talspersonen overfor nyhetsbyrået Reuters.

Enkelte forklaringer og et videoopptak fra hendelsen viser at soldatene firte seg ned på dekk fra helikopter før de havnet i en fysisk konfrontasjon med fredsaktivistene.

— De slo oss med metallstenger og kniver. Noen skjøt mot oss på et tidspunkt, hevder en av soldatene.

- Hoppet på sjøen En kameramann fra Reuters, som var om bord det militære skipet Kidon ved den seks båt store nødhjelpskonvoien, sier soldatene ble overrasket av motstanden de møtte. En av soldatene ble angivelig strippet for hjelm og utstyr, melder Reuters.

Flere skal ha blitt kastet fra ett dekk og ned til et annet, før de hoppet på sjøen.

— De hoppet på meg, slo meg med klubber og flasker og stjal våpenet mitt. Jeg dro ut pistolen og hadde ikke noe annet valg enn å skyte, sier en soldat til nyhetsbyrået.

Pistoler IDF hevder å funnet på båten viste seg å tilhøre egne soldater.

BORDET: Israelske spesialsoldater stormet i natt en nødhjelpskonvoi på vei fra Kypros til Gaza. Dødstallene er ikke endelig bekreftet, men det dreier seg om opptil 19 omkomne. Foto: EPA/URIEL SINAI/SKANPIX
BORDET: Israelske spesialsoldater stormet i natt en nødhjelpskonvoi på vei fra Kypros til Gaza. Dødstallene er ikke endelig bekreftet, men det dreier seg om opptil 19 omkomne. Foto: EPA/URIEL SINAI/SKANPIX Vis mer

Skipene fra «Frihetsflåten» skal være ankommet havnebyen Ashdod. Det har så langt ikke vært mulig å høre aktivistenes versjon av hendelsen, da de isoleres og holdes unna presse og andre uavhengige observatører.

Free Gaza Movement, som arrangerte konvoien, sier på sin side at soldatene åpnet ild straks de stormet båtene. Al Jazeeras korrespondent sier de viftet med hvitt flagg, og avviser at det ble åpnet ild fra aktivistenes side.

- Beklager drapene Under en pressekonferanse i ettermiddag, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han beklager drapene på de utenlandske aktivistene.

Netanyahu forsvarte samtidig de israelske soldatenes rett til å åpne ild mot aktivistene i selvforsvar.

- Våre soldater måtte forsvare seg selv, forsvare sine liv, ellers ville de blitt drept, sier Netanyahu ifølge avisa Haaretz.

Tidligere på dagen hadde den israelske statsministeren, som er på besøk i Canada, gitt sin fulle støtte til angrepet mot den internasjonale hjelpekonvoien.

På telefon fra utlandet uttrykte han bekymring for de skadde israelske soldatene. Noen timer senere avlyste han de viktige samtalene han etter planen skulle ha med USAs president Barack Obama i morgen.

Brøt havretten med vilje Israel innrømmer at de brøt havretten med overlegg.

— Dette skjedde i vann utenfor Israels territorium, men vi har rett til å forsvare oss selv, sier IDF-talskvinne Avital Leibovich til Al Jazeera.

Professor i folkerett og havrettsekspert Geir Ulfstein sier til Dagbladet at dette er et klart brudd på den havrettslige hovedregelen.

— Regelen er at i internasjonalt farvann kan bare flaggstater gripe inn overfor skip som seiler under deres flagg, sier Ulfstein til Dagbladet.

Nødhjelp Den israelske tv-stasjonen Channel 10 sier 19 fredsaktivister ble drept og 36 skadd. IDF sier imidlertid at dødstallet er 10. Bilder viser skadde aktivister som er stripset og fraktes til sykehus på bårer.

Talspersoner for «Frihetsflåten» sier det var 600 aktivister og 10 000 tonn nødhjelpsutstyr om bord skipene, som hadde mål om å bryte den israelske blokaden av Gaza, melder Al Jazeera.

Fordømmer angrepet Aktivistene om bord skipene var fra USA, Storbritannia, Australia, Hellas, Canada, Malaysia, Algerie, Serbia, Belgia, Irland, Norge, Sverige og Kuwait.

BRANT DEKK: En rekke land fordømmer angrepet og det er blitt arrangert protester mot Israel flere steder. Dette er fra Pakistan. Foto: AFP PHOTO/A MAJEED/SCANPIX
BRANT DEKK: En rekke land fordømmer angrepet og det er blitt arrangert protester mot Israel flere steder. Dette er fra Pakistan. Foto: AFP PHOTO/A MAJEED/SCANPIX Vis mer

Land verden over, inkludert Norge, har fordømt stormingen.

— Norge er rystet over at israelske marinestyrker skjøt og drepte sivile under bordingen av en flåte med humanitær hjelp til Gaza. Jeg fordømmer denne militære maktbruken mot sivile, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Episoden «kan føre til irreversibele konsekvenser i forholdet mellom» Tyrkia og Israel, sier det tyrkiste utenriksdepartementet til CNN Turk.