Her er VM-landets ville korrupsjonssirkus

«Gudfar»- og «klapp på skuldra»-mentaliteten herjer i Sør-Afrika.

TO GLADE GUTTER: Jacob Zuma og Sepp Blatter med VM-trofeet på en pressekonferanse i Pretoria. Begge to har økonomiske svin på skogen. Foto: AP/Themba Hadebe/Scanpix
TO GLADE GUTTER: Jacob Zuma og Sepp Blatter med VM-trofeet på en pressekonferanse i Pretoria. Begge to har økonomiske svin på skogen. Foto: AP/Themba Hadebe/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Når Afrikas første fotball-VM går i gang fredag, er det med et politisk bakteppe gjennomhullet av korrupsjon, sexskandaler og skittkasting. Jacob Zuma har overrasket mange etter at han overtok presidentsetet fra Thabo Mbeki i fjor, med sitt vinnende vesen, erklærte kamp mot kriminalitet og modigere tilnærming eksempelvis til Sør-Afrikas utenrikspolitiske katastrofe Zimbabwe.

Men Zumas styre har også vært herjet av omfattende kameraderi.

Zuma, som selv måtte møte for retten tiltalt for korrupsjon i 2008, har lovet å komme korrupsjonen til livs - slik tiltalen mot ham også ble frafalt. Men også de seneste månedene har tilfellene boblet i presidentens aller nærmeste omgangskrets:

Senest mandag ble toppembedsmannen Jimmy Manyi suspendert etter å ha fremmet egne forretningsinteresser i et formelt møte med Norges ambassadør.

I april var Duduzane Zuma, presidentens sønn, dypt trukket inn i tildelingen av en milliardkontrakt til jerngruveselskapet Imperial Crown, som Mail & Guardian sporet til Zuma-vennene og forretningsmogulene Atul og Rakesh Gupta.

Og senere samme måned ble det klart at Seth Nthai, en ellers svært respektert advokat og tidligere ANC-topp, etterforskes for korrupsjon, etter at han skal ha forsøkt å tilkjempe seg en fem millioner rand - over fire millioner kroner - under bordet fra et knippe italienske investorer, også i forbindelse med tildelingen av rettigheter til gruvedrift.

Klapp på skuldra Nthai har ført flere saker i retten på vegne av den sør-afrikanske regjeringen.

Og seriøse The Times går så langt som å si at korrupsjonskulturen gjennomsyrer regjeringspartiet ANC. Har du tjenestegjort lenge i partiapparatet fortjener du «å bli tatt vare på». Og kommer du inn i partiet med engasjement, pågangsmot og nye ideer, fortjener du «en klapp på skuldra».

Avisa siteter boligbyggingsminister Tokyo Sexwale på at dette også kan gå ut over reelle politiske behov. Feil folk får feil kontrakter til feil vilkår - fordi bekjentskaper styrer pengestrømmen.

40 000 boliger for fattige har måttet rives, til en kostnad av nesten en milliard kroner - i seg selv nesten ti prosent av boligbyggingsbudsjettet.

- En skandale, sier Sexwale til The Times.

«Gudfar»-holdning Den norske Sør-Afrikaeksperten Liv Tørres - tidligere forsker ved Fafo, nå delvis tilknyttet Norsk Folkehjelp - sier at «gudfar-holdninger» sitter i ryggraden hos regjeringspartiet ANC.

- Politikere og forretningsfolk har problemer med å kutte problematiske bånd de har arvet fra apartheidtiden, sier Tørres til Dagbladet.

Dette begrunner hun med tre hovedargumenter:

• ANC har et eget investeringsselskap, Chancellor House. Dette er ikke ulovlig, men kan oppfattes som problematisk. Partiet er tungt inne i flere deler av sør-afrikansk næringsliv, hovedsakelig gruvedrift, energi, infrastruktur og telekommunikasjon.

• Fra apartheid-regimets tid henger det igjen «gudfar»-forhold som partiet sliter med å vokse seg ut av. Mens partitopper satt i fengsel eller måtte leve i eksil, var det forretningsmenn og apartheid-motstandere som sørget for at familiene til ANC-toppene hadde mat på bordet. Da kan det i dag være svært vanskelig for partitoppene å si nei når de samme forretningsmennene spør om «tjenester» i retur når anbud og kontrakter skal deles ut.

- HAR SKYLDEN: Sør-Afrikaekspert mener Thabo Mbeki (t.h.) gjorde en alt for dårlig jobb mot korrupsjon. Her sammen med sin etterfølger, Jacob Zuma. Foto: REUTERS/Mike Hutchings/Scanpix
- HAR SKYLDEN: Sør-Afrikaekspert mener Thabo Mbeki (t.h.) gjorde en alt for dårlig jobb mot korrupsjon. Her sammen med sin etterfølger, Jacob Zuma. Foto: REUTERS/Mike Hutchings/Scanpix Vis mer

• Korrupsjonen Sør-Afrika fortsatt sliter med vokste fram på Thabo Mbekis skift. Da hersket det en utbredt forståelse om at de som ikke var lojale overfor det sittende regimet, ikke ville nå opp i kampen om lukrative anbud.

Fifa Dagbladet har tidligere omtalt hvordan det også hos Fifa eksisterer en praksis der kontrakter deles ut uten anbud, og gigantorganisasjonen legger press på lokale myndigheter for å skape mesterskapet de selv ønsker - men som kanskje ikke tjener lokalsamfunnet.

Sepp Blatters nevø vil selv tjene stort på VM, og Blatter utøvde direkte press overfor tidligere president Thabo Mbeki for å få bygget et nytt praktstadion i Cape Town.

Og Fifas offisielle losjeringstjeneste skrur opp prisene i hemmelighet - og tvinger mindre tilbydere til å gjøre det samme.

EKSPERT: Liv Tørres mener korrupsjon fortsatt er et problem i VM-landet. Foto: Norsk Folkehjelp
EKSPERT: Liv Tørres mener korrupsjon fortsatt er et problem i VM-landet. Foto: Norsk Folkehjelp Vis mer