Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er videoen som forbereder norske soldater på å drepe

Skal skape diskusjon og debatt blant soldatene før de drar i krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Filmen «Å drepe» viser bilder av norske soldater i internasjonale operasjoner. På slutten av den seks minutter lange filmen forteller en stemme hvordan hodet til personen som blir skutt på får deler av sitt hode blåst bort av en norsk kule.

Filmen har siden årsskiftet 2008/2009 blitt vist til flere tusen norske soldater og befal i alle hærens avdelinger før de reiser til internasjonale operasjoner. Filmen er en del av forberedelsene til et scenario alle norske soldater i utlandet kan komme opp i: Nemlig når de må drepe et annet menneske.

- I utgangspunktet skulle ikke den filmen bli vist i offentligheten. Den er til internt bruk og er en del av et holdningskapende arbeid og skal være med å forberede soldatene til det kristiske en soldat kan oppleve. Det er forsvinnende få som kommer opp i den situasjonen, men vi vet ikke hvem det blir. Filmen er ment å åpne for diskusjon, refleksjon og debatt rundt et vanskelig tema, nemlig å drepe, sier oberstløytnant Terje Hanssen, som er talsmann for Generalinspektøren i Hæren.

- Ingenting å skjule
Adressa.no viste tidligere i dag filmen. Avisa skriver at Forsvaret ikke ønsket å gi ut filmen til avisa, men at de fikk den via andre kilder. Dagbladetfikk i ettermiddag filmen fra Forsvaret etter en innsynsbegjæring. Siden videoen ikke avslører gradert materiale eller inneholder elementer som ikke er kjent fra før, fikk Dagbladet til slutt videoen, blir det opplyst.

- Problemet med at filmen kommer ut i media er at det sier ikke noe om det viktigste. Det er det som skjer etter filmen, nemlig diskusjonen, sier Hanssen.

Han peker også på at soldatene skal ikke ha sett filmen før de får den presentert i Forsvaret.

- Dette er noe vi må forholde oss til, og vi ønsker en hver debatt velkommen. Det er ikke slik at vi har noe å skjule og vi har ingen problemer med at filmen kommer ut, sier oberstløytnanten.

Kan endre rutiner
Hanssen tror likevel offentligjøringen av filmen kan endre rutinene på hvordan Forsvaret skal forberede sine soldater på å drepe i framtida.

- Det vil nok bli en intern runde på hvor viktig denne videoen skal være i forberedelsene av operasjonene framover nå, sier han.

HVERDAGEN: Slik foregår ofte en vanlig patrulje for norske soldater i utlandet. Men soldatene må være forberedt på det verste: Nemlig å måtte drepe et annet mennesker. Foto: Forsvaret
HVERDAGEN: Slik foregår ofte en vanlig patrulje for norske soldater i utlandet. Men soldatene må være forberedt på det verste: Nemlig å måtte drepe et annet mennesker. Foto: Forsvaret Vis mer

Telemarksbataljonen er blant avdelingene som har brukt og vil fortsette å bruke videoen i sin udervisning.

- Dette blir på mange måter etterarbeid i forkant. Før ble dette gjort etter hendelsene. Nå som det bevisstgjøres i forkant tror jeg det bidrar til at soldatene med større sikkerhet handler riktig i den kritiske situasjonen, sier major Frank Stølan, som er nestkommanderende i bataljonen.

Han tror slike videoer og annen lignende undervisning i forkant av utsendelse definitivt er positivt.

- Det vil kunne begrense personenes personlige rekasjoner eller håndteringer av disse i ettertid også, sier majoren.

Ønsker debatt
Etter at Adressa viste filmen har mange politikere ytret at det er positivt at filmen er tilgjengelig for allmennheten.

- Vi er glad for tilbakemeldingene om dette temaet, sier Hanssen til Dagbladet.

- Det som er interessant er hvilke kriger norske soldater skal delta i, det er en interessant forsvarsdebatt som Hæren ønsker velkommen. Hvordan den norske soldat best mulig blir i stand til å håndtere moralske dilemmaer, anser jeg for å være en diskusjon og en prosess som vi må løse internt, sier oberstløytnanten til Adressa.

KRIG: Dette er blant bildene som vises i filmen "Å drepe" som Forsvaret har laget. Foto: Forsvaret
KRIG: Dette er blant bildene som vises i filmen "Å drepe" som Forsvaret har laget. Foto: Forsvaret Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling