- JEG SKAL BEVARE SPENNINGEN: Trump har den siste tida kommet med en rekke anklager om valgjuks. Dette svarte han da han ble spurt om han vil godta valgresultatet. Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet Vis mer

Her er vinneren og taperen i nattas debatt: 
- Det mest spennende ser ut til å bli hva Trump sier når han har tapt

Trumps beste debatt til nå, men tapte likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS/OSLO (Dagbladet): Meningsmålingene foretatt umiddelbart etter debatten viste en klar seier til Hillary Clinton i nattas debatt med Donald Trump.

Ekspertene mener Trump nå virkelig er i trøbbel, mindre enn tre uker før valgdagen.

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

- Problemet for Trump er at han ikke vant denne debatten heller. Dette var hans siste sjanse til å snu dette på egen hånd. Det klarte han ikke. Nå må han ha hjelp utenfra for å kunne vinne, sier Jan Arild Snoen, Minerva-kommentator og ekspert på amerikansk politikk, til Dagbladet.

Trump gikk tapende ut, selv om han ifølge både norske og amerikanske eksperter gjorde sin beste debatt til nå.

- Trump er effektiv når han formidler sitt budskap om ny kurs, og det var hans beste debatt, men han endte med å skade seg selv med å ikke ville svare på om han vil respektere valgutfallet. Det blir for ekstremt for moderate og uavhengige velgere, og forsterker oppfatningen mange har om at det kan være farlig å slippe til ham i Det ovale kontor. Uttalelser som signaliserer mistillit til landets eget politiske system kan ikke en potensiell president komme med, sier Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret.

SLAKTER TRUMP: Hillary Clinton innrømmer at hun ble sjokkert av Donald Trump under debatten. Video: CNN Vis mer Vis mer

Trumps manglende vilje til å svare på spørsmålet er det som har skapt de største overskriftene i amerikanske medier umiddelbart etter debatten.

- Det viser hvor uegnet han er som president. Vi får se hva han sier på valgnatten. Slik som meningsmålingene står nå, ligger det det mest spennende at til å bli hva Trump sier når han har tapt, sier Snoen.

Clinton på sin side fikk tøffe spørsmål om forhold knyttet til Clinton-stiftelsen og e-postskandalene, men de overskygges (som vanlig) av Trumps kontroversielle uttalelser.

- Clinton gjorde ikke noen feil, hun leverte det hun skulle, og klarte å erte opp Trump ved noen anledninger. Den første halvtimen var det en ganske så normal debatt, om tradisjonelle emner som abort og våpenpolitikk, men da han fikk noen kritiske spørsmål og noen stikk fra Clinton, fikk vi se den aggresive og sure Trump igjen, sier Snoen, som mener Trump hadde noen gode øyeblikk i debatten.

- De var innom emner der han har fordeler, som spørsmålene om Clinton-stiftelsen og handelspolitikk. Men det varte ikke lenge. Og svarene hans om utenrikspolitikk blir så lange og rare, han har ingen disiplin når han leverer svarene, sier Snoen.

Snoen mener munnhuggeriet mellom kandidatene om Russland og Putin var et lavmål i debatten.

- Det er som i en sandkasse i en barnehage. Bak hennes beskyldning om å kalle ham en nikkedokke for Putin ligger det et ressonnement. Svaret fra ham blir bare «du er dum, nei du er dum, du».

- Hva var Clintons svakeste øyeblikk?

- Jeg reagerte på hun tre ganger ikke ville respektere debattlederen, og fortsatte å snakke selv om han ba henne stoppe. Da oppførte hun seg litt som Trump, og det ødelegger litt av hennes image som kontrollert og «presidential».

FLAMMENDE FORSVARSTALE: Donald John «Don» Trump jr. råder far til å godta valgresultat hvis det foregår ordentlig for seg. Vis mer

Mjelde mener Trump til tider klarte å vise seg fram som en endringskandidat, en som skal gjøre landet «great» igjen, men at det altså overskygges.

- I utgangspunktet har han et godt utgangspunkt mot Hillary Clinton. Hun forsøker å framstille seg som en fortsettelse av Obamas kurs, samtidig som hun må signalisere at hun også vil ha endringer. Hun har ikke kommunisert effektivt hva agendaen hennes er. Men hun slipper også å gjøre det fordi valgkampens hovedtema er Trumps egnethet til å være president, sier Mjelde.

Mjelde tror valget er tapt for Trump nå, såfremt det ikke skjer noe ekstraordinært i løpet av de siste tre ukene.

- Det må et politisk mirakel til for at han skal snu dette nå. Han ligger så langt bak og det er så seint i valgkampen at det enten må være alvorlige målefeil på meningsmålingene, noe som er lite sannsynlig, eller at det skjer noe helt uventet som rammer Clinton på samme måte som videoen fra 2005 rammet Trump.

John Tuman, professor ved Universitetet i Nevada, Las Vegas, mener også at Clinton slo Trump, selv om sistnevnte hadde sin beste debatt til nå. Han mener Trump fikk en god start på debatten, og at temaene rundt verdispørsmål som abort, våpen og høyesterettsdommer passet den republikanske kandidaten bra.

- Valget handler egentlig om disse sakene, og han holdt seg på matta. Jeg syns han var solid på de spørsmålene, sier Tuman til Dagbladet

- På spørsmål om økonomi syns jeg han underprestere. Han hadde noen gode poenger om handel, men vinglet litt. Clinton var best når hun pratet om Trumps oppførsel og hans egnethet.

Han sier Trump på «langt når på nær nok for å tette luka».

- Det at han ikke ville bekrefte at han vil godta resultatet av valget, svekker hans framstilling av seg selv som presidentmateriale og er ikke nok til å overtale nye velgere.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer