PÅ TOMGANG: - Folk flytter herfra, til andre bydeler eller bort fra Detroit, forteller Brandan Anderson (17) til Dagbladet.no. Han bor i den nordøstlige delen av Detroit, der boligene er til salgs for en billig penge. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
PÅ TOMGANG: - Folk flytter herfra, til andre bydeler eller bort fra Detroit, forteller Brandan Anderson (17) til Dagbladet.no. Han bor i den nordøstlige delen av Detroit, der boligene er til salgs for en billig penge. Foto: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer

Her får du hus til noen hundrelapper

Men tro ikke at boligkupp i bilbyen Detroit er den amerikanske drømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETROIT/MICHIGAN (Dagbladet.no): Krisen i det amerikanske boligmarkedet har ikke bare ført til at rekordmange boliger har gått på tvangssalg. Det har også resultert i at du nå får hus til gi-bort-priser.

Verst er det i den hardt prøvede bilbyen Detroit med sine snaue 1 million innbyggere.

Der kan du kjøpe hus for 100 dollar. Med andre ord, du kan få et hus med fire soverom, bad, kjøkken og stue for drøye 700 kroner.

- En gang et kongerike
- I det som en gang var bilverdenens kongerike kan du nå kjøpe et hus til en langt lavere pris enn en bil, konstaterer eiendomsmegler Steve Katsaros, når Dagbladet.no snakker med ham.

Ifølge boligsøkemotoren Realtor.com er 799 boliger til salgs i Detroit for 3000 dollar eller mindre. Den erfarne eiendomsmegleren mener vi må tilbake til 70-tallet for å finne samme prisnivå som i dagens finanskrisetid.

- I 1976 kjøpte jeg mitt første hus til 61 dollar. Det blir omtrent som nå. Verre enn dette kan det ikke bli. Faller prisene ytterligere blir det komplett kaos, frykter Katsaros. 

Ingen ekstrem oppussing
I Detroits nordøstlige hjørne, der salgskiltene stikker opp av snøen langs de ubrøytede veiene, ligger delvis nedbrente hus til salgs, side om side med andre hus som også konkurrerer på det trange boligmarkedet.

Ifølge boligsøkemotoren Zillow.com er medianprisen i dette slitte, delvis trehusbebygde området på 6500 dollar.

I nabolaget der 17 år gamle Brandan Anderson bor, selges hus for 1000 dollar og gjerne halvparten av det også. I nabohuset tvers over gata rakk kjøperne så vidt å begynne på oppussingen av garasjen før de måtte selge igjen.

- Jeg vet ikke om det gikk på tvangssalg eller ikke, men det har stått tomt en stund, forteller Brandan, da Dagbladet.no møter ham utenfor hjemmet i St. Joann Street.

Der bor han sammen faren, som er ansatt på en bildelfabrikk, moren som er kantinemedarbeider, og søsteren som han jobber sammen med i restaurantkjeden Red Lobster.

De er en typisk hardt arbeidende arbeiderklassefamilie i et forfallent område - uten utsikter til de store forandringene.

- Dette er ikke det verste strøket. Men de siste årene er det kommet en tilstrømning av folk som kanskje ikke vil det beste for nabolaget. De måker ikke nødvendigvis oppkjørselen for å si det sånn, sier Brandan forsiktig og setter snøskuffen i bakken.

Mens nye naboer har kommet til, er det andre som har dratt sin vei.

- Nesten alle jeg vokste opp med har flyttet herfra. Enten til andre forstader av Detroit eller rett og slett bort fra byen. Mens jeg? Jeg skal nok ingen steder med det første, spøker Brandan.

- Verre enn Beirut
Eiendomsmegler Steve Katsaros, som har vært eiendomsmegler i snart 30 år, sier områder som der Brandan bor neppe vil overleve slik det er i dag.

- Noen av disse områdene ser ut som Beirut eller verre. Mange av husene, spesielt trehusene går det knapt an å redde, sier han.

Kostnadene ved å vedlikeholde og pusse opp boliger er også en del av forklaringen på at boligsalget går tregt. I Detroit må huskjøpere undertegne et dokument som forplikter at det blir gjennomført reparasjoner i tråd med forskriftene for å få botillatelse.

Det finnes muligheter for å få økonomisk hjelp til å pusse opp disse husene. Departementet for boligspørsmål og byutvikling (HUD) tilbyr et spesielt låneprogram, og deler av den 700 milliarder dollar store krisepakken fra Kongressen, skal også gå til å redde urbane boligområder fra forfall.

Likevel vil det koste:

- Det krever en viss innsats å pusse opp 80 år gamle trehus, mener Katsaros.

Vil fortsette å synke
- Når tror du situasjonen i boligmarkedet vil snu?

- Desverre tror jeg ikke bunnen er nådd. Prisene vil synke ytterligere litt. Men synker de mye mer, er jeg urolig for hva som vil skje, sier eiendomsmegleren til Dagbladet.no.

Problemet er den høye andelen «short sales». Det vil si tilfeller der lånetakeren ikke klarer å betjene huslånet, og der huslånet på grunn av utviklingen i boligmarkedet er blitt større enn verdien av huset. For å unngå tvangssalg, går bankene derfor med på å ettergi deler av lånet og akseptere den prisen som er mulig å oppnå på dagens marked.

- Mellom 16 og 20 prosent av boligene går på tvangssalg her i Detroit. Det fører til en ond sirkel.

- Gjør dette jobben din vanskeligere?

- Hmm...Det er alltid slik at den enes nød blir den andres brød. Jeg sitter her med henvendelser fra Australia, Japan og Europa. De kan ikke tro hvor billig det er her, sier Steve Katsaros til Dagbladet.no.

1000 DOLLAR: Har du i overkant av 7000 kroner kan dette huset i Fairport Street i Detroit bli ditt. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
1000 DOLLAR: Har du i overkant av 7000 kroner kan dette huset i Fairport Street i Detroit bli ditt. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
500 DOLLAR: Dette brannskadde huset i St. Joann Street får du får drøye 3500 kroner. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
500 DOLLAR: Dette brannskadde huset i St. Joann Street får du får drøye 3500 kroner. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer