Her er videoen som viser kapteinens forvirring på «Costa Concordia»

Ventet med evakuring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nærmere en måned siden cruiseskipet «Costa Concordia» gikk på grunn utenfor den Italienske øya Giglio. 32 mennesker antas omkommet i ulykken, ifølge NTB.

Siden katastrofen har kapteinen, Francesco Schettino, vært i hardt vær. Han risikerer nå å bli siktet for uaktsomt drap og for å ha forårsaket kantringen.

For dette risikerer han opp mot 30 års fengsel, skriver The New York Times.

Ventet med evakuering En hittil ukjent video bringer nå ny informasjon om hva som egentlig foregikk på broen, idet skipet var i ferd med å kantre.

I videoen kan man høre kapteinen gi ordre om å vente med å slå alarm.

- Det er et hull i skroget, og jeg tror vi tar inn vann. Men vi venter med evakueringen til vi kommer til grunnere farvann, sier Schettino ifølge BBC.

Etter en liten stund blir han spurt av en kollega om de ikke skal evakuere passasjerene om bord. Kapteinen svarer da at de skal vente med dette. Dette gjentar seg enda en gang før Schettino godkjenner evakueringen.

Var avslappet Det fullstendige videoklippet ble først publisert under nyhetsprogrammet TG5 på den italienske stasjonen Kanal 5. Videoen er tatt rundt halvannen time etter at skipet gikk på grunn, ifølge NTB.

I begynnelsen av det ni minutter lange klippet er kapteinen og hans kolleger avslappet mens situasjonen utarter. 

De kikker på skjermene sine, tar telefoner og snakker sammen. Stemningen er rolig.

Etterforskerne i saken skal nå være interessert i å få tak i videoklippet, melder NTB.

Skulle hilse Årsaken til at kapteinen manøvrerte båten så nærme land skal ha vært at han ønsket å hilse på kjente. Dette skal ha utviklet seg til en tradisjon der båten passerte nære øya og hilste ved å tute.

- Ruten var bestemt før vi forlot Civitavecchia, men jeg gjorde en feil. Jeg navigerte på øyemål fordi jeg kjente havdybden godt, og hadde gjort denne manøvren tre eller fire ganger før. Men denne gangen ga jeg beskjed om svingen for seint, og vannet var for grunt, skal Schettino ha forklart i avhør ifølge Daily Telegraph.