Her falt Natos urangranater

FNs miljøprogram har nå laget en samlet oversikt over hvor i Kosovo NATO bombet med den omstridte uran-ammunisjonen. Norske forskere ser nå nærmere på om annen forurensning kan ha skadet norsk personell i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kartet skal i følge FN-organisasjonen UNEP vise samtlige 112 steder der såkalt DU-ammunisjon ble brukt. Etter flere tilfeller av blodkreft i NATO-personell som tjenestegjorde i Kosovo har debatten om skadevirkningene av denne typen ammunisjon blusset opp igjen.

Allerede i 1999 sendte NATO ut en advarsel om mulige skadevirkninger av slik ammunisjon, og i Norge skal det nå gjennomføres omfattende kontroller av personell som har tjenestegjort i Kosovo.

UNEP har tatt omfattende prøver ved 11 av stedene der NATO bombet med utarmet uran - både av vann, luft, jord, ammunisjonsfragmenter og støv på utbombede kjøretøy. Ved tre av stedene fant de hverken forhøyet stråling eller rester av DU-ammunisjon. Den fullstendige analysen av prøvene skal være klar i mars.

Her finner du kartene

Sjekker lufta

Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) undersøker nå forholdene for norske KFOR-mannskaper stasjonert i nærheten av landsbyen Obiliq. Det er store forurensningsproblemer i området på grunn av et gammeldags brunkullkraftverk av østeuropeisk type. Kull og aske lagres under åpen himmel.

Prøver tatt gjennom 1999 og 2000 analyseres nå for tungmetaller som bly, kadmium og nikkel. NILU vil og prøve å få analysert uraninnholdet i prøvene.

Folkehelsa har tidligere gjort en vurdering av helsefaren på grunnlag av midlertidige måleresultater. Konklusjonen var at effekten ville være ubetydelig, med mindre en allerede led av hjerte- eller lungesykdommer.