Her fant de datafeilen

I dette kontrollrommet i EDB Teamco på Skøyen i Oslo ble feilen som i forrige uke førte til full bankkollaps, oppdaget. Nå jobber 150 personer natt og dag for å få systemet på fote igjen. Men systemene vil ikke være fullt operative før i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en teknisk feil som ble oppdaget torsdag kveld i forrige uke som fikk systemet til å bryte ned, forklarer Bjørn Carlsen i EDB Teamco til Dagbladet.

Han beroliger alle privatkunder:

- Ingen forbrukere skal tape penger på feilen.

Overvåker alt

EDB Teamco og EDB Fellesdata, som er datterselskap av EDB Business Partner, leverer datasystemer til minibanker, nettbanker og telefontjenester. Firmaet har om lag 60 prosent av bankmarkedet, og godt og vel 1000 ansatte. I tillegg har de kunder som Forsvaret og Telenor.

Analytikerne i firmaet var i går ikke ferdige med å kartlegge feilen, men sier at fra i dag er alt klart.

I det topphemmelige datahvelvet overvåkes alle transaksjoner som skjer innen firmaets kundekrets. Hvis noe er galt, er det her det oppdages. Siden forrige uke har 150 mann jobbet på spreng med å rette opp feilen. Det er kostbart, men ledelsen sier de ikke vil ta noen snarveier når de bygger opp systemet.

Mengden med informasjon som strømmer over dataskjermene i overvåkingsrommet er enorm.

- Ett sekund etter at systemet begynte å virke igjen, hadde vi 220 transaksjoner. To timer etter hadde vi to millioner, sier Carlsen.

- Kan dette skje igjen?

- Man kan aldri gardere seg mot feil i systemet, men akkurat denne feilen kan ikke skje igjen. Det kan vi forsikre om. Han avfeier at det var virus eller menneskelig svikt som førte til systembruddet. Og vil heller ikke si situasjonen var dramatisk.

- Vi tar backupfiler av alt. Det er bare et spørsmål om tid og ressurser å få det til å gå igjen, sier Carlsen.

Toppsikret

Sjef for fysisk sikkerhet, Odd Jarle Andersen, tar oss med rundt i det toppsikrede bygget. To digre datahaller er støpt ned i bakken under bygget. Her ligger uvurderlig informasjon, og bygget er så prioritert at politi og brannvesen jevnlig trener mot sabotasjeaksjoner og brann.

På et hemmelig sted i Oslo ligger det i tillegg en bunker med tre andre kjellere.

- Det er klart vi prioriterer sikkerhet. Man kan nesten ikke ta seg en røyk før alarmen går, forteller han.

TUNGT ANSVAR - Jeg kan garantere at privatkunder ikke skal bli skadelidende. De slal ikke tape noe penger på grunn av denne feilen, sier konsernsjef Bjørn Trondsen i EDB Business partner.