Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her får det amerikanske bombeflyet uventet besøk av russerne

- Bidrar ikke til å minske spenningen i Europa.

UVENTET BESØK: Det amerikanske bombeflyet B-52 (t.v) fikk uventet besøk av det russiske jagerflyet Su-27 fredag. Foto: U.S. Dept of Defense / Twitter
UVENTET BESØK: Det amerikanske bombeflyet B-52 (t.v) fikk uventet besøk av det russiske jagerflyet Su-27 fredag. Foto: U.S. Dept of Defense / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om stemningen er noe anspent mellom Russland og USA fra før, hjelper neppe helgens overraskende «stevnemøte» i lufta over Østersjøen på.

En formasjon amerikanske militærfly, som var en del av den nesten årlige Baltops-øvelsen, fikk nemlig overraskende besøk av et russisk jagerfly denne uka, skriver Sky News.

- Reduserer ikke spenningen

«Et russisk Su-27 snek seg med på vårt bilde under et Baltops-oppdrag over Østersjøen i dag. Avskjæringen ble ansett som trygg», skriver det amerikanske forsvarsdepartementet på Twitter.

Som bildene, sluppet av det amerikanske forsvarsdepartementet, viser, hadde flyene god anledning til å ta hverandre i nærmere øyesyn.

Det russiske jagerflyet, av typen Su-27 la seg tett opp til det amerikanske, strategiske bombeflyet B-52H.

De hendelsen ble omtalt av Dagbladet tirsdag, ble det beskrevet som relativt udramatisk av de to landene, men russerne har skjerpet retorikken noe i løpet av uka.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet heter det at det russiske flyet holdt seg på trygg avstand og fulgte etter det amerikanske flyet til det skiftet kurs og fløy ut av grenseområdene.

- At NATO-styrkene samler seg så nær Russlands grense og gjennomfører en militærøvelse støttet av strategiske bombefly fra USA, som kan bære atomvåpen, hjelper neppe på å redusere spenningen i Europa, sier Mikhail Ulyanov, den administrative lederen for det russiske utenriksdepartementet.

BLIR REDDE: Tom Pipe var kjapp på kameraet da et jagerfly kom inn for landing i Waddington, Lincoln, Storbritannia i helgen. Personene som bivåner landingen blir skremt, og kaster seg ned i dekning. Video: YouTube/bobsurgranny. Vis mer

- Ikke noe spesielt

Det amerikanske militæret bekrefter også hendelsen, men har ingen ytterligere kommentarer å komme med.

- Vi kan bekrefte at Luftforsvarets B-52 var i internasjonalt luftrom, men vi har ingen informasjon om oppførselen til det russiske flyet på det nåværende tidspunkt, sier talsmann, oberst Patrick Ryder.

Heller ikke informasjonssjef ved Sverige sjøforsvar, Jimmie Adamsson, synes det er noen grunn til å overdrive det bildene viser.

- Det er ikke noe spesielt i seg selv. Det er en del av spillet å vise at vi har kontroll på hverandre, sier Adamsson til Aftonbladet.

Hendelsen fant sted i forbindelse med den internasjonale forsvarsøvelsen Baltops, som pågår i og rundt Østersjøen i disse dager. Rundt 5000 deltakere, et 50-talls skip samt et 50-talls stridsfly og helikoptre deltar i øvelsen, ifølge Expressen.

Norge deltar i øvelsene sammen med, Finland, Sverige, Belgia, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Estland, Litauen, Nederland, Polen, Storbritannia og USA.

Flere oppdrag i Norge

Det ble også skapt overskrifter i internasjonale medier da russiske bombefly, for første gang på nesten to år, nærmet seg USAs grenselinjer 17. og 18. april. Sist gang amerikanske jagerfly måtte skremme vekk russiske bombefly var på selveste frigjøringsdagen, 4. juli 2015.

Først sendte USA to jagerfly av typen F-22 på vingene for å møte et russisk Tupolev TU-95 langdistansebomber 66 kilometer fra Alaska-kysten 17. april. Under ett døgn seinere sendte amerikanerne et E-3 overvåkningsfly for å møte to TU-95 i det samme området.

Siden 2007 har også antall oppdrag for Natos Quick Reaction Alert (QRA) i Bodø, som flyr ut for å avskjære russiske fly som nærmer seg grensa, skutt i været.

Ifølge oberstløytnant Geir Ødegaard ved Forsvarets høgskole er det to hovedårsaker bak den russiske aktiviteten.

- De ønsker å trene på langtrekkende bombeoppdrag, samtidig som de ønsker å vise at de faktisk har den kapasiteten, sa Ødegaard til Dagbladet i april.

- I HELVETE: Et russisk MIG 31-flyet kom farlig nær den norske F-16-maskinen over kysten av Nord-Norge. - Nærmere enn 20 meter, ifølge skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart