GRASROT: Slik illustrerte en pub i Westminster den historiske debatten. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
GRASROT: Slik illustrerte en pub i Westminster den historiske debatten. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/ScanpixVis mer

Her er vinneren av den historiske TV-debatten

Nick Clegg tok partilederdebatten hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ivrige partiledere gjorde sitt beste for å kapre velgernes gunst da de for første gang møttes til direktesendt TV-debatt. Liberaldemokraten Nick Clegg er allerede kåret til debattens vinner.

I en meningsmåling umiddelbart etter at sendingen var slutt, sa 43 prosent av de spurte at Clegg gjorde den beste innsatsen.

Det var store forventninger til konservative David Camerons innsats, men bare 26 prosent mente han var den beste debattanten.

20 prosent mente statsminister og Labour-leder Gordon Brown gjorde seg best, ifølge målingen utført for TV-kanalen ITV, som også sendte debatten fra Manchester torsdag kveld.

Andre meningsmålinger viste tilsvarende resultater.

Debatten og responsen til den følges med spenning, ettersom valget 6. mai ligger an til å bli meget jevnt.

Livlig debatt

Etter korte, forsiktige åpningsinnlegg ble debatten stadig livligere, tross strenge regler som mange fryktet ville gjøre diskusjonen stivbeint.

Politikerne skulle svare på spørsmål fra publikum i den 90 minutter lange sendingen. Temaene omfattet innvandring og kriminalitet, og ikke minst økonomi og landets store budsjettunderskudd.

Cameron sa at innvandringen var ute av kontroll, men både Brown og Clegg avviste Tory-lederens krav om å sette et tak på antall nye innvandrere til Storbritannia.

Gylden sjanse

Clegg, som er relativt ukjent for mange britiske velgere, fikk en gylden sjanse til å vise seg fram under TV-debatten. Gjentatte ganger minnet han om at de to motstanderne representerer partier som har styrt landet i flere tiår uten å ha løst problemene som publikum pekte på.

Han lot heller ikke sjansen gå fra seg til å fortelle at liberaldemokratenes parlamentarikere ikke har vært involvert i den store skandalen med misbruk av frynsegoder, som har rammet de to store partiene.

- Jeg vil vise dere at det finnes et alternativ. Jeg håper dere vil se at ikke alle politikere er like, avsluttet Clegg.

Advarte mot konservative

Gordon Brown holdt fast på sitt hovedbudskap i valgkampen: At man ikke kan risikere å overlate gjenoppbyggingen av økonomien til de konservative:

VANT SEERNES GUNST: Liberaldemokrat Nick Clegg. Foto: AP/Rob Evans/Scanpix
VANT SEERNES GUNST: Liberaldemokrat Nick Clegg. Foto: AP/Rob Evans/Scanpix Vis mer

- Dersom vi tar de riktige beslutningene nå, kan vi sikre jobber, levestandard og gjøre det bedre for alle. Dersom vi tar feil beslutninger, kan vi få en ny resesjon, advarte han.

Han lovet også å skåne det nasjonale helsevesenet, politiet og skoler fra kutt.

Cameron mener imidlertid det trengs forandring etter 13 år med Labour-styre.

- Vi kan fortsette som vi har gjort, eller vi kan si: Nei, Storbritannia kan bli bedre, sa han.

Var nervøse

Før de gikk inn i studio innrømmet alle tre at de var nervøse for hvordan debatten skulle gå.

- Jeg tror ikke noen går inn i noe nytt uten å føle litt på hvordan det kommer til å gå. Samtidig er dette en mulighet for å tale til landet, sa Brown. Også Cameron og Clegg medga at de hadde nervene i høyspenn.

Den TV-sendte partilederdebatten var den første i sitt slag i Storbritannia. Det var på forhånd ventet at millioner av briter ville se på den.

Det skal holdes ytterligere to slike TV-debatter de to neste torsdagene før valget 6. mai.(NTB)


FIKK SPØRSMÅL: Her er det den britiske journalisten Alistair Stewart som stiller partilederne et spørsmål. Foto: EPA/Scanpix
FIKK SPØRSMÅL: Her er det den britiske journalisten Alistair Stewart som stiller partilederne et spørsmål. Foto: EPA/Scanpix Vis mer