LYDOPPTAK: De siste ukene er lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan, lagt ut på blant annet twitter, facebook og youtube. Det er ennå ikke klart om opptakene er ekte.
LYDOPPTAK: De siste ukene er lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan, lagt ut på blant annet twitter, facebook og youtube. Det er ennå ikke klart om opptakene er ekte.Vis mer

Her er youtube-videoen som startet Twitter-krigen i Tyrkia

Nå er det stor fare for at Tyrkias statsminister også stenger Google, melder amerikansk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til fredag stengte Tyrkia tilgangen til Twitter store deler av landet, på oppfordring fra Tyrkias statsminister.

De siste ukene er lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan, lagt ut på blant annet twitter, facebook og youtube.

Lydopptaket viser det som skal være en samtale mellom statsminister Erdogan og hans sønn, Bilal, hvor de diskutere hvordan de skal få gjemt unna et større pengebeløp, som i følge flere medier stammer fra korrupsjon.

- Vil utslette twitter Opptakene er ikke bekreftet som ekte, og det er ennå ikke klart om det faktisk er statsminister Erdogan og sønnen som snakker på opptaket. Erdogan sier opptakene er en del av en større konspirasjon, som har som mål å styrte hans regjering.

Under en tale til tusener av tilhengere i provinsen Bursa, sa statsministere at han skulle «utslette twitter»:

«Verdenssamfunnet kan si ditt eller datt. Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Alle vil se hvor mektig Den tyrkiske republikken er», sa Erdogan under møte sist torsdag. Senere samme kveld var twitter stengt i store deler av Tyrkia.

Google nekter Nå melder Wall Street Journal at Google nekter å fjerne youtube-videoen med den angivelige samtalen mellom statsministeren og hans sønn. Ifølge avisa har tyrkiske myndigheter de siste ukene bedt Google om å fjerne videoen. Men Google mener kravet er «juridisk ugyldig».

Dette gjør det sannsynlig at tyrkiske myndigheter nå også kommer til å stenge tilgangen til Google, skriver Wall Street Journal. En kilde i Google sier til avisa at det er en «umiddelbar trussel» for at nettstedet blir stengt ute av Tyrkia.

Kvitrer i vei Etter at tyrkiske myndigheter forsøkte å kaste ut twitter sist fredag, så har tyrkiske nettbrukere funnet andre måter å fått tilgang til mikrobloggnettstedet. I dag er det rundt ti millioner tyrkiske twitterbrukere, ifølge Wall Street Journal.

Da twitter ble stengt natt til fredag i Tyrkia så tok det ikke lang tid før #TwitteristblockdinTurkey ble én av de mest populære taggene, skriver The Guardian. Ifølge mediebyrået We Are Social økte aktiviteten i Tyrkia på twitter med 138 prosent etter forbudet. Kort tid etter utestengelsen, sendte twitter ut manualer på tykisk og engelsk om hvordan de skulle unngå forbudet.

KVITRER I VEI: Etter at tyrkiske myndigheter forsøkte å kaste ut twitter sist fredag, så har tyrkiske nettbrukere funnet andre måter å fått tilgang til mikrobloggnettstedet. I dag er det rundt ti millioner tyrkiske twitterbrukere, ifølge Wall Street Journal. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
KVITRER I VEI: Etter at tyrkiske myndigheter forsøkte å kaste ut twitter sist fredag, så har tyrkiske nettbrukere funnet andre måter å fått tilgang til mikrobloggnettstedet. I dag er det rundt ti millioner tyrkiske twitterbrukere, ifølge Wall Street Journal. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer

«Fredag våknet Tyrkia opp til livlig fuglesang», skriver The Guardian. Ifølge den alternative nyhetsnettstedet Zete.com, har mer enn 2,5 millioner tweets - 17.000 tweets i minuttet - blitt publisert fra Tyrkia siden forbudet ble gjennomført. Dette er en rekord i twitterbruk i landet.

VIL UTSLETTE TWITTER: Under en tale til tusener av tilhengere i provinsen Bursa, sa Tyrkias statsminister at han skulle «utslette twitter». Foto: AFP/ADEM ALTAN/NTB SCANPIX
VIL UTSLETTE TWITTER: Under en tale til tusener av tilhengere i provinsen Bursa, sa Tyrkias statsminister at han skulle «utslette twitter». Foto: AFP/ADEM ALTAN/NTB SCANPIX Vis mer