JUL: Meteorologen kan så og si garantere for en hvit jul i Innlandet og i høyden. Her er julegata i Lillehammer tidligere denne måneden. Grafikk fra YR.no. Vis mer

- Her får du hvit jul

Meteorologen kan så å si garantere for hvit jul i Innlandet og i høyden.

Publisert

Fredag sendte Meteorologisk institutt ut en gladmelding for snøelskerne: I helga kommer den endelig på Sør- og Østlandet.

Selv om det i Oslo kommer som regn, har har snøen lavet ned flere steder i mange timer allerede, og mengden er ventet å avta utover lørdagen.

- Det vil fortsatt komme litt nedbør i dag og i morgen. Det er ikke snakk om mye, men i alle fall noen centimeter. Vestover mot Buskerud og i indre strøk av Østlandet, og inn fra kysten, kommer det stort sett som snø, sier Terje Alsvik Walløe, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Hvit jul for noen

Meteorologen forteller at temperaturene kommer til å synke på Østlandet ut i uka. Det betyr at der snøen faller nå, vil den trolig bli liggende en stund.

Prognosen for slutten av neste uke, er usikker, men Walløe går så langt som å «så å si» garantere hvit jul i Innlandet.

Mot kysten og i Oslo, er det derimot mer usikkert.

- Det kan komme hvit nedbør i Oslo onsdag, noe som kan gi hvit jul også i Oslo sentrum, sier han.

Grønt eller grått

Dagbladet kunne tidligere denne uka melde at jula antakelig blir grønn eller grå for de aller fleste. På fjellet eller i Nord-Norge, ser det imidlertid annerledes ut.

- De neste ti dagene blir det ganske mildt over store deler av landet. Prognosene for selve jula er ikke klar ennå, men oppkjøringen mot høytida danner ikke et grunnlag for en hvit jul der det ikke allerede er snø, sa vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Marit Berger til Dagbladet.

En oversikt utarbeidet av Meteorologisk institutt viser at det har blitt mindre vanlig med hvit jul i det lavtliggende områder på Øst- og Sørlandet de siste 30 åra.

Statistikken viser at sjansen for snø på julaften har minket langs hele kysten fra grensa mot Sverige opp til Lofoten i nord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer