Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og «hvit makt»-slagord

Her er videoen Trump fjernet

Presidentens støttespiller roper rasistisk slagord fra golfbil.

GJENTATTE TILROP: Mannen i golfbilen roper tydelig «Hvit makt!» gjentatte ganger til demonstranter i The Villages. President Donald Trumps apparat hevder han ikke hørte tilropene. Video/redigering: Marte Nyløkken Helseth / DBTV Vis mer

- Dette handler ikke egentlig om at presidenten fjerner den. Dette handler om dømmekraften presidenten utviser gjennom å publisere den.

Dette sier Sherrilynn Ifill, leder for den pro-afrikansk-amerikanske organisasjonen NAACPs avdeling for juss og utdanning, til nyhetsbyrået AP.

- Dette handler om hva presidenten tror på, og det er på tide at dette landet faktisk innser det, legger hun til.

TVITRET: Trumps nå fjernede Twitter-post der han hyller sine tilhengere i The Villages.
TVITRET: Trumps nå fjernede Twitter-post der han hyller sine tilhengere i The Villages. Vis mer

Trump-effekter

Ifill sikter til en svært omstridt video som forekommer i en tweet presidenten viderepostet i går. I videoen roper en Trump-tilhenger «Hvit makt!» mot en gruppe anti-Trump-demonstranter.

«Hvit makt» er viden kjent som et uttrykk både brukt av og om rasistiske høyreekstreme personer og grupperinger av kaukasisk opprinnelse. I videoen høres det klart at nettopp dette ropes gjentatte ganger av den eldre Trump-tilhengeren, som sitter i en golfbil påsatt «America First»- og «Trump»-effekter.

Videoen stammer fra pensjonist-bokomplekset The Villages i Florida, og er viderepostet fra profilen Fifty Shades of Whey - som ironisk nok har markert seg som motstander av Trump.

«Takk til de flotte folka i The Villages. Radikale Venstre Gjør Ingenting Demokratene vil Falle i Høst [Fall]. Korrupte Joe er ferdig. Ser dere snart!!!» lyder presidentens Twitter-post.

Posten forsvant etter en stund, og etter at Senatets eneste afrikansk-amerikanske republikaner Tim Scott krevde den fjernet.

- Dette går ikke an å forsvare, uttalte Scott til CNN.

- Hørte ikke

Trump-apparatet hevder presidenten ikke hørte «Hvit makt!»-ropene i videoen.

- President Trump er en stor tilhenger av The Villages. Han hørte ikke denne ene uttalelsen som forekommer i videoen. Det han derimot så, var en utrolig entusiasme fra sine mange støttespillere, sier Hvite hus-talsmann Judd Deere - uten å svare på hvorvidt presidenten fordømmer Trump-supporterens uttalelse.

Men mange finner det vanskelig å svelge at Trump ikke var oppmerksom på «Hvit makt!»-ropet, og tror tvert imot at presidenten gjennom tvitringen ønsker å tiltrekke seg folk som bekjenner seg til rasisme.

Blant dem som ikke kjøper Trumps framstilling, er demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

«Vi er inne i en kamp om nasjonens sjel - og presidenten har valgt side. Men ikke la dere lure: dette er en kamp vi vil vinne», tvitrer Biden.

Demokraten tvitrer seinere:

«Hvit overmakt bør røskes ut og bli forvist til historiens boksider - ikke bli fremmet av USAs president.»

Raseopptøyer

«Hvit makt»-kontroversen kommer midt oppe i de voldsomste raseopptøyene på årevis, etter at George Floyd døde etter politivold i Minnesota 25. mai.

Over hele USA ramponeres statuer av folk koblet til Konføderasjonen under borgerkrigen, eller de kreves fjernet, noe presidenten er uttalt motstander av.

I valgkampen har Trump henvendt seg til kjernevelgerne - hovedsakelig hvite autoritetsfiendtlige republikanere. Han har tidligere pisket opp en «segregert» stemning gjennom blant annet uriktige uttalelser om at innvandrere begår mer kriminalitet enn personer født i USA.

Presidenten har også pådratt seg et image som støttespiller for nasjonalistiske og rasistiske grupperinger, gjennom blant annet å uttale at det var «veldig bra folk på begge sider» under sammenstøtene mellom hvite høyreekstreme og motdemonstranter i Charlottesville for tre år siden, hvor en motdemonstrant ble drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!