Her får du billigst strøm

140 000 husstander har byttet strømleverandør det siste året. Postkassene bombarderes nesten daglig med reklame for ulike kraftverk med løfter om billig strøm året rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hver uke trykker aviser og blader lister over de aller billigste strømleverandørene i landet. Men de som er billigst denne uka, er kanskje midt på treet uka deretter. Dagbladet har beregnet snittprisen og funnet hvilken strømleverandør som har gitt sine kunder den billigste strømmen det siste året.

Tapte 1000 kroner

Vinneren er Meganor Energi med en snittpris på 22,58 øre/kWh. Kunder av jumboen Lillehammer og Gausdal Energiverk har tapt over 1000 kroner på å være trofaste mot sin gamle leverandør. Dette er ut ifra et strømforbruk på 20000 kWh/øre. Kunder av to av landets største kraftverk, Oslo Energi og BKK Kraftsalg , har tapt nesten 500 kroner.

Daglig leder Harald Steinsholt i Meganor Energi forklarer den lave prisen med at de er en relativt ny aktør. De startet uten en eneste kunde i 1994 og har til forskjell fra etablerte kraftverk ikke kunnet hvile på gamle kunder. Meganor har aldri produsert kraften selv, men kjøper den på den nordiske strømbørsen. I sommer ble selskapet kjøpt opp av Statoil Norge.

Akkurat nå er NorgesEnergi den aller billigste leverandøren. Men Kristiansand-selskapet har bare eksistert i noen få måneder, og er derfor ikke representert på vår årsliste. For tida koster strømmen rundt 24- 26 øre/kWh, en økning på 12 prosent siden oktober. Dette er vanlige, sesongmessige svinginger og prisen synker normalt utpå vårparten.

Fastpris? Tabbe!

For nøyaktig ett år siden kunne du binde strømprisen din i ett år for 25- 26 øre/kWh. Det var en dårlig handel. Den flytende strømprisen har i mellomtida holdt seg på rundt 23 øre/kWh. Du som lot strømprisen flyte, har altså spart over 500 kroner sammenliknet med dem som låste strømprisen. Den sterke konkurransen i strømmarkedet har sørget for en gunstig flytende pris det siste året. I tillegg er «markedets lov» slik at det som regel skal koste litt mer å binde prisen på en vare, enten det er snakk om boliglånsrenten eller strømregningen.

Sjekk ditt eget e-verk

Er alle tjent med å løpe til den billigste leverandøren? Ikke nødvendigvis. I enkelte kraftrike kommuner har nemlig innbyggerne gunstige avtaler med sitt lokale kraftverk. Kunder av Modalen Kraftlag i Hordaland har i flere år betalt bare 18,4 øre/kWh for kraften sin. Det er utrolig billig.

Strømkunder i Nord-Norge er fritatt for moms (23%) og i Nord-Troms og Finnmark er det også fritak for forbruksavgift (5,94 øre/kWh). Du beholder disse fritakene selv om du bytter leverandør.