Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her får Athina (21) dommen: - Jeg kan aldri ta sol igjen

En hudskanner avslørte skader på ansiktet som ikke er mulig å se med det blotte øyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har sikkert tatt mer solarium enn hva som er sunt, men jeg trodde ikke at huden min har tatt så store skader av det,  sier Athina Brox (21) som har tatt solarium siden 16-års alderen.

Hun er danser, modell og hun jobber i klesbutikk. Hun har også vært en av deltakerne som kjempet om hvem som skulle representere Norge på årets Miss Universe-konkurranse.

Brox gjør som mange andre når høsten er kommet, og besøker solsengene for å bevare litt av sommerfargen. Store plakater av lettkledde kropper er klistret på busser og trikker for å fronte de største kjedene innen solarium.  I hele Norge finnes det 8000 registrerte solsenger, i tillegg finnes det mellom 30 000 og 40 000 solsenger i private hjem, opplyser Norsk Solarieforening.

På verdenstoppen Ifølge Kreftforeningen er Norge på verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller av føflekkreft.

- Dette er en kreftform vi enkelt kan minske risikoen for, ettersom rundt 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråling, fra sola og solarium, Kreftforeningens assisterende generalsekretær, Ole Alexander Opdalshei.

Solskader: Athina Brox får sitt ansikt skannet for å se om hun har tatt skade av soling. Her litter hun sammen med daglig leder og laserterapaut ved Oslo hud- og laserklinikk, Nazimah Latif. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Solskader: Athina Brox får sitt ansikt skannet for å se om hun har tatt skade av soling. Her litter hun sammen med daglig leder og laserterapaut ved Oslo hud- og laserklinikk, Nazimah Latif. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

I Juli i år ble det satt en 18 års aldersgrense på å ta solarium, men det er ikke før i 2014 studioene pålegges å ha betjening som kan kontrollere dette. I dag er det nok med en plakat som informerer om aldersgrensen.

I Norge finnes det skannere som kan avsløre om huden har tatt skade av overdreven soling ute og i solarium. Dagbladet tok Athina Brox med til skanning på en hudklinikk i Oslo.

21-åringen liker at hun har en glød i huden når hun gjør modelljobber.

- Når jeg skal bli tatt bilder av i undertøyet er det klart at jeg føler meg mer vel når jeg er brun i huden, sier Brox.

Hun ser på bildene hudanalyseapparartet nettopp har tatt av ansiktet hennes. Hudanalyseapparatet, eller skanneren, tar ulike bilder som kan fortelle mye om huden konturer, porer, rynker og skader. Laserterapaut Nazimah Latif peker og forklarer.

- Alle disse flekkene du ser her er pigmentflekker forårsaket av bruk av solarium og eksponering av vanlig sol, sier Latif og peker på skjermen. Dette er skader som i verste fall kan utvikle seg til hudkreft.

Modell: Athina Brox jobber blant annet som modell og liker å ta solarium en gang i blant for å føle seg vel. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Modell: Athina Brox jobber blant annet som modell og liker å ta solarium en gang i blant for å føle seg vel. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det er litt sjokkerende. Jeg hadde ingen anelse om at det var så ille, sier 21-åringen.

Brox blir anbefalt av laserterapauten å aldri mer ta solarium eller oppholde seg i solen for lenge.

- Det vil føre til at disse skadene utvikler seg. Nå bør hun begynne å behandle huden slik at skadene etter hvert vil forsvinne, sier Latif.

Skrekk-skanner Apparatet tar bilder av ansiktet og viser skader på huden vi ikke har mulighet til å se med det blotte øyet.

- Her har vi mulighet til å oppdage skader på et tidligere stadium, slik at vi kan forebygge varige skader. Det er et fint hjelpemiddel til å se i dybden, sier hudlege Bjørn E. Bondevik som driver sin egen klinikk. Han er estetisk dermatolog, forsker og spesialist innen ortomolekylær behandling.

Som hudlege ser han hva skader av soleksponering gjør med huden. Her snakker han om både sorariestråler og stråler fra sola.

- Det er farlig. På sikt kan dette forårsake kreft. Pasienter som lider av blant annet eksem og psoriasis har ofte behov for solarium som en del av behandlingen. Jeg opplever at de ofte får hudkreft i godt voksen alder, sier Bondevik.

Hudlegen er ikke tilhenger av at folk tar solarium bare på grunn av brunfargen.

- Det gjør at huden eldes mye raskere. Det kan vi lett se med hjelp av skanneren, sier han.

Ekspert: Bjørn E. Bondevik har over 15 års erfaring som hudlege. Han mener hudanalyseapparatet er et fint hjelpemiddel for å kartlegge skader på huden. Foto: Knut Kollandsrud
Ekspert: Bjørn E. Bondevik har over 15 års erfaring som hudlege. Han mener hudanalyseapparatet er et fint hjelpemiddel for å kartlegge skader på huden. Foto: Knut Kollandsrud Vis mer

Hudskanneren er relativt nytt og han har det ikke tilgjengelig i sin egen klinikk.

- Men jeg kan likevel anbefale å benytte det. Det kan være et godt supplement til en klinisk undersøkelse.

Skeptisk Formann i Norsk solarieforening, Ronny Rath Pedersen, har selv blitt skannet av samme type apparat som Brox.

- Jeg vil si at det er på grensen til juks. Bildene viser ikke levende ting. I tillegg viser analysen skader som ikke nødvendigvis bare kommer av sol. Det kan også skyldes røyking, kjemikalier, kosmetikk og lignende. Kameraet i skanneren viser alt, sier formannen.

Han påpeker at all misbruk av soling generelt er skadelig for huden, men at det fokuseres for mye på solarium.

Før skanning: Slik ser huden til Brox ut i dagslys. Foto: Oslo hud- og laserklinikk
Før skanning: Slik ser huden til Brox ut i dagslys. Foto: Oslo hud- og laserklinikk Vis mer

- Solariumbruk er mikroskopisk i forhold til vanlig ute-soling blant nordmenn, sier han.

Følger rådet  Brox tar bildene fra skanningen av ansiktet sitt alvorlig. Hun velger å avstå fra solarium og sol fremover.

- Jeg skal bli flinkere til å bruke selvbruningsprodukter. I tillegg vil jeg nå behandle huden min slik at solskadene etter hvert vil forsvinne, sier Brox.

Hun tror flere unge kan ha godt av å sjekke huden sin for skader.

- Jeg tror mange vil bli sjokkert. Jeg er ikke en av de verste solariumsjentene, sier hun.

Etter skanning: De gule ringene viser solskadene Brox har påført huden sin. Disse er unulig å se i dagslys. Foto: Oslo hud- og laserklinikk
Etter skanning: De gule ringene viser solskadene Brox har påført huden sin. Disse er unulig å se i dagslys. Foto: Oslo hud- og laserklinikk Vis mer