Her falt Tarjei (20) 10 meter rett ned

Ti måneder seinere gjenstår forsatt minst to operasjoner for Tarjei Jensen Bech (20). I dag vitner han mot Breivik.

VITNER I DAG:   Tarjei Jensen Bech (20)  fra Hammerfest ble påført omfattende skader på Utøya 22. juli. I dag vitner han i rettssaken mot Anders Behring Breivik (33). Foto: Bjørn Langsem
VITNER I DAG: Tarjei Jensen Bech (20) fra Hammerfest ble påført omfattende skader på Utøya 22. juli. I dag vitner han i rettssaken mot Anders Behring Breivik (33). Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli i fjor ble Tarjei Jensen Bech skutt i beinet slik at han falt ned et ti meter høyt stup på Utøya.

I dag, ti måneder seinere, vitner han i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

- Før rettssaken gruet jeg meg veldig til å vitne. Men, etter å ha sett gjerningsmannen som en litt ynkelig person i retten går det mye bedre. Jeg tror det skal gå greit. Jeg skal fortelle min historie, også for dem som ikke har muligheten til å fortelle sin, sier 20-åringen til Dagbladet.

Jensen Bech befant seg i låven, da han hørte det han trodde var smell fra kinaputter utenfor. Da han gikk ut for å se hva som skjedde, så han en person som falt om etter et skudd. 

Sammen med ei jente fra hjemfylket flyktet han opp i teltleiren og inn i skogen.

- Vi gjemte oss nede under en skrent. Men plutselig var han til venstre for oss. Vi så bare beinet hans med det gule refleksbåndet. Vi begynte å springe. Så ble det svart for meg. Jeg var blitt skutt i kneet og falt, forteller han.

Falt ti meter 20-åringen falt cirka ti meter ned en bratt skrent, eller stup, ned mot vannet.

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg var borte, men da jeg våknet hørte jeg ikke skudd lenger. Jeg lå i strandkanten og var helt i ørska, forteller Jensen Bech som fikk hjelp fra fire andre AUF-ere 

- De tok av meg t-skjorta mi som var helt våt, og rev av en bit av shortsen som de bandt rundt beinet mitt for å stoppe blødningen i skuddsåret, sier han.

FALT TI METER:  Her i dette området falt Tarjei Jensen Bech ti meter ned etter at han ble skutt.  Vannstanden den 22. juli i fjor var lavere enn da dette bildet ble tatt. Foto: Jacques Hvistendahl
FALT TI METER: Her i dette området falt Tarjei Jensen Bech ti meter ned etter at han ble skutt. Vannstanden den 22. juli i fjor var lavere enn da dette bildet ble tatt. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

20-åringen ble fraktet først til Ringerike sykehus og så til sykehuset i Tromsø med ambulansefly. Her ble han liggende helt fram til 22. september. Deretter fulgte et tre uker langt rehabiliteringsopphold.

- Jeg hadde blant annet skuddskade i beinet og et brudd under øyet. For at øyet skulle holde seg åpent måtte de operere inn en plate, forteller han. Som om ikke det var nok, fikk han etter et par dager en blodforgiftning, trolig som følge av at skuddsåret hadde ligget åpent i vannet. En natt var legene ikke sikker på om han kom til å overleve, men heldigvis gikk det bra.

Tung mørketid Fortsatt vet han at han må gjennom minst to operasjoner til, kanskje tre.

 - Det har vært veldig tungt, spesielt da mørketida kom. Men det går bedre og bedre. Nå synes jeg at jeg har det bra, sier 20-åringen likevel.

Drapsmannen forsøker han og ikke tenke så mye på.

- Skulle jeg tenkt mye på ham og vært sint, ville det tatt alt for mye energi. Han lever tydeligvis i sin egen lille boble, sier han.