BILDE 1:  Midt i mørke mainatta over Tripoli: et norsk F16 kampfly har stilt inn bombesiktet mot taket på en militær kommandokontrollenhet i Libyas hovedstad. FOTO: FORSVARET.
BILDE 1: Midt i mørke mainatta over Tripoli: et norsk F16 kampfly har stilt inn bombesiktet mot taket på en militær kommandokontrollenhet i Libyas hovedstad. FOTO: FORSVARET.Vis mer

Her faller en norsk nattbombe fra 8 000 meter

- Neppe noen som overlevde. Dette er en vellykket angrep, sier Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her finner du det ukentlige bomberegnskapet for Libya, som forsvarsminister Grete Faremo lanserte tidligere i dag.

Siden 1. april har norske kampfly sluppet 369 bomber over militære mål i Libya.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere lagt fram et prisanslag for den norske statskassa på om lag en million kroner pr. bombe.

- Dette ukeregnskapet er ajourført til og med sist søndag. Det har vært noen tokt denne uka også, sier major Eystein Kvarving Forsvarsdepartementets informasjonsenhet til Dagbladet.

Før dette regnskapet startet 1. april, hadde norske fly droppet 19 bomber i den såkalte Operasjon Dawn.

Nå er seks F16 kampfly og et norsk personell på 140 personer plassert plassert på Kreta i Libya-oppdrag.

- Et vellykket tokt Og som et eksempel på den nye strategien om større åpenhet rundt det norske militære bidraget over Libya, legger forsvarsministeren fram tre bilder som eksempel på et vellykket bombetokt på norske vinger.

Resepten på et «vellykket bombetokt» er at en militær installasjon er satt ut av funksjon og at angrepet har gjort minst mulig skade utover selve målet.

Forsvarets utvalgte bildeserie viser et angrep på en kommandokontrollsentral i hovedstaden Tripoli - «en natt i mai».

De to nattbildene er tatt med infrarødt videoutstyr - på miltært språk targeting pod  - på et tidspunkt da nattehimmelen over Tripoli er mørkere enn en mainatt de fleste steder i Norge.

 BILDE 2:  Mindre enn minuttet seinere: bomben fra det norske flyet har truffet målet, røyk og flammer slår ut fra taket på bygningen. FOTO: FORSVARET.
BILDE 2: Mindre enn minuttet seinere: bomben fra det norske flyet har truffet målet, røyk og flammer slår ut fra taket på bygningen. FOTO: FORSVARET. Vis mer

Målet er plukket ut av NATOs hovedkvarter i Napoli for Libya-aksjonen. Minst to av de norske flyene var med på toktet - bare en bombe ble truffet.

Major Eystein Kvarving forklarer bildene som Forsvaret nå går ut med, og som ser ut som dagslysbilder tross nattemørke og minst 20 000 fots høyde - nærmere 8 000 meter over bakken.

Bilde 1: - Her har det norske kampflyet stilt inn siktet mot taket på den militære kommandokontrollsentralen.

Bilde 2: - Tatt mindre enn ett minutt seinere. Røyken viser at bomben har truffet taket som planlagt.

Bilde 3: - Tatt i dagslys fra et ubemannet overvåkningsfly dagen etter. Røyken har lagt seg, og bildet viser at bomben av typen BLU 09 har virket som forutsatt. Den har trengt ned i bygningen før den har detornert. Dermed er det heller ingen skader å se utenfor veggene i den militære sentralen.

- Har neppe overlevd - Hvor mange av Kadhafis militære menn ble drept av denne bomben?

- Det vet vi ikke, blant annet fordi vi ikke har bakkestyrker i Libya. Men vi vet at det var en operativ kommandosentral.  Dermed var det folk på jobb. Og de har neppe overlevd angrepet. Det vi vet er at kommandosentralen er satt ut av spill, sier major Eystein Kvarving til Dagbladet.

 BILDE 3:  Dagen derpå - i dagslys: den norske bomben har truffet midt i taket og trengt nedover i den seks etasjer høye militære kommandosentralen før eksplosivene ble utløst - tilsynelatende uten skader utenfor selve bygget. FOTO: FORSVARET.
BILDE 3: Dagen derpå - i dagslys: den norske bomben har truffet midt i taket og trengt nedover i den seks etasjer høye militære kommandosentralen før eksplosivene ble utløst - tilsynelatende uten skader utenfor selve bygget. FOTO: FORSVARET. Vis mer