FORNØYD: Arne Treholt ville snakke med sin advokat før han kommenterte avgjørelsen til Tor Aksel Busch, men utfra dette bildet kan man konstatere at han var fornøyd. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
FORNØYD: Arne Treholt ville snakke med sin advokat før han kommenterte avgjørelsen til Tor Aksel Busch, men utfra dette bildet kan man konstatere at han var fornøyd. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .Vis mer

Her får han beskjed om Riksadvokatens avgjørelse

Men Arne Treholt vil foreløpig ikke kommentere saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LIMASOL/OSLO (Dagbladet): Riksadvokaten ba i dag om at Gjenopptakelses- kommisjonen gjenåpner Treholt-saken, blant annet for å etterforske pengebeviset.

- Jeg vil ikke kommentere saken akkurat nå. Jeg vil se nærmere på saken sammen med min advokat, sier Arne Treholt på sitt kontor i Limasol på Kypros.

Men utfra utrykkene han ga, virket Treholt svært fornøyd med Riksadvokatens avgjørelse. Han fikk gladmeldinga på telefon og fulgte med på Dagbladet.no.

Hevder sin uskyld I et intervju med Dagbladet tidligere i dag, var han utålmodig på påtalemyndighetenes videre oppfølging av påstandene om at bevis ble forfalsket i straffesaken mot ham.

- Ikke noe kan erstatte ødelagte liv, sier spiondømte Arne Treholt i intervjuet.

Treholt sier at spiondommen og brennmerkingen som landsforræder har preget han og hans families liv. Han tenker på seg selv, sin eks-kone, sin sønn, sin bror og avdøde far. 67-åringen fastholder sin uskyld og mener det aldri var grunnlag for å reise straffesak mot ham etter paragraf 90 i straffeloven, den såkalte spionparagrafen.

- De politifolkene som nå står fram, viser stort sivilt mot. De har nok lidd sjelekvaler i lang tid, det er gledelig at de nå våger å fortelle sannheten, sier Treholt.

- Mye prestisje I et intervju med Dagbladet forteller den spiondømte om hverdagen og livet etter dommen og soningen av straffen. Han sier at han nok var forut for sin tid når det gjaldt kontakten med diplomater i daværende Sovjetunionen.

- Men jeg overleverte aldri hemmelige dokumenter. Jo mindre de norske politispanerne fant på meg, jo større spion var jeg i deres øyne, sier Treholt.

Han hevder at aktorene i straffesaken, Tor Aksel Busch og Lasse Qvigstat, har bygd sine karrierer på hans families elendighet.

- Det ligger mye prestisje i saken. Jeg har min berettigede tvil om de kan forfølge saken objektivt nå. I første rekke dreier det seg om viljen til å komme fram til sannheten om pengebeviset.

Treholt har planer om å reise til Norge for å delta i begravelsen av vennen Ingjald Ørbeck Sørheim.

- Han stod ved min side som en påle. Den første julaften i fengsel kom han på besøk til meg sammen med sin datter og hennes venninne. De kom som budsendere fra gode makter, sier Treholt.

• Les et større intervju med Arne Treholt i morgendagens Dagbladet.