Her får Asbjørn vite at overvåkingskameraet hans ligger åpent på nettet

- Jeg hadde aldri hatt mistanke om dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATHELLE/MOSS/OSLO (Dagbladet): Det kan være mange gode grunner til å installere et nettbasert overvåkingskamera. Å sikre seg mot tyveri, sjekke snømengden på hyttetaket, eller se at båten ligger som den skal, for eksempel.

Men hvis du glemmer å beskytte kameraene med passord, kan de fort virke mot sin hensikt.

Over 2000 kameraer Som Dagbladet har avslørt, ligger over 2000 norske overvåkingskameraer ute på Internett. Det betyr at uvedkommende enkelt kan få tilgang til levende bilder fra utesteder, restauranter, butikker - og private stuer og soverom.

Noen overvåker babysenga hvor spedbarnet sover søtt, andre badestampen ute på terrassen.

Mange av kameraene kan styres via panelet som kommer opp i nettleseren, og flere har lydoverføring. Det betyr at vi kunne ha snakket til intetanende privatpersoner hjemme i stua gjennom deres eget web-kamera.

- Farlig Jan Olaf Stenhaug installerte et overvåkingskamera utenfor døra si hjemme på Stathelle etter at han hadde vært utsatt for hærverk. Kontinuerlig filmer det sitteplassene utenfor inngangen.

Når Dagbladet viser Stenhaug bildene fra kameraet på vår Ipad, blir han temmelig paff.

- Det er rart at dette kameraet skal sende ut på Internett. Jeg var sikker på at dette var helt på innsiden av min egen brannmur, sier Stenhaug, som av denne grunn ikke beskyttet kameraet med passord.

- Det er jo litt farlig hvis alle kan se hva du foretar deg til enhver tid, sier han.

Kameraet er kinesisk, kjøpt på nettstedet Ebay, og selv om det er koblet til Stenhaugs internnett, kan alle få tilgang via hans eksterne IP-adresse.

- Jeg hadde aldri hatt mistanke om at dette kunne gå via flere IP-adresser, sier han.

- Ikke bra Asbjørn Korsfjord fra Moss er i samme situasjon. hans kamera kunne i tillegg styres via panelet i nettleseren.

Dagbladet viser ham livebilder fra overvåkingskameraet hvor vi sammen står utenfor huset hans. Da humrer han godt.

- Jeg har ikke tenkt over dette. Jeg bør vel lage meg ett passord, i hvert fall.

- Det er jo ikke bra det der, at alle kan se, men det har jo ikke noe å si når det er på utsiden, sier han.

- Samtidig kan jo innbruddstyver følge med når det er noen hjemme og ikke.

- Ja, det er riktig det.

Kan misbrukes Problemet er nettopp det at du aldri vet hvem som sitter og ser på kameraene, påpeker seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis).

- Det kan være nysgjerrige naboer eller bekjente, eller det kan være kjeltringer som bruker dette til å finne ut når du er hjemme og når du er borte, sier han til Dagbladet.

- Og hvis dette kameraet skulle stå inne, er det jo også forferdelig for mange. Da vil jo hvem som helst kunne se og kanskje høre alt som skjer, legger han til.

Billigere og mer avansert Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet tror problemet med åpne kameraer først og fremst skyldes uvitenhet.

- De siste åra har vi sett at kameraene er blitt mye mer avanserte, og samtidig er de blitt billigere og lettere å bruke. Så det er nok ganske mye tankeløshet. Man synes det er greit å ha et kamera, man tror man får bedre sikkerhet, og så er det nettopp det motsatte som skjer, sier han til Dagbladet.

Datatilsynet vil nå ta affære og sørge for at leverandørene gir kundene sine bedre opplæring.

Så er det heller ikke vanskelig å sikre seg i hvert fall et minimum av beskyttelse.

Mens Dagbladet er på Stathelle, har Jan Olaf Stenhaug i løpet av noen minutter satt opp passsordbeskyttelse på web-kameraet sitt. Og vi har ikke lenger tilgang til overvåkingsbildene hans.

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer
FILMET INNGANGSDØREN: Jan Olaf Stenhaug installerte et overvåkingskamera utenfor døra si hjemme på Stathelle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FILMET INNGANGSDØREN: Jan Olaf Stenhaug installerte et overvåkingskamera utenfor døra si hjemme på Stathelle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer