«Her får du, din djevel!»

Vitner har forklart politiet at dette var utsagnene fra den ukjente mannen da han angrep utenriksminister Anna Lindh på varehuset NK i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Expressen/Dagbladet): Tidlig om morgenen dagen etter, 11. september klokka 05.29, døde hun på operasjonsbordet.

Det første døgnet ble det spekulert på om drapsmannen kunne være en veskenapper og om utenriksministeren ble angrepet ved en tilfeldighet. Men politiets nøkkelvitner kunne tidlig fortelle hva som hendte, hvordan drapsmannen opptrådte og hva han sa. Det var det som fikk etterforskningsleder Leif Jennekvist til å si følgende noen dager etter drapet:

- Vi tror han visste hvem han angrep.

Feilfritt svensk

- Vi er overbevist om at mannen virkelig sa noe. Det har viktige nøkkelvitner forklart. Samtidig er det andre personer som ikke har hørt noe, men det kan komme av at de sto litt lenger unna, sier en sentralt plassert kilde til Expressen. Mannen skal ha snakket til utenriksminister Anna Lindh på feilfritt svensk. Ifølge vitnene sa den ukjente mannen:

- Her får du, din djevel!

Etter dette stakk han utenriksministeren flere ganger, til hun falt sammen på gulvet, kraftig blødende. Da skal drapsmannen ha sett på henne og sagt:

- Du fikk som fortjent!

Viktig spor

Ordene tyder på at det var nettopp Anna Lindh han var ute etter.

- At han hadde åndsnærværelse til å snakke til sitt offer i folkevrimmelen på NK, viser at han visste akkurat hvem han angrep, sier en kilde.

Politiet er også overbevist om at gjerningsmannen var ute etter å drepe, ikke skade, utenriksministeren.

Det bygger de på måten han brukte kniven på, som påførte offeret ytterst alvorlige indre skader. Som Expressen tidligere har skrevet, finnes det også opplysninger om at drapsmannen mer eller mindre ventet på Anna Lindh. Om han er identisk med NK-mannen fra overvåkingsbildene, hadde han mulighet til å spionere på henne fra etasjen over.

Avhører nye vitner

Etter angrepet rømte mannen ned rulletrappa, der han også kastet fra seg drapsvåpenet, en Mora-kniv med rødt plasthåndtak.

Etterforskningsledelsen har i løpet av helga arbeidet intensivt med å avhøre både nye og tidligere vitner.

Totalt har det kommet inn rundt 1600 tips så langt. I løpet av helga har seks nye tipsere meldt seg til politiet, og flere beslag er blitt gjort. Ett av tipsene er særlig interessant.

- Det gjelder en observasjon i de sentrale delene av Stockholm, sier pressetalsmann Ulf Göranzon.

SISTE ORD: Før Anna Lindh ble stukket ned på kjøpesentret NK, ble hun tilsnakket av drapsmannen. Etterpå sa han «Du fikk som fortjent».