SLETTER GJELDA: Mandag får 60 000 innbyggere slettet gjelda si i Kroatia. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SLETTER GJELDA: Mandag får 60 000 innbyggere slettet gjelda si i Kroatia. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Her får 60 000 slettet gjelda si i dag

Nei, det er ikke i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «En ny start» heter ordningen som i dag vil gjøre 60 000 kroatere gjeldfrie.

Målet er å forsøke å styrke landets økonomi, skriver Telegraph.

- En sjanse Tilbudet gjelder for personer som har fått sperret bankkontoene sine som følge av gjeld.

Forutsetningene er at husholdningens gjeld ikke overstiger 35 000 kuna (som tilsvarer drøye 40 000 kroner), og at de de har en månedlig inntekt på mindre enn 1250 kuna.

Avtalen gjelder ikke for personer som har eiendom eller formue, skriver Washington Post.

- Vi anser tilbudet som aktuelt for om lag 60 000 innbyggere. De vil få en sjanse til å starte på nytt uten gjeld, sier Kroatias visestatsminister Milanka Opacic.

- Første gang Kroatia er et lite land med bare 4,4 millioner innbyggere, og antallet personer med gjeld har blitt en stor økonomisk byrde for landet.

I juli i fjor fikk 317 000 kroatere sperret kontoene sine fordi de ikke klarte å betale det de skyldte. Det anslås at cirka 20 prosent av disse nå vil få tilgang til kontoene sine igjen.

- Dette er første gang at noen (kroatisk) regjering forsøker å løse dette vanskelige problemet, og det er vi stolte over, sier statsminister Zoran Milanovic.

Totalt forventer man at rundt 2,1 milliarder kuna (drøye 2,5 milliarder kroner) vil bli avskrevet fra ulike kreditorer som har godtatt ordningen. Ingen av disse vil få sine økonomiske tap refundert.

Ikke Hellas... Hellas har fått 240 milliarder euro, nærmere 2100 milliarder norske kroner, i kriselån fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

Fredag startet den ferske regjeringen i Hellas de vanskelige samtalene om mulighetene for kutt i landets statsgjeld med eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem.

I går uttalte Tysklands statsminister Angela Merkel at Hellas ikke kan vente noen reduksjon i landets statsgjeld.

STOLT: Kroatias statsminister,  Zoran Milanovic sier han er stolt over måten landet nå prøver å håndtere innbyggernes gjeldsproblemer på. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix
STOLT: Kroatias statsminister, Zoran Milanovic sier han er stolt over måten landet nå prøver å håndtere innbyggernes gjeldsproblemer på. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix Vis mer