Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her får du aller finest vær i påskeferien

Jo lenger sør, jo bedre vær.

SOL, SOL, SOL:  Sør- og Østlandet får det aller fineste påskeværet. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten
SOL, SOL, SOL: Sør- og Østlandet får det aller fineste påskeværet. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år kommer påsken relativt tidlig, noe som borger for gode snøforhold for skientustiastene. Hva så med været?

Jo, her kan deler av befolkningen i kongeriket Norge virkelig glede seg til en uke med godvær og fine marstemperaturer, mens andre nok må dra på seg både stilongs og regnbukse. Eller reise bort i påsken.

Sol, sol, sol
- Det er Sør- og Østlandet som er vinnerne, hvis vi kan kalle det det, sier Håkon Mjelstad, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

For varslingen er klar. Både på Østlandet og Sørlandet blir det sol, sol, sol.

- Det vil være noen dager med litt mer skyer, men veldig lite nedbør. Det er stort sett opphold hele veien. I alle fall så langt frem som jeg kan se, og det er frem til påskehelgen, sier Mjelstad.

Temperaturene vil på Østlandet ligge på 8-10 grader på det varmeste, men med tanke på at det vil være lite skyer, blir det stor forskjell på temperaturene på dagtid og nattestid.

- Vi må nok regne med kalde morgener, fastslår Mjelstad.

Noe de fleste nok kan leve med, i alle fall på Sørlandet, der temperaturen vil kunne komme helt opp i 12 grader.

Verst i nordvest
Men selv om sørlendinger og østlendinger kan nyte både utepils og is uten å fryse på seg frostskader, er det ikke like lystig varsel for hele landet.

- Det blir verst i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er de som ved første øyekast er taperne, sier meteorologen.

I helgen vil en nordvestlig vind sige innover de to fylkene, hvilket betyr at de får været «rett i fleisen», for å bruke meteorologens ord. Det blir ikke øs pøsende regnvær, men det er heller ikke mange solstråler å finne i varselet.

- Det kommer egentlig ikke sånne voldsomme nedbørsmengder, men det renner på hele veien. Det er ikke så lett å finne åpninger for sol, sier Mjelstad.

Temperaturene vil kunne komme opp i sju grader. Men det er altså på det varmeste.

Snø i fjæra
Jo lenger sør man kommer på Vestlandet, jo bedre ser det ut. Uten at det betyr sol fra skyfri himmel. Snarere tvert i mot.

- Det skal godt gjøres å unnslippe regnværet helt på Vestlandet. Men det blir betydelig verre i Sogn og Fjordande enn i Rogaland, sier Mjelstad.

Helt nord blir det heller ikke allverdens penvær, og det blir ganske kjølig.

- Det vil komme snøbyger helt ned i fjæresteinen. I Troms og Finnmark vil temperaturene ligge på minussiden. Du må nok helt ned til Nordland før temperaturen kryper under null. Været er blandet, med relativt mye pålandsvær, og da får du det litt sånn som i Trøndelag og Møre og Romsdal med byger hele veien, sier meteorologen.

Finest østafjells
Skal du til fjells og lar været bestemme hvor du skal dra, er anbefalingen klar.

- Jo lenger øst du er i fjellet, jo bedre er det. Og selv så langt vest som på Hemsedal så blir det bra. Så jeg hadde nok holdt meg i østlige fjellstrøk, men heller ikke nord for Dovre, sier Mjelstad.

- Og i fjellet er vel temperaturene såpass lave at snøforholdene vil holde seg hele uka også?

- Ja, hvis man har kommet seg fint gjennom mildværet i det siste, så vil det holde seg. Det er bare noen timer på dagtid det kan bli litt over null grader.

Vintersportsstedene på Vestlandet må tåle å få nedbør, som hele Vestlandet forøvrig, og der mener meteorologen det kan bli «en blandet opplevelse» for alpinentusiaster.

Og værvinneren er?
- Så hvis du skulle velge påskeferiedestinasjon og hatt vær som eneste kriteriet, så ville du gått for Oslo eller Kristiansand?

- Ja, jeg ville nok tatt Oslo, men så fortrekker jeg sjø fremfor fjell.

- Men aller best blir det helt i sør?

- Ja, der blir det nok aller varmest, konkluderer Mjelstad.

Hele Norges coronakart