Her er VM-landets ville korrupsjonssirkus

«Gudfar»- og «klapp på skuldra»-mentaliteten herjer i Sør-Afrika.

TO GLADE GUTTER: Jacob Zuma og Sepp Blatter med VM-trofeet på en pressekonferanse i Pretoria. Begge to har økonomiske svin på skogen. Foto: AP/Themba Hadebe/Scanpix
TO GLADE GUTTER: Jacob Zuma og Sepp Blatter med VM-trofeet på en pressekonferanse i Pretoria. Begge to har økonomiske svin på skogen. Foto: AP/Themba Hadebe/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Når Afrikas første fotball-VM går i gang fredag, er det med et politisk bakteppe gjennomhullet av korrupsjon, sexskandaler og skittkasting. Jacob Zuma har overrasket mange etter at han overtok presidentsetet fra Thabo Mbeki i fjor, med sitt vinnende vesen, erklærte kamp mot kriminalitet og modigere tilnærming eksempelvis til Sør-Afrikas utenrikspolitiske katastrofe Zimbabwe.

Men Zumas styre har også vært herjet av omfattende kameraderi.

Zuma, som selv måtte møte for retten tiltalt for korrupsjon i 2008, har lovet å komme korrupsjonen til livs - slik tiltalen mot ham også ble frafalt. Men også de seneste månedene har tilfellene boblet i presidentens aller nærmeste omgangskrets:

Senest mandag ble toppembedsmannen Jimmy Manyi suspendert etter å ha fremmet egne forretningsinteresser i et formelt møte med Norges ambassadør.

I april var Duduzane Zuma, presidentens sønn, dypt trukket inn i tildelingen av en milliardkontrakt til jerngruveselskapet Imperial Crown, som Mail & Guardian sporet til Zuma-vennene og forretningsmogulene Atul og Rakesh Gupta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer