Her får Ghalem opphold

Desperat la asylsøkeren Ghalem seg ned i Oslo-regnet. Han ville sultestreike for å få bli i Norge. Verken politi eller advokat fikk fortalt ham at søknaden allerede var innvilget. Det gjorde Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det sant? Jeg er veldig lykkelig nå. Veldig lykkelig!, utbryter Ghalem Mohammed Tussaq.

Han var forberedt på å sitte ute, uten mat og drikke, i mange dager. Sultestreiken varte heldigvis ikke lenger enn åtte timer.

Slik forløp Ghalems dramatiske dag.

Klokka 14.00: Ghalem legger seg ned på en medbrakt madrass på fortauet ved Utlendingsdirektoratet i Hausmannsgate i Oslo. Ghalem er desperat, han taper seg rundt munnen, og innleder sultestreik for å få oppholdstillatelse i Norge.

Klokka 15.30: Alarmen går på politiets operasjonssentral i Oslo. En mann ligger på gata i Hausmannsgate med tape rundt munnen. Patruljebil og ambulanse ble sendt til stedet. Der finner de sultestreikende Ghalem. Politifolkene leser plakatene han har hengt opp på veggen, og konstaterer at han ikke forstyrrer ro og orden. De lar mannen ligge.

Klokka 15.40: Dagbladets fotograf tar bilde av mannen.

I løpet av kvelden ringer Dagbladet Ghalems advokat, Fredrick Andersen. Han forteller da at Ghalem ble innvilget opphold allerede den 15. januar.

Klokka 21.30: Dagbladet får tips om at en mann sultestreiker i Hausmannsgate.

Vet fortsatt ikke Ghalem at han er innvilget opphold i Norge?

Dagbladet drar ned til Hausmannsgate. Der ligger den sultestreikende Ghalem fortsatt på madrassen i regnværet.

Dagbladet forteller ham at han ikke trenger å sultestreike.

- Du fikk innvilget opphold i Norge allerede 15. januar.

- Er det sant?

Med tårer i øynene takker han for de gode nyhetene. Overveldet av følelser bøyer han seg ned og kysser det våte fortauet.

- Jeg er så lykkelig nå, at jeg ikke kan forklare det. Det er umulig for meg å beskrive min kjærlighet for folkene i Lødingen i Nordland, i Oslo, i hele Norge. De har vært så snille mot meg, hele tida. Nå oppfører politiet seg som om de vil hjelpe meg. Jeg vil at barna mine kan komme hit og se at politiet ikke bare kommer for å skyte noen. Det er i Norge jeg vil at barna mine skal vokse opp, sier Tussaq til Dagbladet.

På seinkvelden ringer Dagbladet både mannens advokat og politiet i Oslo. Hvorfor hadde ikke Ghalem hørt de gode nyhetene?

- Politiet ringte meg på ettermiddagen og fortalte at en av mine klienter sultestreiket utenfor UDI. De kunne samtidig fortelle meg at vedkommende var innvilget opphold i Norge. Jeg ba dem formidle dette til mannen, sier advokat Fredrick Andersen til Dagbladet.

Ved siste opptelling kom han fram til at han hadde rundt 180 asylsaker til behandling.

- Jeg får beskjed om oppholdstillatelser hver dag, men kan ikke huske detaljer fra alle sakene. I veldig mange tilfeller får klientene opphold den første i måneden, men jeg får ikke beskjed før den tiende. Det jeg tror kan ha skjedd i dette tilfellet, er at jeg har sendt oppholdstillatelsen til Lødingen asylmottak, men at de ikke har mottatt den før Tussaq dro til Oslo, forteller Andersen til Dagbladet.

Reagerte ikke

Ghalem Mohammed Tussaq hadde fått to ukers ferie fra asylmottaket, for å reise til Oslo.

- Den niende eller tiende januar skrev jeg et brev til advokaten min, og fortalte at jeg ville streike som et siste håp om å få se familien min igjen, sier Ghalem til Dagbladet.

Politiet forteller at de har fortalt Ghalem om oppholdstillatelsen, på engelsk og norsk. De reagerte ikke da han fortsatte sultestreiken.

- Dette må antakeligvis advokaten svare for. Vi ga ham beskjed om at skulle det være nødvendig med ytterligere forklaring utover det vi hadde gitt klienten, så var det opp til ham å gjøre dette. Vi sendte patruljer innom mannen flere ganger i løpet av kvelden, men hva de har pratet om da, det har jeg ikke spurt dem om, sier operasjonsleder Ellen Ulvin ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Kona venter

Ghalem Mohammed Tussaq kom til Norge fra Irak den 22. september 2001. Han kom først til Tyrkia, ogderetter til Norge i en trailer. I Syria venter kone og tre barn. De har på egen hånd tatt seg inn i landet, der de oppholder seg ulovlig. Ghalem søkte oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag

Klokka 23.00: Dagbladet tar Ghalem med på kafé. Etter å ha fått i seg en kaffe med sukker og fløte, vender Tussaq nesa mot Oslo S. Han vil fortest mulig hjem til Lødingen igjen.

- Det er der jeg hører hjemme. Det er som et nytt Bagdad for meg, og det er dit jeg vil bringe min familie, smiler Tussaq, og klarer bare så vidt å holde tilbake tårene.

UTMATTET: Flere politifolk, ambulansepersonell og Røde Kors sjekket i løpet av gårsdagen innom Ghalem Tussaq, som sultestreiket for å få oppholdstillatelse. Men det alle andre enn han visste, var at han allerede var innvilget opphold.
ENDELIG: Dagbladet setter Ghalem i direkte kontakt med hans advokat, og dermed får han endelig bekreftet at han er innvilget opphold i Norge.
TAKKER NORGE: Her har Tussaq akkurat fått vite av Dagbladet at han er innvilget opphold i Norge. Gledesutbruddene lar ikke vente på seg.